7.5.2024 | Svátek má Stanislav


POLEMIKA: Další várka lží Duhy o Lesích ČR

11.2.2011

Pracovník Hnutí Duha pan Bláha již několik měsíců vede křížové tažení proti koncepci hospodaření v lesích založené na férové soutěži privátních subjektů – tedy principu, na kterém je hospodaření ve státních lesích postaveno od privatizace lesních společností na začátku 90. let. Každý má právo na názor. Bohužel argumentace pana Bláhy je naprosto lživá.

Lesy v České republice včetně státních lesů jsou nyní v nejlepším stavu za dlouhou dobu. Je zalesněno o třetinu více území než na konci 18. století a v posledních dvaceti letech se zlepšuje i druhová skladba stromů. Nic špatného lesům nehrozí ani od nové koncepce hospodaření, kterou minulý týden projednala vláda.

Jaká jsou tedy základní fakta?

Žádné drancování lesů nehrozí

O rozsahu a způsobu těžby nerozhodují soukromé firmy, ale Lesní hospodářské plány zpracované Lesy ČR a schválené příslušnými orgány státní správy spadajícími jak pod MZe, tak pod Ministerstvo životního prostředí. Velmi přísná legislativa ČR v lesním hospodářství neumožňuje žádnou manipulaci. Připravujeme zásadní zpřísnění kontrol nad hospodařením ve státních lesích a přísně budeme postihovat i porušení LHP.

Základní principy soutěže o zakázky

Základním principem koncepce je otevřená a transparentní soutěž – zadávání zakázek těm, kdo státu nabídnou lepší podmínky, a následná tvrdá kontrola dodržování pravidel, smluv a pohybu dřeva v lese. Lesy opustí systém prodeje dřeva přes netransparentního prostředníka.

Nejde o žádný megatendr nebo dokonce, jak pak Bláha inovuje pro Neviditelného psa, „gigazakázku“. Soutěženo bude nejméně 117 zakázek na větší územní celky (podle logiky lesních hospodářských plánů) a několik stovek malých zakázek na obtížnější terény vyžadující specializovanou technologii, jako je kůň či lanovka.

Není pravda, že firmám se v systému „P“ (při pni) prodává dřevo, aniž by byla známá jeho kvalita. Firmy v soutěžích nabízí cenu za jednotlivé sortimenty dřeva. Každý poražený strom je ohodnocen a klasifikaci musí potvrdit pracovník Lesů ČR. Nové technologie navíc umožňují i zpětnou kontrolu objemu a kvality dřeva podle pařezů.

Navrhované řešení je nejvýhodnější pro stát

Výhodnost zvoleného systému potvrzují i rekordní výsledky jednoročních tendrů, kde jsou nyní postupně podepisovány smlouvy. Výnos pro stát bude nejméně o 3 miliardy vyšší, než byl v roce 2009. I v lesnictví totiž platí, že státní zaměstnanec není nejlepší obchodník.

Autor je ministr zemědělství

Ivan Fuksa