26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Klaus chce být opět prezidentem

2.3.2007

Podpoří ho ODS, nebo se rozpadne?

Václav Klaus dne 28.2. 2007, v den svého čtvrtého výročí zvolení prezidentem, publikoval toto prohlášení: „Dnes uplynuly čtyři roky od mého zvolení prezidentem České republiky. Zvolení, kterého si hluboce vážím. Chtěl bych touto cestou poděkovat těm zákonodárcům, kteří mi dali svou důvěru.

V okamžiku 4. výročí svého zvolení jsem se rozhodl teď veřejně sdělit, že jsem připraven i pro další prezidentské funkční období usilovat o funkci prezidenta. Možná, že je vhodná chvíle říci to právě dnes. Zbývá rok pátý a já jsem připraven pokračovat v prosazování těch hodnot a idejí, kterým věřím, které považuji za správné, o kterých jsem přesvědčen. Hodnoty demokracie, svobody a obhajování zájmů naší země a občanů naší země.

Ještě bych řekl, že se snažím a budu se i nadále snažit být prezidentem nadstranickým, prezidentem všech, protože to považuji za mimořádně důležité.“

ODS bohužel ještě nevydala prohlášení, v němž by svému čestnému předsedovi oficiálně vyjádřila podporu. Navíc se v médiích objevila zpráva, že někteří poslanci této strany uvažují o tom, že ho za prezidenta volit nebudou. Údajně kvůli Klausově kritice současného Topolánkova vedení strany. Pro pravdu se však každý zlobí.

Za předpokladu, že ODS Klause oficiálně nepodpoří jako svého kandidáta, čeká ji podobná blamáž jako ČSSD v případě volby Miloše Zemana. Nejenom, že by ODS sklidila ostudu, ale mohl by hrozit i rozpad strany. V Občanské demokratické straně jsou stále totiž členové, kteří chtějí zachovat Klausův konzervativní thatcheristický odkaz obhajoby národních zájmů proti stále centralističtější Evropské unii a nechtějí ustupovat extrémně levičáckým postojům zelených. Podaří se Topolánkovi odklonem do leva rozbít dílo „Otce zakladatele“?

Autor je šéfredaktorem EUportal.cz