7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

OSOBNOST: Benešův odkaz

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Myslík 1.6.2007 14:51

Nejčtenější na webu Petra C I B U L K Y: NEJVYŠŠÍ VLÁDNÍ KRIMINALITA: Tajná Zpráva o masovém rozkradení českého národního majetku komunistickým KGB, GRU a jejich SPOLEHLIVÝMI vládními strukturami dnešní ČR!!! UVEDENO JMENOVITĚ!!! (Prosím o další INT

Nejčtenější na webu Petra C I B U L K Y:

 NEJVYŠŠÍ VLÁDNÍ KRIMINALITA: Tajná Zpráva o masovém rozkradení českého

národního majetku komunistickým KGB, GRU a jejich SPOLEHLIVÝMI vládními

strukturami dnešní ČR!!! UVEDENO JMENOVITĚ!!! (Prosím o další

INTENZIVNÍ šíření!!!!!!!)

Masgor Milda, Dr.Sc. 31.5.2007 20:47

Po bitvě je každý generálem

a o Edvardovi (Eduardovi) Benešovi se asi ještě dlouho neshodneme. Vařil se stejnou vodou, s jakou vaří naše politika dnes, zakalenou komunisty a národovci, moc jednoduché to nikdy neměl. Sám se asi pokoušel, mezi těmi početnými skalisky proplouvat a to zanechává i stopy na charakteru. Jakýkoliv radikalismus, jak bychom dnes důsledné sledování nějaké politiky asi charakterizovali, mu byl cizí, jeho činnost spočívala v reakcích na akce jeho politických nepřátel. Tím se sám dostával stále hlouběji do pasivní role, v které ho pak agenti NKVD a GPU převálcovali.

Dnešní svět nesnáší kompromisy, pokud nelze určitý dobře definovaný postoj prosadit, je mnohdy lepší, odstoupit a bojovat v opozici. Trvale nejlepší řešení jsou ta, která vycházejí z jasných předpokladů a konsekventně je prosazují.

President má volbu mezi kovadlinou a kladivem, být aktivním, nebo pasivním účastníkem děje. Bohužel ta aktivita u Beneše skončila příliš brzy.

Haf 31.5.2007 0:18

Re: Zahradil - podoba s Benešem čistě náhodná ?

Beneš - samozvanej prezident, ješita na hradě.

Dějiny se vopakujou ?

Haf 31.5.2007 0:16

Zahradil - podoba s Benešem čistě náhodná ?

ODS ho vodstavila do Brusele, to je jako do (Y). Beneš ? Abdigoval v 38 a zvolil ho jmenovanej !parlament, nevolenej, až v 46. Jasně že dekrety jím vystavený a dodatečně stvrzený tímhle panoptikem sou právně neplatný. To soudruh právník dobře ví. ;-O8-o;-O

Vaněk 30.5.2007 15:43

Beneš

Vážení to nejde porovnávat podle mne zradil vlastní národ dvalrát po Mnichovu a po únoru kdy neunesl roli vůdce státu a spolehál na jiných měl pouze své plány pro sebe první emigraci uskutečnil druhou mu nedovolili provést,vždy měl plány pouze pro sebe proto to nejde porovnávat velice silný ignorant

honza 30.5.2007 9:34

Soudím

že Beneš byl především velký zbabělec, který nedokázal sám nést důsledky svých kroků. Po Mnichovu prohlásil: "mám svůj plán" - tím plánem bylo letadlo do Anglie. Rovněž po Únoru plánoval emigraci - no už ji nestihl ... Otec, který při přepadení své rodiny uteče a nechá své děti napospas násilníkovi a jen zdálky ponouká - jaká pro něj mít slova?

honza 30.5.2007 9:26

Re: Co je vlastně pravdou o presidentu Benešovi?

děkuji Vám za tento příspěvek

honza 30.5.2007 9:23

Re: ...

stopro souhlas! (bohužel...)

Honza 29.5.2007 22:38

Re: Re: Jaký šel, takového chválí!

Máte špatné informace. "Konfiskát" po občanech německé národnosti byl z části rozkraden, z části použit bolševiky na uplacení lůzy a z největší části nesmyslně zničen! Jinak je hodně mimo mísu nazvat sprosté okradení milonů lidí o veškerý majetek, vybudovaný prací mnoha generací poctivých a pracovitých lidí "válečným konfiskátem". Tyto miliony lidí proti našemu státu žádnou válku nevedly ani ji nevyvolaly.

Kolemjdoucí 29.5.2007 22:33

Naopak! Rozbití Rakouska bylo velmi logické!

Zjistěte si informace! Podrobně se o chystané pangermánské expanzi do Evropy a pak přes Turecko na Střední východ, i mnohem dále - do Číny a na druhou stranu přes Atlantik rozepsal francouzský badatel Chéradame (na začátku 20.stol). Důrazně varoval před tehdejším Německem, které ke svým plánům nutně potřebovalo staré Rakousko. Nutnou podmínkou zamezení té expanze, která by znamenala nastolení pruské vojenské diktatury přinejmenším v celé Evropě a ochromení britského impéria, bylo právě rozčlenění Rakouska. Ostatně sami pangermáni naznačovali, co by například čekalo malé neněmecké národy ve střední Evropě, které by jim stály v cestě. Důležité informace poskytuje i Foerster v knize Evropa a Německá otázka (vyšla i česky mezi válkami a pak po r.1945, bývá k sehnání v antikvariátech).

Masaryk byl původně pro zachování Rakouska, teprve v posledních letech před 1.sv.v., když viděl, k čemu se schyluje a že Rakousko není schopné Německu vzdorovat, naopak se stává jeho spojencem, vystoupil ostře proti. Vlastně až po vypuknutí války. Dějiny ukázaly, že to bylo málo, že i bez opory v obrovské rakouské říši dokázalo Německo Evropu smrtelně ohrožovat.

Revizionista 29.5.2007 22:03

...

No to je věc. Samozřejmě, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jen by mě zajímalo, jak se bude historie dívat na české dějiny 20. století až odezní tohle národovecké blouznění, se kterým pan Zahradil tak obratně žongluje.  V historii neexistuje kdyby, ale přesto není tak nelogické říct, že rozbití starého Rakouska (evropské velmoci) bylo neštěstím, které vedlo ke vzniku malých státečků někde mezi Ruskem a Německem. Bavím se představou, že vznik Československa znamenal nějakou revoluci, kdy najednou povstal v českém národě po staletí potlačovaný duch Husa a Komenského a skoncoval se všemi nešvary starého Rakouska. Bojím se, že jsme toho zdědili až příliš mnoho, v dobrém i zlém. Podobně jako v případě Rakouska i konci ČSR hodně pomohla špatná národnostní politika. Myslím si, že "žalář", který E. Beneš pomáhal rozbít, byl nejmírnějším z těch, kterými český národ v minulém století prošel.

Co je české, to je hezké, hlavně co nejdál od Evropské unie, ať máme pocit, že si vládneme na svém dvorečku - to je odkaz E Beneše dnešku?

Bubeník 29.5.2007 21:48

Re: Co je vlastně pravdou o presidentu Benešovi?

Že to byl ješita, intrikán, levičák a zednář. Zlikvidoval nej ty po roce 45, ale  všechny, kteří s ním nesouhlasili za 1.republiky.  Lhal již od roku 1919 jak doložil jeho souputník prof.Dr.Josef MAcek. Dojemné bylo, když zbaběle zdrhl v roce 38,  v Londýně sám sebe jmenoval šéfem vlády, nebo bleskově na přání Stalina ratifikoval smlouvu s Moskvou v roce 43. Ale národ má vládu jakou si zaslouží. I po 65 letech se najdou poskoci, kteří zkreslují dějiny.

tommi38 29.5.2007 21:34

Tak jsem dočetl všecky „příspěvky“ a můžu jen konstatovat,

že tento uprděný národ není schopen vydržet být sám sebou víc, jak půl století.

Takže ještě možná 30 - 35 let... a pak zas vleze předpos*án do rekta „velkému

ruskému dubisku“. p.prezident to už začal...s.Putin  začal vyhrožovat, takže

prezident mu to rychle přispěchal vysvětlit, ale jak vidno,nepochodil. A pokud

odmítneme radar, amíci ho postaví v Anglii, tam nejsou podělaní předem.Na nás jim vůbec nesejde.

jirka.s. 29.5.2007 19:11

Re: Ale jo. Re: Re: Ale rozumím, ale pokud vás čtu, takk mám pocit, že hrdinství je povoleno jedinému člověku, Re: Re: Souhlasím, takový pomní Heidricha, Himmlera, Goebelse a největšího Re: lhář a nácek Zahradil

No, pokud půjde o nebytí tebe, tak je na čase, aby tady byli ty radary alespoň čtyři!

stransky 29.5.2007 19:11

Benes a Masaryk se mylili, stejne jako Zahradil

Benes ma jiste mimoradnou zasluhu na vytvoreni a znovuobnoveni cs. statu, jehoz existence  zplodila geopoliticke vakuum ve stredni Evrope a prispela k II. svetove valce. Uspokojeni aspiraci obou panu vedlo k nakonec k ovladnuti stredni Evropy Rusy.

Benes sam byl nenavistny zly muzik, mnohymi povazovany za agenta SSSR. jisty general NKVD ve svych pametech napsal, ze mu osobne predal penizre od sovetske vlady.

Richard III. 29.5.2007 18:33

Beneš hledal spojence

Ano, je třeba činit! Jako Beneš, který v roli ministra udělal ohromný kus práce, kterou by nikdo jiný nedokázal. Bez něho by ČSR nejspíš nevznikla. Je však pozoruhodné, že vybral nespolehlivé spojence. Nebo byla jen smůla, že v nich právě vládla nespolehlivá garnuitura?

Role Beneše v období druhé války a zejména po ní není zrovna chvályhodná, ale nutno vzít v úvahu, že jen vyjadřoval většinový názor společnosti, její tíhnutí k socialismu a k Rusku jako osvoboditeli. Mýlil se jako ostatní, jen byl víc vidět. A když prohlédl, bylo pozdě.

I tak myslím, že je lépe dělat chyby než nic. Jen bychom neměli zapomínat na zkušenosti  Benešovy doby.

carda 29.5.2007 18:32

Re: Co je vlastně pravdou o presidentu Benešovi?

Doporučoval bych i dopisy vyměňované s TGM za 1sv.války.To je také chuťovka,která by Vám otevřela oči.

Kubeš 29.5.2007 18:30

Re: Re: Re: Racku

I kdyby místo Gottwalda fungoval vycpaný panák, tak by se únor povedl tak, jak byl naplánován (musel proběhnout před volbami).Všechna klíčová místa, ministerstvo vnitra, policie (připravené milice) a jistě dobře fungující KGB, byla obsazena komunisty.

Jenda 29.5.2007 17:53

Re: Pane Zahradil , ona každá medaile má dvě strany

A jakpak byste si tu vyostrenou politiku predstavoval? Ve state kde mela nemecky mluvici mensina kompletni skolstvi od zakladniho po univerzity (ukazte mi jiny stat v te dobe ktery tohle muze rict!), kde v nekterych oblastech urady fungovaly ciste v nemcine ("Chcete stavet? Fajn, prijdte na stavebni urad a prineste podklady. V nemcine.") a podobne. Uuuuuutlak!

NevericiTomas 29.5.2007 17:52

Re: Re: Ing. Jan Zahradil

A vas nejvic S*RE ze uz zadny sudety nejsou ;-P

Hledájíci 29.5.2007 17:45

Co je vlastně pravdou o presidentu Benešovi?

Před lety jsem koupil knihu "Zločiny proti lidskosti na území ČSR po roce 1945 a po Únoru 1948 - zlé vzpomínky ČERNÁ KNIHA MINULOSTI" napsanou hlavně páný Zbyňkem Ludvíkem ( jachymovské KZ-čislo 02480) a Václavem Burešem (jachymovské KZ-čislo 13244). Na obalu knihy je červený obdélník se slovy "Tato kniha se nedoporučuje bývalým kolaborantům a bolševikům z Národní Fronty a soudruhům. Mohla by u nich vyvolat silné emoce podle zásady Pro Pravdu Se Lidé Zlobí Nejvíce".

Dal jsem se do čtení a byl jsem velmi překvapen údaji v knize napsanánými o presidentu Benšovi. Tyto údaje se diametrálně líšily od oficielních údajů. President Benš je tam líčen ve velmi špatném světle, jako dobrodruh, jako zrádce mnoha svých spolupracovníků, které nechal odtstranit. Na přiklad : Rudolf Beran byl  v 1940 odsouzen Němci na 12 let do vězení za velezradu. Poslal totiž Benešovi do Londýna 75.000Kč a odmítl spolupracovat s Némci. Sotva se vráti po 5-ti lezech z německého koncentráku, byl timtéž Benšem uvězněn a odsouzen jako "kolaborant" na 20 let vězení.

Dále jsou tam jména mnoha bývalých českých legionářů, kteři veřejně odmítali Benešovo "osvobození do bolševismu" a za tento postoj už osvobození v roce 1945 souzeni. Jsou to jména jako generálové Jan Syrový, Plaček, Vladimír Klecanda, Konopásek, Sergej Vojcechovský, Radola Gajda, Lev Prchala, Antonín MikulአČíla. V knize jsou kapitoly jako : Beneš byl prokletím národa; Hlučný mužíček, který objíždél Evropu; Zloduch Evropy - vyprávění prominentů za mřižemi; Udavač Beneš a krví popravených řeka, atd atd. V těchto kapitolách je president Beneš líčen jako všechno jiné ale ne dobrý člověk.  

Co na to říkají historikové - znalci, kteři nejsou ovliněny moderními českými pověstmi a legendami o českých hrdinech a jejich hrdinstvích?

 

Jenda 29.5.2007 17:39

Re: Re: Re: Ing. Jan Zahradil

Souhlas. Polaci by Sovety prez sve uzemi nepustili (ne ze bych se jim divil) a v Rumunsku nebylo jak je prepravit.

Jenda 29.5.2007 17:35

Re: Churchill, W.C.: Druhá světová válka. V. díl - Kruh se uzavírá, str. 445-446. Praha, 1995.

V pripade ze by se Frantici nebo Anglani nepredpos.ali tak by opravdu 2 svetova nejspis nebyla. Protoze tomu co by nasledovalo by se rozhodne nedalo rikat svetova valka. Ovsem za situace kdy jediny soused bez uzemnich pozadavku bylo Rumunsko kdesi na dalnem vychode (mam pocit, ze asi 60km spolecne hranice), kdy "spojenci" prohlasili, ze mame ustoupit jinak pujdou PROTI nam ... no nic. Skoda, ze uz v tom 38 nevedl Britanii Churchil.

NevericiTomas 29.5.2007 17:34

Re: Re: Re: hmm, beneš? dobrý a pracovitý taktik,

Tak z tohohle pohledu je Francie a VB zcela v haji. O takovych Svedech ani nemluvim ;-D

NevericiTomas 29.5.2007 17:32

Re: Jaký šel, takového chválí!

Daso, to mate mezeru ve znalostech. CSR vycislila skody zpusobene valkou tusim na cca 300 mld. Kcs. Konfiskat po sudetskych nemcich byl pouzit na castecne uhrazeni techto skod s tim, ze odskodnit sudetaky ma vlada NSR. stejne to ale vsechno neporylo a Nemci nam de fakto dodnes dluzi dost penez. Bylo by samozrejme pitome to od nich vymahat, ale obcas pripomenout by neskodilo.

Jenda 29.5.2007 17:27

Re: Re: Re: Hurá!

No co se tyce hranic tak bych jim vycital tak maximalne ty ciste madarske oblasti co jsme zajistili Slovensku. Pro coz krome "reka je dobra hranice, dobre se to brani" nebyl zadny ani historicky ani demograficky duvod. I kdyz obavam se, ze by to nic nezmenilo. Madari by ztratu Hornich Uher stejne nezkousli, anii pokud by prisli jen o ty oblasti kde moc madaru nezilo.

Co se tyce ceskoslovenskeho naroda ... precenili dulezitost podobneho jazyk a podcenili silu nabozenstvi a rozdilne historie. Proste prumyslove Cechy a Morava s ciste agrarnim zaostalym Slovenskem nebyly dostatecne kompatibilni. A prostym slovakum jaksi nedoslo, ze duvod proc je ve skole uci ceska ucitelka neni ten, ze by je cesi chteli kolonizovat a preucit na cestinu, ale to, ze slovenske ucitelky jaksi nejsou na sklade.

www racek 29.5.2007 17:04

Re: Re: Racku

to že byl zločinec ještě neznamená, že nebyl stratég. únor provedl mistrovsky a bez rusů

Dáša 29.5.2007 17:03

Jaký šel, takového chválí!

K Benešovi: Myslím si, že bylo správné poslat sudetské Němce do vlasti, ostatně to chtěli, ale nebylo správné je okrást. Stát měl vyčíslit škody Německu a od nich odečíst peníze za nemovitosti sudetských Němců a ještě by mnoho zbylo. Politici ale jednali jinak a spolu se sudetským majetkem se zabral majetek lidem pod rouškou spolupráce s nacisty Směšnost, jakým náš stát hájí tento nakradený majetek, se ukazuje zejména na Czerninovi. To, že později KSČ využívala opravdové zrádce ve své STB, je jiná písnička.

K panu Zahradilovi: Vy nejste člověk, kterému věřím a důvodů mám dost. Jste kaňkou ODS! To, že se tulíte k Právu mě neudivuje.

Saša 29.5.2007 16:47

Beneš udělal velmi mnoho chyb,

ale i přes to mnoho věcí nakonec dobře dopadlo.

Přes všechny chyby ale nemůžeme být Benešovi nikdy dost vděční za to, že využil příležitosti a vyhnal VolksDeutsche.

Škoda, že neusiloval o znovuzískání Kladska - k tomu také byla příležitost.

Číst jeho paměti a proslovy je velmi zajímavé i dnes. To každému jeho kritikovi i obdivovateli doporučuji - oba budou moci své názory, získané v hodinách mizerného školního dějepisu, značně korigovat.

Arthur Longen 29.5.2007 16:47

Benes a Gottwald nejhorsi prezidenti

Zahradile,

prezident, kterej ve dvou klicovejch momentech (38,48) strci hlavu do pisku je peknej srab a ne uctihodna osoba. Hlavne diky panum typu Benese je nase narodni sebevedomi v takovym kyblu v jakym je. Nebyt hokeje, tak neni na co nejt hrdej.