19.3.2024 | Svátek má Josef


KORONAVIRUS: Očkujeme s Babišem

20.1.2021

Lidi neblázněte, všechno funguje skvěle. A jestli ne, můžete za to vy.

Nepřipadá vám to jako déjà vu? V Česku se rozjíždí očkování a tak nějak to připomíná loňský březen, když se v zemi rozjížděl koronavirus: Andrej Babiš se vrací na barikády, aby řídil bojové operace a zachraňoval Česko.

Zase je u všeho. Loni ujišťoval, že roušek je dostatek, a jestli někdo nemá, že mu je doveze, pózoval před nemocničními stany připravovanými pro testování. Letos přesvědčuje, že mizerně fungující systém pro registraci k očkování a rezervaci termínů funguje skvěle, a otevírá očkovací centrum na brněnském výstavišti.

Pózuje, řeční, jak zatočíme s koronavirem a zas odjíždí. Aniž dal o návštěvě vědět primátorce nebo hejtmanovi, jejichž instituce provizorní zařízení připravily a financovaly.

Čau lidi, funguje to dobře

Bylo naivní očekávat, že start registračního a rezervačního systému bude bez porodních bolestí. Dopadlo to zkrátka jako při obdobných projektech této vlády, třeba při elektronických dálničních známkách.

Jenže mezi dálniční známkou a očkováním je rozdíl. U očkování jde u seniorů od osmdesáti výš doslova o život, na covid denně umírá kolem 150 lidí. Na dálniční e-vinětu mohl našinec posečkat do konce roku, u registračního systému očkování, kde platí zásada, kdo se dřív zaregistruje, ten bude dřív naočkován bez ohledu na zdravotní stav, chtělo být logicky mnoho lidí co nejdřív na řadě.

To, co zažívali mnozí z těch, kteří se snažili přihlásit své rodiče (včetně autora článku) do rezervačního systému a k očkování, je popsáno na sociálních sítích a shrnuto tady. Od zpožděných PIN kódů, které bylo nutné zadávat opakovaně, přes nesmyslné chybové hlášky, které nebyl schopen nikdo na lince 1221, ba ani provozovatel systému vysvětlit, až po kompletní pád celé webové stránky.

A když jste si odzápasili svých několik hodin se systémem Reservatic, dozvíte se, že premiér všechno zařídil dobře a chyby jsou jen na vaší straně. „Došlo k pětiminutovému výpadku nebo přetížení systému a všichni se z toho můžete zbláznit. Funguje to dobře…“ oznámil Babiš. K tomu připojil výzvu médiím, aby zrušily titulky, že systém nefunguje.

Možná by to vypadalo jinak, kdyby si Babiš vyfasoval svého seniora 80+, sedl ke kompu a registroval a rezervoval. Přinejmenším by na několik hodin byl klid od jeho mikromenežmentu. A přitom sám mohl někomu prospět – zajistit mu očkování.

Senior by byl jistě potěšen. Pokud by tedy nedostal rezervaci k vakcinaci do nemocnice v Neratovicích. To by mu radost dlouho nevydržela. Rezervační systém umožnil zájemcům objednávat se na konkrétní datum do jejího vakcinačního centra, které ale nedostalo jedinou ampuli s vakcínami.

Z webu nemocnice v Neratovicích

Z webu nemocnice v Neratovicích

Horká jehla

Z debat ajťáků na sociálních sítích vyplývá, že mnohé z chyb systému nesouvisejí s přetížením. Určitě s ním nemá nic společného to, že posílá rodná čísla seniorů posílá systém Googlu. Příčinou je neodladěná a řádně neotestovaná aplikace ušitá horkou jehlou.

Proč byla šitá horkou jehlou? Už na začátku pandemie bylo zjevné, že z covidového maléru nás může dostat jen vakcína. A už v létě bylo možné předpokládat, že očkovací látky, které byly v té době ve třetí závěrečné fází testů, můžou být k mání na přelomu roku.

Pfizer úspěšně ukončil testování své vakcíny v listopadu. Jenže vláda se začala rezervačním systémem zabývat až v prosinci.

Kabinet přitom mohl v předstihu několika měsíců připravit data o seniorech a chronicky nemocných, která v českém zdravotnictví jsou. Ve Finmagu jsme o tom psali už v souvislosti s očkovací strategií vlády.

Data mají zdravotní pojišťovny, které podle nich rozdělují klienty do rizikových skupin. A také zdravotnická zařízení, která si své pacienty třídí a zvou na preventivní prohlídky.

Registrovat se (nejen) senioři 80+ mohli v klidu už loni. Nemocnice nebo praktičtí lékaři pak mohli vytvořit seznamy zájemců a zvát je na vakcinaci podle toho, nakolik je pro ně nákaza nebezpečná. A všechno se mohlo obejít bez toho, že by desítky tisíc lidí soutěžily, kdo se rychleji prokliká systémem a urve volný termín.

Místo toho se zase plácáme ve vládou řízeném zmatku, do kterého centrální mozek očkování vykřikuje, že všechno funguje a média lžou.

No prostě déjà vu.

Převzato z magazínu Finmag.cz se souhlasem redakce