4.5.2024 | Svátek má Květoslav


POLEMIKA: Hrátky s korupcí

10.1.2011

Podle Jana Urbana kryl primátor Svoboda korupci. Vyplývá to z jeho stati zde na NP. Nebudu dělat advokáta Svobodovi ani nikomu dalšímu. Klíčová je totiž tato pasáž, kterou vyjímám doslova. Urban píše:Přesně v těch dnech se navíc primátor opakovaně scházel s ministrem Drobilem, několikrát i na utajovaných schůzkách ve večerních hodinách. Drobil musel o nějakých deset dní později odejít pro podezření z korupce – a velkou váhu v celé věci měly informace o předražení zakázky na čističku a tímto způsobem získání černých fondů pro ODS. Jakou roli v tom hrál primátor Svoboda, který v té době už prokazatelně věděl, že výběrové řízení je přinejmenším zfušované a právně vadné? Dokud to nevysvětlí, bude nutné mít za to, že korupci kryl.

Urban, který svůj článek nazval, jako by již byl Svoboda vinen korupcí, uprostřed článku napíše výše uvedenou červenou kurzívou označenou větu, že pokud Svoboda své jednání nevysvětlí, bude možné primátora vinit z korupce. Jan Urban je natolik zkušený stylista, že dobře ví, že v případném napadení jeho tvrzení jako pomluvu, si vytváří zadní vrátka. Vždyť přeci v článku píše, že to Svoboda musí vysvětlit!

Dnes je téma korupce natolik zneužíváno a nadužíváno, že podobné články jako ten Urbanův jsou více či méně zdařilou politickou propagandou. Svoboda se sešel údajně několikrát s Drobilem večer na „tajných schůzkách“ (to má Urban od Randáka?), zatajil zprávu o výběrovém řízení před TOP 09, náměstek primátora Karel Březina lže podobně jako Svoboda, vše je tedy jasné. Není třeba výroku soudu, stačí bystré oko poctivého člověka, který takto označí své politické nepřátele, a je to.

Podle informací volně dostupných v médiích byla například v nedávném rozhovoru s předsedou pražské ODS Borisem Šťastným v pořadu Interview na ČT24 otázka výběrového řízení na čističku odpadních vod v Praze zmíněna. Podle vyjádření Šťastného bude toto výběrové řízení s největší pravděpodobností zrušeno. Vysvětlil, že velmi podstatnou je v této záležitosti časový faktor, protože projekt by měl být spolufinancován z prostředků EU a ty je nutné vyčerpat do konce současného finančního období EU (2013). Rovněž tak argumentace Urbana, založená na tajně pořízených nahrávkách bývalým ředitelem SFŽP Michálkem o tom, že měl jeho „kamarád“ Knetig za úkol vyvést půl miliardy pro ODS a Drobila z „dvakrát předražené“ zakázky na čistírnu odpadních vod v Praze, je účelová a má jen diskreditovat ODS.

Kdybych měl podobně argumentovat jako Urban, nazval bych svou reakci na jeho článek tak, že si vymýšlí či lže. Doplnil bych to o větu, že pokud pan Urban nedoloží věrohodná fakta, do té doby budu považovat jeho slova za lživá. A na závěr mám jeden velmi prostý dotaz. Pokud má Jan Urban ve všem tak jasno, podal už na primátora Svobodu trestní oznámení pro korupci? Pokud tak neučinil, neobává se toho, že jako důležitý informátor či svědek korupce nesplnil svou občanskou povinnost a nenahlásil prokazatelné korupční jednání na policii. A neobává se, že svým článkem zmařil řádný průběh vyšetřování?