26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: A vítězem se stává…

10.8.2012

"U Rathova Buštěhradu byla cena obvyklá"

Obhájce Ratha říká, že rekonstrukce Buštěhradského zámku předražená nebyla a cena byla "obvyklá". Vyplývá to prý z posudku, který má Středočeský kraj. Jsem si jist, že se znalec nemýlí. Pokud stanovoval cenu obvyklou, je v České republice u takové zakázky nemožné, aby byla zakázka Středočeského kraje předražená.

David Rath neudělal nic jiného, než co se děje na ministerstvech, na úřadech krajů, nebo magistrátech měst. Děje se to všude, kde někdo sedí a čeká, až mu dorazí peníze na účet, o jehož naplnění se starat nemusí, aby ty peníze, o jejichž vznik se nezasloužil, mohl rozfofrovat. Občané České republiky by mohli pomalu udělovat cenu za zásluhy každému, kdo zakázku na rekonstrukci nějaké nemovitosti v majetku či správě státu, kraje nebo města, udělal férově a za nejnutněji vynaložené peníze. Problém je, že z cizího vlastní krev neteče. Vědí to ministři, jejich náměstci, vedoucí různých útvarů na ministerstvech, vědí to hejtmani, jejich náměstci, vedoucí různých útvarů na úřadech krajů, a vědí to také primátoři, jejich náměstci, a také vedoucí různých útvarů na magistrátech.

Středočeský kraj ovládla ČSSD a rozhodnutím jejich lidí se stal hejtmanem David Rath. Blíží se další volby a je nemyslitelné, aby stejní lidé, kteří nyní kraj po Rathovi a jeho lidech vedou, a kteří před tím špatnou kontrolní prací dopustili, že se něco jako rekonstrukce zámku v Buštěhradu mohlo vůbec odehrát, přiznali, že kraj hospodařil špatně, a že kvůli veřejným zakázkám zmizely občanům z kraje stovky milionů. Aby vedení kraje před volbami prokázalo (ale jistě také ze solidarity a loajality uvnitř ČSSD mezi sebou), že hospodaření bylo OK a zakázky předražené nebyly, nechalo si udělat znalecký posudek. Ten prý sice prokázal, že úroveň stavební dokumentace nedosahuje stavu obecně způsobilého k vydání stavebního povolení, ale zároveň prý také nebyla zakázka nijak předražená a v porovnání s jinými u ní byla cena obvyklá.

Ano, vážení, bez jakýchkoli pochyb byla. Abyste totiž mohli stanovit cenu obvyklou, musíte podle zákona porovnat cenu, která byla dosažena při prodejích stejného popřípadě obdobného majetku, nebo při poskytování stejné nebo obdobné služby, a to v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění. V tomto případě jde o porovnání rekonstrukčních prací na nemovitosti v majetku kraje a za peníze z veřejného rozpočtu a dotací z EU, a pokud si dal znalec opravdu tu práci a porovnal za těchto výchozích podmínek několik podobných akcí, musel zákonitě dojít k jedině správnému a politicky před volbami žádoucímu cíli: Cena rekonstrukce byla obvyklá. Je jedno, že byla drahá a s ohledem na plánované využití pro kraj velmi pravděpodobně i zcela zbytečná, což je základním průvodním znakem hospodaření s veřejnými prostředky, ale cena byla obvyklá a tak je to z pohledu sociálními demokraty vedeného Středočeského kraje i obhájce Davida Ratha v pořádku.

Co s trochou toho černého humoru zbývá? Snad jen uznat Davida Ratha nevinným a zaplatit mu útrapy za vazbu a ušlý zisk. Já osobně bych za ním však pár lidí ještě rád poslal. A je mi úplně jedno, v jaké politické straně seděli a sedí.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora