30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


KANDIDÁTKA: Spolu do eurovoleb je problém pro ODS

9.11.2023

Špičky politických stran rozhodují o kandidátce do europarlamentu. Koalice Spolu zvažuje opětovnou kandidátku Spolu. Zatímco však kandidátka Spolu do Poslanecké sněmovny měla logiku v rámci protibabišovské koalice a strany Spolu společně po volbách automaticky pokračovaly s Piráty a STANem ve vládě, v případě voleb do europarlamentu se kandidáti a strany okamžitě rozejdou do zcela odlišných bruselských frakcí. A proto přeci společná kandidátka nemá logiku.

Jak může být na jedné kandidátce Alexandr Vondra za ODS a Luděk Niedermayer za TOP09, když celých pět let publikují zcela, ale zcela diametrálně odlišné názory na evropskou politiku? Na zelenou transformaci, na nelegální migraci, na všechny zásadní věci evropské politiky.

Rozumím tomu, že pro vládní špičky ODS by byla eurokandidátka Spolu dalším stmelujícím prvkem k udržení vládní jednoty. S padajícími preferencemi a snižující se oblibou vlády se dříve či později některá z vládních stran bude chtít osamostatnit. Ani v europarlamentu by dva či čtyři vzájemně se blokující čeští poslanci nebyli mezi dalšími sedmi sty k rozlišení. Tam problém není.

Problém je domácí politika, voliči, ale i členové ODS, kteří by takové kandidátce nerozuměli a byli by zmateni. Volíme ve Spolu kritiku Green Dealu a kritiku zákazu aut se spalovacími motory, nebo volíme ultra zelenou transformaci poškozující český průmysl a konkurenceschopnost? Obojí volit nelze. Proto kandidátka ODS, TOP09 a KDUČSL do europarlamentu nedává smysl a bude pouze mást voliče. Voliče ODS. A může se ve výsledku stát dalším vnitřním problémem politické integrity ODS. Howgh.

Autor je senátor, člen ODS od roku 1993, tj. 30 let!