26.4.2024 | Svátek má Oto


POLITIKA: 38 miliard - Nečas zklamal

30.1.2012

Rozhodnutí české vlády poslat na eurozónu skrze Mezinárodní měnový fond 1,5 mld eur (38 miliard korun) z devizových rezerv je neodpovědné, nepochopitelné a je proti zájmům České republiky.

Vláda poskytne České národní bance záruku, že peníze vyplatí za MMF v případě, že půjčka nebude ze strany MMF řádně splacena. Je tedy jasné, že ČNB odmítla riskovat peníze, které má ve správě a peníze vydá, jen pokud se vláda za splacení půjčky zaručí.

Už tedy není pravda, to co tvrdila vláda dosud - že půjčka je "jen z devizových rezerv" a že nemá dopad na veřejné finance. Má přímý dopad na veřejné finance.

Na poskytnutí záruky vláda ovšem potřebuje podle § 72 Zákona o rozpočtových pravidlech souhlas parlamentu. Vyzývejme své poslance a senátory – ať jsou z jakékoliv strany – aby odmítli vládní návrh zákona o poskytnutí záruky a tím zabránili poslání našich peněz na eurozónu.

Když zradila zájmy České republiky vláda ODS, TOP-09 a VV, mohou její rozhodnutí napravit jejich poslanci a senátoři, nebo poslanci a senátoři opozičních stran.

Je mi líto předchozí podpory, kterou jsme v této věci Petru Nečasovi vyjadřovali, zklamal mě, že svůj původní postoj buď neprosadil nebo popřel.

Argumentace ministra Kalouska, že máme morální povinnost eurozóně pomoci, když čerpáme evropské fondy je nesouvisející. To se raději vzdejme evropských dotací a plateb do EU, než abychom poslouchali takovéto falešné argumenty. Dotace z EU jsou draze vykoupeny neustálým zdražováním v důsledku evropských směrnic. Jen náklady na evropské směrnice o podpoře biopaliv a obnovitelných zdrojů elektřiny stojí naše občany na 60 miliard korun ročně.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách