28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


KORONAVIRUS: Česko může rozvolňovat

22.7.2021

Může už činit totéž jako Singapur či Velká Británie

Česko je na tom z pohledu statistik počtu očkovaných a počtu zemřelých podobně jako Singapur a Velká Británie. V obou těchto státech už skončily tvrdé restrikce, mohou skončit i u nás.

Existují data, která ukazují situaci s pandemií covidu tak, že se prakticky celý svět může vrátit do normálu. Prvními vlaštovkami, tj. státy, kde už s rozvolněním a návratem k normálu začaly, jsou Singapur a Velká Británie. Situace v Česku je stejně příznivá jako v Singapuru či Británii. U nás se ale stále udržuje strašení covidem, mutací delta, která je ale přítomná jak v Británii, tak v Singapuru. Vlády těchto dvou států ale mutaci delta nepovažují za důvod pro pokračování restrikcí.

Následující grafy jsou převzaty z webu Coronavirus Pandemic Country Profile - Our World in Data a znázorňují situaci v očkování od 13.12.2020 a počtu zemřelých na covid od 1. března 2020 za den.

Podíl osob s alespoň jednou dávkou vakcíny

Podíl osob s alespoň jednou dávkou vakcíny v Česku, Velké Británii a Singapuru

V Česku mělo alespoň jednu dávku přes 50 % populace, ve Velké Británii téměř 68 % populace a v Singapuru nad 70 % populace.

Počty zemřelých na covid za den

Počty osob zemřelých na covid za den v Česku, Velké Británii a Singapuru

V Británii umírá v posledních dnech asi 40 osob denně, u nás jedna denně a v Singapuru za poslední dny nezemřel na covid nikdo.

V Británii žije asi 66 milionů osob, v Česku 10,7 milionu osob a v Singapuru 5,6 milionu osob. Od listopadu do března u nás umíralo denně mezi 100 až 200 osobami, v Británii bylo maximum zemřelých rovněž letos v únoru na úrovni 1200 osob, což po přepočtu na počet obyvatel Česka dělá právě 194 osob, tj shodné maximum jako u nás. V Singapuru zemřelo za celou dobu existence statistik jen několik desítek osob.

Na úrovni nynějšího stavu očkovanosti v Británii budeme zřejmě koncem prázdnin. V této době bychom proto mohli bez většího rizika všechna covidová opatření zrušit. Místo toho se ale připravujeme na „další vlnu“ a strašíme se mutacemi delta (a už existuje i jakási lambda v Jižní Americe). Tím nepřímo přiznáváme, že nevěříme v sílu očkování, a navíc úplně pomíjíme, že dnes již existují velmi účinné léky, které brání těžkému průběhu nemoci.

Zdá se, že se budeme strašit i během horké fáze předvolebního boje před podzimními volbami do poslanecké sněmovny. Jsem připraven dát svůj hlas těm, kteří budou jasně pro normalitu, a ne těm, kteří by restrikce „dělali lépe“.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz