3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Komunisté chtějí do vlády

30.7.2009

Pondělní zpráva o tom, že komunisté se omluví za minulost, se dala čekat, protože zatím, nepočítáme-li novou stranu TOP 09 pánů Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga, která byla založena až na začátku června, a tudíž jí ještě neregistrují předvolební průzkumy, ze všech dosavadních agenturních výsledků vyplývá, že levice, tedy sociální demokraté s komunisty, mají většinu.

Podle STEM je pomět 41 ku 35, podle Medianu 25 ku 23, jen podle CVVN je to 46 ku 47 ve prospěch pravice, ale jeden procentní bod navíc nic neznamená, protože se pohybuje v rámci předpokládané statistické chyby.

O omluvě ale existují i mezi komunisty různé názory: Vojtěch Filip by jen zopakoval omluvu z roku 1989, zatímco jeho místopředseda Jiří Dolejš by byl pro omluvu novou a zřejmě důraznější či jak sám řekl aktivnější. Samozřejmě by za tu omluvu museli sociální demokraté něco zaplatit: Komunisté žádají zrušení takzvaného bohumínského usnesení z roku 1995, které zakazuje politickou spolupráci sociálním demokratům s komunisty. De facto tedy za omluvu vyžadují účast ve vládě.

V tuto chvíli se zdá, že i reakce sociálních demokratů není zcela jednoznačná a není se čemu divit, protože deklarovaná ochota komunistů je velmi zdrženlivá: Jiří Paroubek sice nedávno naznačil, že by s komunisty spolupracoval, kdyby se omluvili, ale není jasné, jestli by mu stačilo, když komunisté zopakují dvacet let starou omluvu. Zdeněk Škromach naopak řekl, cituji: "Ať se klidně omluví, na vztahu ČSSD ke komunistům to nic nezmění."

Výzva komunistů ke spolupráci se sociálními demokraty dva a půl měsíce před volbami by mohla těmto stranám přihrát pár voličů, ale může mít i bumerangový efekt a naopak přimět více pravicových voličů, aby přišli k volbám a podpořili jak ODS, tak TOP 09. Analytici odmítají tyto přesuny vyjádřit numericky.

Možná spolupráce sjednocené levice pro pravicové voliče totiž představuje možnou změnu kurzu v hospodářské i politické orientace země. V hospodářské politice naši sociální demokraté, stejně jako tato strana v sousedním Německu, nepřichází s žádným konkrétním programem, který vždy znamená bolestivé změny, ale snaží se skoro vše řešit jen přerozdělováním peněz. Tento přístup má bohužel krátkodobý efekt a vůbec neodpovídá výzvám, před které nás poslední hospodářská krize postavila.

V zahraniční politice by pak zcela jistě tato spolupráce znamenala, jak jsme mohli slyšet jak od pana Paroubka, tak od pana Zaorálka, větší spolupráci a orientaci na Rusko, z čehož budou mít příznivci pravice možná ještě větší strach, než z výraznějšího progresivního zdanění.

Pustíme-li se závěrem do spekulací, můžeme si snad dovolit říci, že preference nové strany TOP 09 by se mohly pohybovat, už kvůli upřímnější rétorice, někde mezi čísly, které mají lidovci a komunisté, čili mezi sedmi až 13 či 14 procentními body. Za této situace by pak ODS, TOP O9 a lidovci měli šanci vytvořit pevnou vládu. Otázka ovšem je, jací voliči se k nové straně přidají.

Kdyby to byli jen bývalí voliči ODS, tak by to pravici moc nepomohlo a šlo by jen o pravicový kanibalismus. Jan Herzmann z agentury Factum Invenio je optimističtější a domnívá se, že nová strana přitáhne nejvíc lidí z těch, co v minulých volbách nevolili, pak bývalé voliče lidovců, ODS a dokonce i bývalé voliče sociálních demokratů. Pokud by tato předpověď vyšla, politická mapa České republiky by se mohla skutečně trochu proměnit, aniž by se musel měnit volební zákon.

Vysíláno na ČRo 6, publikováno na www.rozhlas.cz/cro6

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel