26.4.2024 | Svátek má Oto


OSOBNOST: Benešův odkaz

29.5.2007

Dnešní den, 28. květen, je také dnem narozenin dlouholetého ministra zahraničí a druhého československého prezidenta Edvarda Beneše a tudíž dobrou příležitostí ke vzpomínce na něj.

Edvard BenešBenešův význam pro naši státnost je totiž zapotřebí stále připomínat, neboť v posledních letech lze slyšet a číst až příliš mnoho nespravedlivé kritiky na jeho adresu. Kritizovány jsou třeba jeho zahraničněpolitické koncepce či jeho role v roce 1938 a 1948 (a to ještě pomíjím zcela extrémní protibenešovské výpady, motivované snahou zpochybnit poválečnou denacifikační legislativu či zrelativizovat příčiny a dopady druhé světové války).

Ano, Beneš byl vystaven několikrát těm nejtěžším zkouškám historie. Je teď velmi jednoduché a pohodlné být "generálem po bitvě" z odstupu mnoha desítek let a tvrdit, že měl při té či oné příležitosti jednat jinak. Beneš však v každém případě vždy konal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a vždy si byl jist, že koná v nejlepším zájmu svého státu. Vždyť jej spolu s Masarykem vytvářel a zakládal. To vyžadovalo hodně odvahy, pevnosti a vnitřního přesvědčení, které na počátku naší cesty k samostatnosti zdaleka ne všichni sdíleli.

Ve svých pamětech z období první světové války Beneš vzpomíná na politický střet s tehdejším významným sociálnědemokratickým (a později komunistickým) politikem B. Šmeralem: "Dr. Šmeral mi prostě vyložil, že jsme blázni, že Masaryk vede národ znovu na Bílou horu, do národní katastrofy, že politik jako dr. Šmeral, který má odpovědnost za velikou stranu a za národ, tak hazardní politiku jako prof. Masaryk dělat nemůže a nesmí. Ostatně plány, které máme, jsou fantastické Tázal se opětovně, kde jsou nějaké sebemenší záruky ze strany Dohody, které by nás opravňovaly k podobné politice "

Beneš s Masarykem ale ve svých "fantastických" plánech uspěli. Dobře věděli, že opravdu státotvorné jednání je vždy bez záruk, že jeho úspěšné završení vždy čekají dramatické zkoušky a jeho protagonisté na sebe berou veškerá rizika. Čestný a zodpovědný politik se však nemůže chovat jinak. E. Beneš takovým politikem byl, to je třeba na něm vysoce ocenit a je dobré si to právě dnes znovu uvědomit. Ozvěny Benešovy diskuse se Šmeralem jako bychom totiž slýchali v české politice i dnes, zejména pokud jde o naše působení v EU a budoucí evropskou architekturu.

Dnešní čeští "Šmeralové" nás také nabádají, abychom raději nic nedělali, seděli a neprovokovali, pluli s proudem. Každý nový nápad či nová iniciativa, jak vylepšit naši pozici, jsou pro ně už předem "fantastické". Benešův odkaz ale nejlépe naplníme právě tím, že jim nepopřejeme sluchu.

Právo, 28.5.2007

předseda europoslaneckého klubu ODS, vedoucí české národní delegace v EPP-ED