8.5.2024 | Den vítězství


POLITIKA: Konec velké koalice

14.12.2006

Výkonná rada ODS včera večer rozhodla o ukončení jednání o vládě s ČSSD. Bez bližších podrobností to oznámil po jednání výkonné rady předseda ODS Mirek Topolánek. Na to dle tiskových agentur Jiří Paroubek sdělil, že je to škoda, protože se mu zdála dohoda o vládě ODS, ČSSD a lidovců „blízko“.

Rozhodnutí ODS ukončit jednání s ČSSD o nové vládě padlo v den, kdy byl na schůzi poslanecké sněmovny schválen ve třetím čtení rozpočet na rok 2007. Tentokrát má stát podle schváleného rozpočtu hospodařit s deficitem 91 mld. korun. Podle ministra financí Tlustého, který se zdržel hlasování, prosadili poslanci ze všech stran do rozpočtu výdaje, které ve skutečnosti zvýší státní deficit ke 100 mld. korun. „Porcování medvěda“, jak se této poslanecké kratochvíli říká, tak dosáhlo v průměru na jednoho poslance částky 30 mil. korun. Peníze sice poslanci vzali formálně z mandatorních výdajů, tyto výdaje však ze své povahy nemohou být kráceny a je proto téměř jisté, že se o částku 6,5 mld. korun zvýší deficit státního rozpočtu. Na to si ale bude muset stát půjčit a onen „začarovaný“ kruh tak vesele trvá dál. Poslanecké „pomníčky“ se navíc stávají i velmi problematickými co se týče efektivity vynaložení těchto prostředků. Znám ze svého okolí případ, kdy nevelké město s prakticky nulovou sportovní tradicí získalo díky poslanci dotaci na dostavbu sportovního stadionu ve výši několika milionů korun, zatímco o kousek dál v bývalém okresním městě by za ty samé peníze mohlo ke stávajícímu sportovnímu areálu přibýt solidní zázemí pro sportovní rozvoj celé oblasti. Zdá se tedy, že jednání o trojkoalici ODS, ČSSD a lidovců měla pouze jediný výsledek, a tím bylo schválení státního rozpočtu na rok 2007. Podle řady ekonomů je rozpočet na rok 2007 z celé řady důvodů nejhorším za poslední roky. Zejména pokud se vezme do úvahy, že česká ekonomika roste již třetí rok poměrně slušným tempem, a přesto se stát stále hlouběji zadlužuje.

Diskutovat o „průsečíku programů“ je dnes už absolutně prázdné mlácení slámy. Žádný takový průsečík programů ODS a ČSSD neexistuje. To, co se odehrává na naší politické scéně, je pouze jakási „hra stínů“, která ale může zmást jen naivní prosťáčky. Možná, že ubylo trochu oné „slovní pyrotechniky“, jak o ní rád hovoří Paroubek. Jinak se nic nezměnilo a všechny logické závěry již byly vysloveny. Správné by prostě bylo rozdat nové karty.