3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Jiří Pospíšil – byl to podraz?

23.1.2014

Na kongresu ODS v Olomouci se volilo celé vedení ODS a dopadlo to tak, že celé vedení ODS je de facto nové. Nikdo z těch, kdo v ODS zastávali místopředsednické funkce v éře Petra Nečase, se do nového vedení nedostal.

Velmi nelibě ztrátu své pozice nesl zejména Jiří Pospíšil. Podle něj nebyl delegáty zvolen proto, že provedl "reformu justice" a za tuto reformu se mu delegáti kongresu odvděčili tím, že ho do vedení ODS nezvolili. Trošku mi Pospíšilovo vyjadřování připadalo jako stížnost na to, že byl na jeho osobě spáchán "podraz".

V Událostech, komentářích na ČT24 byl 20. ledna nově zvolený předseda ODS Petr Fiala a moderátor Martin Veselovský právě případ Pospíšila použil jako argument toho, že se ODS zatím příliš nezměnila a že se stále zabývá především sama sebou. Nový předseda ODS Fiala k tomu poznamenal, že změna ve fungování ODS místo zahleděnosti do sebe na problémy voličů, i bývalých, neproběhne bezbolestně. Nicméně, jak Fiala zdůraznil, nové vedení udělá vše proto, aby se ODS opět stala stranou hájící zájmy svých voličů.

Neúspěch Pospíšila ve volbách do vrcholných orgánů ODS lze chápat ve dvou velmi jasných bodech. Naprostá většina delegátů nezvolila Jiřího Pospíšila proto, že byl součástí bývalého vedení strany, které ODS dovedlo až k volebnímu debaklu. Reforma justice, kterou se Pospíšil ohání, spíše neproběhla. Nastaly pouze změny v obsazení vrchních zástupců v Praze a Olomouci. Zatímco zátah na mafiánský klan kolem Davida Ratha je už u soudu a žalobce má pádné argumenty, akce policie dozorovaná vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci na Úřadu vlády, která vedla k pádu Nečase, zdaleka tak jasné kontury nemá. Kila zlata a miliony zajištěné při raziích byly účelově pospojovány s bývalými poslanci ODS, nicméně Nejvyšší soud stíhání těchto poslanců zastavil. Dodnes není veřejnosti známo, komu ony zabavené miliony a kila zlata patří. Těžko ale budou majetkem bývalých poslanců ODS Tluchoře, Fuksy či Šnajdra – s tím by už žalobci dávno vyrukovali.

A tak jedinou faktickou obětí červnového zátahu na poslance ODS se stal premiér Nečas, protože jeho vedoucí sekretariátu Jana Nagyová/Nečasová si skutečně počínala "nestandardně" a úkolovala vojenskou rozvědku pro své vlastní zájmy. To lze jednoznačně hodnotit jako selhání premiéra Nečase a jeho odstoupení z funkce bylo nanejvýš logické. Nicméně, tyto akce, ať už proti středočeskému hejtmanství nebo proti Úřadu vlády, nemají s reformou justice nic společného. Spíše lze hovořit o tom, že zejména v případě akce dozorované vrchním státním zástupcem Istvánem, zastupitelství nepostupovalo vždy podle zákona, respektive ve svém výkladu zákona se značně odchýlilo od názoru Nejvyššího soudu.

Stručně na závěr – Jiří Pospíšil neuspěl na kongresu proto, že nepřesvědčil delegáty o tom, že je na funkci prvního místopředsedy ODS dostatečně vybaven. V konfrontaci s Janem Zahradilem, za kterým je vidět evidentní výsledek jeho práce na půdě Evropského parlamentu, neměl šanci. Čím dřív si na svůj neúspěch přestane stěžovat, tím lépe pro ODS. Doufám, že je Jiří Pospíšil dostatečně inteligentní na to, aby svůj volební neúspěch na kongresu přijal s pokorou.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz