7.5.2024 | Svátek má Stanislav


POLITIKA: ČSSD chce svou vysokou školu

24.7.2010

Nic jiného, než novodobý VUML

Konec s letáky a billboardy se socialistickými hesly. Teď chtějí svou vysokou školu. Nikoli ale školu, která by obohatila již tak široký trh, ale aby obohatila jejich prázdnou kasu a vymyla nové mozky již od mládí.

Podle úřadujícího šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky je projekt lepší investicí než utrácet za letáky a billboardy. „Máme Masarykovu demokratickou akademii, která toho teď tolik nedělá. Chceme, aby se postupně změnila na řádnou vysokou školu, kde by mohli přednášet lidé, kteří mají blízko k ČSSD. Už příští rok na to chceme vyčlenit peníze,“ říká Sobotka.

Tak zaprvé, Masarykova demokratická akademie (MDA), která se dříve jmenovala Masarykova dělnická akademie, má slovo „demokratická“ ve svém názvu jen jako maskovací lež. Nedělala nikdy nic pořádného. Nejen „teď“, jak říká Sobotka. Jediné, co bylo a je jejím cílem, jsou přednášky o socialismu a komunismu. Oficiálně to zní takto: „MDA pořádá cykly přednášek, debat a seminářů, vydává brožury a sborníky a spolupracuje na vytváření koncepcí a strategií v různých oblastech života společnosti.“ No a zadruhé, pokud mi tedy něco neuteklo, což se jistě v té změti legislativních norem našich i bruselských může stát, má být akademická půda v České republice, a v demokratickém světě obecně, přísně apolitická. § 32 odst. 1 školského zákona říká: „Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace.“ Porušením zákona jsou i činnosti zaměřené na studenty, které by měly za cíl vyvolat, zesílit nebo naopak omezit ve studentech zájem o konkrétní politickou stranu nebo politické hnutí. Na úvahu, že lidé blízcí ČSSD zapomenou při svých přednáškách na svou orientaci, snad neskočí v této zemi už nikdo.

Paradoxem celé situace je pak skutečnost, že ČSSD, jako bojovník proti školnému, chce na této své „soukromé“ škole vybírat školné. Mimo to, pokud skutečně dostane statut vysoké školy, bude dostávat příspěvky od státu, tedy od všech daňových poplatníků České republiky. Abych to napsal ještě jasněji: Také za Vaše peníze, milí čtenáři, chtějí čeští socialisté provozovat svou soukromou vysokou školu, na které mají „přednášet lidé, kteří mají blízko k ČSSD“ (to je tedy odborná kvalifikace). Už tak trochu chápu, kde chce Jiří Paroubek přednášet ekonomii, politologii, národní hospodářství a zahraniční politiku.

Doufám, že bude mít akreditační komise více rozumu a nevrátí nás o desítky roků zpět.

Autor je členem Republikového předsednictva Strany svobodných občanů

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora