3.5.2024 | Svátek má Alexej


POLITIKA: Je to super – SUPR skončilo

31.8.2013

Václav Klaus se rozhodl nekandidovat v blížících se volbách do poslanecké sněmovny, mimo jiné se kriticky vyjádřil i o straně, která mu nabídla čelní místo na své kandidátce, jako "o projektu, který nesplňuje jeho představy". Klaus se rozhodl naprosto racionálně a ve shodě s tím, co jsem si o jeho případné kandidatuře spolu s Bobošíkovou a Šťastným myslel. A dodávám, že toto rozhodnutí Václava Klause oceňuji, neboť neskočil na "vábení sirén".

Mimo jiné se tak otevírá přeci jenom několik dalších scénářů jeho případného návratu do politiky. Opět se uvažuje o případné kandidatuře Klause do Evropského parlamentu (snad na kandidátce ODS). Nicméně hodně bude záležet na samotném výsledku podzimních voleb do sněmovny. Případný nečekaný zisk pro ODS, vysoko nad současnými publikovanými preferencemi, by zřejmě postavení ODS ve vyjednávání s bývalým prezidentem posílil.

Kromě faktu, že Klaus pohřbil naděje "pravověrných klausovců", jakými jsou Boris Šťastný a další členové ODS, kteří se podle Šťastného toužili připojit k SUPR Klausovcům, stojí za zmínku i další zpráva z tisku, která sice není tak senzační, nicméně podává plastický obraz o tom, co se skrývá pod značkami "nových, nezkažených" politických subjektů. Jistá paní Hana Greplová, donedávna místopředsedkyně hnutí ANO, podala serveru iHned.cz obrázek o tom, jak miliardář Andrej Babiš ovládá hnutí ANO tvrdou rukou podle hesla "Já to platím, já rozhoduji". Na tom není absolutně nic překvapivého a zmíněná paní musela být idealistkou na druhou. Její "prozření" po roce a půl práce pro Babiše berme tak, že jen potvrzuje oprávněné obavy z účelově založených politických subjektů, které lákají na "nezkaženost" a "nové lidi". Jako bychom si toho dost neužili v případě Věcí veřejných, respektive Bártových. A to ještě za bukem čeká na "idealisty" Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, tohoto velkého příležitostného obdivovatele komunismu.

Snad v letošních volbách lidé těmto samozvaným spasitelům nesednou na lep tak, jak se stalo ve volbách minulých. Těch nástrah v podobě různých "nezávislých" ale čeká na voliče ještě mnohem více. Jsem osobně velmi rád, že pokušení volit Bobošíkovou či Šťastného jenom proto, že měli údajně v rukávu eso s Klausem, nevyšlo.

www.janbarton.cz
Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz