26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Díky ODS za ukázání karet a stylu hry

19.2.2008

Souboj Klaus – Švejnar měl minimálně jeden přínosný efekt. ODS ve své fanatické touze prosadit Václava Klause ukázala daleko více občanům, jak se vládne v této zemi již od 90. let. Lze tady souhlasit s Jiřím Paroubkem, který to na svém blogu popsal takto: „Václav Klaus potvrdil svoji pověst zkušeného politika, který si skvěle osvojil technologii moci a proto od počátku věděl, že rozhodovat nakonec nebudou ani občané, ani volitelé, ale zcela jiné faktory, především zkušení lobbyisté.“ Že nejlepší cestou k cíli nejsou lepší vize a plány kandidátů ve vztahu k občanům, ale nátlak, peníze a bezohlednější metoda. O průběhu poslední prezidentské volby již referovala přední světová média:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7247715.stm
http://domaci.ihned.cz/c1-22975370-reakce-ze-zahranici-na-zvoleni-klause

Díky velké koncentraci poslanců na malém prostoru a stejně tak i novinářů a televizních kamer jsme pak byli svědky ukázky něčeho, co v dějinách Českého státu nemá obdoby. Viděli jsme, jak se v této zemi dělá takzvaná demokratická politika. Celou volbu provázely zřetelné známky přítomnosti korupce, vydírání, zákulisních vyjednávání nejhoršího druhu a zřejmé provázanosti české rozvědky na politické strany.
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/video-weigl-slouf-uniklo-z-policie-nebo-rozvedky_43815.html

Ačkoliv většina občanů o vědách jako je politologie a jejich obsahu moc neví, dostali možnost podívat se jak se říká „do kuchyně“ české politiky a jejích představitelů. Podle mne tak bylo toto vítězství ODS vítězstvím Pyrrhovým. Výsledkem je větší povědomí občanů o politice a o těch, kdo ji dělají. Lze předpokládat, že se více lidí napříště ani v přímých volbách nenechá ovlivnit upřímnými „lidovými“ postoji s gulášem a chlebem politiků typu Václava Klause.

Rozhodně tedy nesouhlasím s některými médii (podle mne často pod vlivem ODS), která průběh volby označovaly jako „nedůstojné“ divadlo, aby tak podpořily snahy vše utajit. Ani přímá volba by podle mne lépe neukázala veřejnosti, jaké praktiky se užívají k řízení ČR. Snahy tajit průběhy výběrových řízení na různé zakázky i úřední posty mají podle mne stejné příčiny.

Již od doby, co za ČSSD zvolení poslanci Melčák a Pohanka začali pravidelně zvedat ruku na straně ODS, doprovázejíce to prohlášeními o nutnosti mít v ČR fungující stát, začalo být, myslím, lidem jasné, že tady jde o něco jiného. Nejsem zastáncem nevyhnutelnosti stoprocentní stranické poslušnosti, ale činy do té míry konzistentní s linií ODS vyvolávají více než podezření. Domnívám se také, že ODS má takto „trojské koně“ vyhlédnuté a případně již dříve zpracované v jiných stranách, jejichž role se pak jasně ukáže až u nejdůležitějších hlasování. Poslanec Rath, který také často platí za kontraverzní osobnost, dokonce svá tvrzení o korupci obou výše jmenovaných obhájil i před soudem.
http://zpravy.idnes.cz/rath-vyhral-soud-s-dalikem-a-ods-d3l-/domaci.asp?c=A070618_152946_domaci_miz

Čímž ovšem také dokázal, že bojovat proti postupům ODS dokáží jen určití, dalo by se říci zakalenější jedinci. Celou volbu provázela další svědectví poslanců i senátorů, jak jsou k volení později vítězného kandidáta používány jakékoliv prostředky. Jen na vraždu snad ještě nedošlo (ovšem jestli vražda Mrázka také nebyla součástí rozvoje politické hry v ČR). Při tomto vývoji „demokratické“ politické kultury, kdy mohou přijít na jednání důležitější věci než volba prezidenta, může dojít i na to. Několik bodyguardů, kteří jsou přeběhlým poslancům nyní poskytováni, jistě nebude stačit. Máme o tom svědectví z jiných zemí (viz Rusko), kde se v 90. letech vraždy politiků staly běžnou součástí řešení sporů.

Za nejzajímavější zprávy o průběhu volby bych označil svědectví senátora Zlatušky, který údajně slyšel, jak předseda ODS Topolánek vyhrožoval Čunkovi pokračováním jeho kauz. Další senátor za SNK ED Novotný zas údajně obdržel nabídku několika miliónů za hlas pro Klause. Jiní údajně slyšeli, jak ODS vyvíjí nátlak na poslance Snítilého, který nakonec opravdu na stranu ODS přešel. ODS vše dementovala, dokonce pravidelně všem vyhrožuje soudy. Je-li však podobných „údajných“ svědectví již tolik, nelze se ubránit dojmu, že takhle obsazování důležitých postů funguje. Včetně Rady pro televizní a rozhlasové vysílání, vedení České televize atd., na jejichž postupy bývá dostatek stížností v období voleb, kdy nechávájí více než 90 procent času představitelům určitých několika stran. Korunu pak volbě prezidenta nasadila poslankyně za zelené Zubová, která se k volbě nedostavila s poukazem na svůj zdravotní stav, aby zároveň nebrala mobily vedení vlastní strany a dokonce zmizela ze svého bydliště do doby, než byl Klaus zvolen. Pak najednou mohla komunikovat s médii naprosto bez problémů (v jedné internetové diskusi však místní se zájmem řešili, že o tom, že poslankyně Zubová se nedostaví a bude nemocná, se jeden diskutující zmiňoval již den předem).

Zaujal také první rozhovor našeho znovuzvoleného prezidenta. I díky němu si o něco více můžeme přiblížit, jak otevřeně se s občany komunikuje: "Velmi oceňuji důstojný průběh prezidentské volby a doufám, že to bude závdavkem do budoucna," řekl v projevu bezprostředně po zvolení Václav Klaus. Poté však ihned na dotaz „Byl průběh volby důstojný?“ odpověděl: „Určitě ne, lidé by na to neměli zapomenout.“.
http://www.lidovky.cz/klaus-dekuji-ods-02r-/ln_domov.asp?c=A080215_210500_ln_domov_lvv

Ano, zvykáme si na „důstojné“ praktiky ODS, které jak to u podobných lidí již znám, mají za cíl hlavně "důstojně" všechny podvést a zajistit si téměř absolutní moc.

Bohužel tak musím souhlasit s dalším kandidátem na prezidenta Bobošíkovou, že „jsme krůček od propasti mafiánského režimu“. A nemyslím, že by si toho nevšimly jak různé kriminální struktury, o jejichž prorůstání do české politiky se dávno hovoří, tak rozvědky a politikové cizích států. To poselství zní – vydírání, peníze a korupce stále přinášejí v ČR zisk. Stačí si najít vhodné poslance s poddajnějším a bezzásadovějším charakterem a lze prolobbovat cokoliv. V této situaci můžeme očekávat další Mnichovy, neboť osobní slabosti představitelů našeho parlamentu již příliš začínají bít do očí všech.

Kam až mohou ČR dovést tyto „pragmatické“ postupy ODS, ještě uvidíme. Domnívám se ovšem, že „pragmatická“ a individualisticky prospěchářská politika bez vizí pro stát, jak ji stále více prezentuje ODS, nám mnoho radosti nepřinese.

Tato prezidentská volba je jasným svědectvím i pro jednotlivé politické strany, že své kandidáty především na volitelných místech by si měly zodpovědně prověřovat. A objeví-li se informace, že dotyčný s vysokou pravděpodobností v minulosti pracoval pro StB či podobné organizace, případně je jinak vydíratelný (což se týká i rodinných příslušníků) či manipulovatelný a nedokáže podobné útoky s největší pravděpodobností odrážet, měly by stavět jiného kandidáta.

Autor je členem SNK Evropští demokraté