25.4.2024 | Svátek má Marek


GLOSA: Zatracený Klaus

27.9.2012

Zase mu jde o ideje a principy

Nečas s Kalouskem říkají, že argumenty prezidenta už znají, protože je už rok slyší od komunistů a socialistů. Je to jinak. To se jen Nečas s Kalouskem už více jak rok jako komunisté a socialisté sami chovají.

Václav Klaus stále intenzivněji posílá jedno veto za druhým. Vláda se na něj dívá s despektem a její představitelé kroutí očima. Prý nechápou, proč jim to dělá. Měl prý dost času na to, aby vetoval důchodovou reformu už dřív a nenechal to až na teď, pokud se mu něco nelíbilo. Jenže Klaus je na rozdíl od vlády jen konzistentní. Své výhrady sděluje pravidelně a poctivě k důchodové reformě už pěkně dlouho. Fakt, že je vláda samozřejmě slyšela, může popřít jen těžko. Skutečnost, že se na ně vykašlala a domnívala se, že to přes něj projde stejně, jako před časem, když ke změnám veto nedal, jen nechal příslušný zákon bez svého vyjádření na stole, vláda přijala v domnění, že už mají své jisté.

V našem parlamentu je z těch, kdo tam jsou, úplně jedno, kdo bude u vlády. Každý, kdo neztratil zbytky soudnosti, musí vidět, že žádný podstatný rozdíl mezi politikou socialistů na straně jedné a ODS a TOP09 na straně druhé, prakticky není. Jediným receptem, který mají jako falešný lék na všechno, je zavádění nových daní a poplatků a zvyšování daní současných. Dělali to socialisté, když byli osm let u vlády, dělají to i ti současní. V ničem si nezadají ani v případě vytváření nových regulací a předpisů na každý prd, který se objeví, přičemž jediným výsledkem je posílení role pečovatelského sociálního státu na úkor tolik žádoucího posílení odpovědnosti za svůj život samotných občanů.

Ne, prezident nepřejímá argumentaci komunistů a socialistů, když říká, že důchodová reforma je špatně nastavená. To se jen už dávno ztratil ideový rozdíl ve sněmovně mezi komunisty, socialisty, a těmi, co se sami pasují na tzv. pravici. Ne, Klaus se nespojil s komunisty či socialisty proti důchodové reformě. To Nečas s Kalouskem jsou už dávno nalevo. Prezidentovi už zbylo jen to veto, protože před tím dělali socialisté z ODS a TOP09, že ho neslyší.

A závěrem snad ještě jedno sdělení pro voliče v přímých prezidentských volbách, které nás čekají. Kdyby dnes byl prezidentem například Fischer nebo Švejnar, tak by ta špatná důchodová reforma bez problémů prošla...

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora