26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: Čunek se vrátil

10.12.2014

Médii proběhla tato zpráva: Vsetín 8.11.2014 - Starostou Vsetína se dnes večer stal lídr ve volbách vítězných lidovců Jiří Čunek. Hlasovalo pro něj 16 z 21 přítomných zastupitelů. Jiný kandidát na tento post nebyl. Senátor Čunek byl zvolen na třetí pokus…

Osud senátora a starosty Čunka je ukázkou, v jakých poměrech a jakým způsobem se pohybuje česká politika, kde je napojení politiky na bezpečnostní „silové rezorty“ běžnou skutečností. Případ „Čunek“ nebyl sice prvním, ale je typickým příkladem obvinění, mediální dehonestace, politické likvidace a pokusu o naprosté zničení vybraného „štvance“. Před ním byl třeba v hledáčku Mach, odsouzený za nezaplacení cla na auto, které vůbec nevlastnil, a následně zavřený, ekonomicky zlikvidovaný a nakonec okradený (což se dodnes stále liknavě za podivných okolností „vyšetřuje“).

Dnes je již jasné, že celá kauza byla vymyšlená jako součást likvidace Jiřího Čunka coby nepohodlného šéfa lidovců. „Ideovým“ původcem tohoto pokusu o novou hisneriádu (jako katalyzátor byli místo Anežky Hrůzové použiti vsetínští Cikáni-Romové) byl dle pražských obecně rozšířených drbů Kalousek. Důkaz ovšem není žádný, ale podezření zde bylo. V té době byl ovšem Kalousek „capo di tutti capi“, tedy šéf šéfů.

Že v této kauze od začátku policisté a státní zástupci porušovali zákon, ba mnozí si myslí a říkají, že páchali evidentní úředně kryté zločiny, je dnes jasné. Policie nezákonně vymáhala informace, na které neměla právo, manipulovala s tzv. svědkyní, lépe řečeno „oznamovatelkou trestného činu“, ženskou nenávistí prostoupenou Čunkovou sekretářkou, státní zástupci a policisté předávali nezákonně (děje se běžně dodnes) „spřáteleným“ novinářům neveřejné výpisy ze spisů a úřední informace atd.

Kauza Čunek byla také jednou z prvních, kde si policie, státní zástupci, média a část politiků vyzkoušela systém „soudce Lynch“. Prozatím jen mediální. K honbě na vytipovanou oběť se přidali lidskoprávníci žijící mimo jiné z dojení státu přes takzvanou „romskou otázku“. Konkurenční sociální demokracie ústy své členky Marie Benešové rozpoutala čistku mezi „neposlušnými státními zástupci“ kauzou takzvané justiční mafie. Ostatní politici neměli sílu a možná ani schopnost tuto původně brutální policejní akci zastavit. Předání věci státnímu zástupci Salichovi byla jen finta ze zoufalství. Také se nevyplatila. Je jasné, že tehdejší politická garnitura vůbec nebyla na možnost takového zneužívání práva připravena a nebyly pro to ani vhodné právní nástroje.

Dodnes také není jasné, zda a kteří aktéři věděli, co vlastně připravují a jakým silám umetají cestu k moci.

Ale tahle lumpárna prošla, a tak si někdo řekl že když to prošlo proti Čunkovi, projde to i proti dalším a nakonec i proti Nečasovi. A taky že ano.

Stále nejasnější akce Ištvana a Šlachty však měla jasné výsledky. Policejním zásahem byla svržena zákonná vláda, následná krize vedla k rozpuštění parlamentu, to pak k vládě jmenované Zemanem, Zemanův pokus o vytvoření presidentského režimu a puč v sociální demokracii, nástup ANO a okamurovců.

Demokracie se nám po těchto událostech pomalu vzdaluje a policisté a státní zástupci, významně dnes podporovaní mimo jiné též z ambasády USA, se už delší dobu snaží zavést „poslušný“ policejní režim. Ovšem ne poslušný zákonů, ale jejich loutkovodičů. Návrh zákona o státních zástupcích byl pokus o uzákonění vlády plukovníků a prokurátorů. Byl sice odmítnut, ale celá demokracie byla silně poškozena.

Jako vždy, když je vybrána oběť a označena jako zločinec a veřejný nepřítel, ihned po obvinění Čunka vypukly v médiích orgie pomluv a dehonestací, výmyslů a lží a to vše ještě zmnohonásobeno na diskuzích na internetu. Zvláště tam, kde se do diskuzí zapojují placení „diskutéři“ házející špínu a hlavně hecující čtenáře. Dnešní dav už většinou nestojí na ulicích, nejprve se“sejde“ na internetu.

Může nás tedy těšit, že lidé už jsou těmito aférami poněkud přesyceni. Nejprve zvolili, přes jekot medií, Jiřího Čunka senátorem, následně pak zastupitelem a starostou Vsetína.

Není jasné, jak jeho křehká koalice dopadne, ale jedno mají Vsetínští jisté. Jako starosta jim stojí v čele města člověk, který se nebojí. A to při dnešní situaci, kdy evropský poslanec za KDU-ČSL přiznal, že v Bruselu se nesmí používat slovo „křesťan“, protože je politicky nekorektní, dobrý výhled do budoucna.

Žádný systém stojící na lžích a policejních zásazích nikde netrvá věčně. Přeji Vsetínským a Jiřímu Čunkovi hodně úspěchů.

P. S. A voliči KDU-ČSL by mohli donutit své europoslance, aby nebyli zbabělí a mluvili veřejně v Evropském parlamentu o křesťanství. Alespoň tím jsou povinni svým voličům. A nám všem.