2.5.2024 | Svátek má Zikmund


KORUPCE: ISO 37001 nás určitě nezachrání.

24.4.2023

Pokud nevíte, co to ISO 37001 je, rád objasním. Podle úředního výkladu „Systém s tímto označením v praxi umožňuje ověřit nastavené vnitřní procesy, úrovně transparentnosti, efektivní chování a také upevnit firemní kulturu“. Tak to aspoň tvrdí ředitel Magistrátu hlavního města Prahy Martin Kubelka: A dodává: „tím máme taky větší možnost důvěry ze strany klientů i veřejnosti“. Tyto předpisy zároveň umožní zaměstnancům anonymně upozornit na podezřelé jednání, a to jak fyzicky ve formě schránky umístěné přímo v budově, tak také přes speciální internetový program. V tomto případě úřad podnět zaeviduje a následně se informací z něj musí vypořádat podle daného postupu. Pisatel má však jistotu, že jeho podnět nezanechá elektronickou stopu a zůstane v anonymitě.
Předpisy ISO 37001 nebudou tudíž požadovat, aby „oznamovatelé“ nesli odpovědnost za svoje jednání. Zatímco podle zastaralého systému, který zavedli do právní praxe už staří Římané, obviníte-li někoho neprávem anebo s nekalým či zištným úmyslem, jste za takové udání trestně odpovědni.

Toto moderní a „pokrokové“ jednání se na pražském magistrátu zavádí za panování primátora MUDr. Svobody, člena strany, která nese název „Občanská demokratická strana“. No, demokratické, no…. V zásadě lze konstatovat, že tento myšlenkový proud, tedy „certifikace ISO 37001“ je jen výsledkem který vychází z ideologické představy, že pokud budete s nepravostmi bojovat stále a stále zvyšujícím se dozorem, dostanete se do stavu, kdy společnost bude dokonalá a žádné nepravosti se nebudou konat.

Dosvědčuje to výrok mluvčího PVK Tomáše Mrázka, který říká, že u nich už tento systém zavedli a že: „mezi konkrétní požadavky normy patří systém kontrol čtyř a více očí ve finančních procesech, kdy každý důležitý výstup zaměstnance musí autorizovat také jeho kolega, či nová pravidla pro výběr kvalitních obchodních partnerů a také pravidla pro poskytování a přijímání darů“.

Takové pokusy o utužení kázně a zároveň jako ukázka pevné ruky se v historii objevovaly vždycky, když se vládnoucí moc dostala do problémů. Ztrácela moc nad svými výkonnými orgány, tedy hlavně nad byrokracií a „poddanými“ obecně. Spuštění systému anonymního „oznamování trestných činů „, je ve svém důsledku vždy selháním státu a jeho funkcí. A předzvěstí problémů a často i konce systému. A vždycky koncem demokracie.

Takže se bude udávat a vyšetřovat a odsuzovat, až se prý staneme vzorným a „čistým“ státem.

V praxi bude systém čtyř a více očí znamenat, že místo jednoho úplatku u jedné osoby bude nutno uplácet osoby dvě, či ještě více. Následně rozvinutím celého postupu tak budou posilovány organizované skupiny, ovládající rozhodující procesy a manipulující s politikou a ekonomikou Magistrátu či jiné organizace.

Když místo jedněch očí vše budou kontrolovat čtyři anebo šest očí, znamená to, že buď se prodlouží doba schvalování dvakrát anebo třikrát, případně že bude přijat dvojnásobek či trojnásobek úředníků. Dnes jich je 2091. Krát tři ...? A pokud si představíme , že jen 2% ze zaměstnanců něco oznámí. Třeba podezření z „úplatků“, různých „divných“ smluv, nebo sexuálního obtěžování, bossingu od nadřízených či kolegů atd. Anebo si tak prostě budou chtít vyřídit s někým „účty“. Což je v úřadech běžné. Dostaneme se ročně na pěkných 418 „oznámení“. Ty bude nutno úředně zaregistrovat, ustanovit kdo bude co projednávat, vypracovat „spis“ atd. Při podezření na „trestný čin“ , což dneska může být i neopatrné otření o čísi pozadí, či nevhodný politický projev, jak vyhlásil Igor Stříž. nejvyšší státní zástupce, dříve komunistický vojenský prokurátor. Na 418 „případů“ „bude nutno vytvořit nějaký speciální odbor, tedy „zvláštní oddělení“ obsazený dostatečným počtem lidí. Odhaduji tak na dvacet až třicet specialistů. Dále je nutná úzká spolupráce s policií ….

Už současný stav a vytváření dalších a dalších zákonů nás dovedlo do situace, kdy prakticky není možno v reálném čase cokoli realizovat. Ať je to stavba dálnic, zásahy při kůrovcové kalamitě anebo stavba bloků jaderných elektráren. A až se povinně zavede ISO 37001, to bude síla!