26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: „Vlevo dole“

28.12.2021

Ke svatoštěpánskému prezidentovu projevu

Miloš Zeman ve své vánoční promluvě zmínil Afghánistán. Zopakoval svůj pohled na odchod spojenců z této země, který nazval kapitulací; hovořil o afghánském Mnichovu, který „zřejmě povede k zesílení migračních toků“.

Myšleno z Afghánistánu.

Ovšem nejen to.

Podle Miloše Zemana povede tento „afghánský Mnichov“ k něčemu ještě horšímu: ke zvýšenému riziku nových teroristických útoků, a to i v Evropě, podobných útokům na newyorská Dvojčata, které podle jeho vyjádření „organizoval právě Tálibán“.

Toto přisouzení útoku na Dvojčata Tálibánu mě překvapilo. Dosud jsem žil v přesvědčení, že tento hrůzostrašný čin zorganizovala Al Kajda v čele s Usámou bin Ládinem. A že válka v Afghánistánu byla v roce 2001 zahájena proto, že Tálibán, který tehdy v Afghánistánu vládl, Al Kajdu podporoval, poskytl této teroristické organizaci zázemí a držel nad ní ochrannou ruku. Nevzpomínám si, že by Spojené státy tehdy vinily Tálibán ze zorganizování 11. září, ale právě z té „ochranné ruky“.

Pokud jde o Al Kajdu a jmenovitě jejího vůdce jakožto strůjce onoho gigantického zločinu, jakým 11. září bezpochyby bylo, připomenu zprávu televize Fox News z 30. října 2004 (obr. 1).

vlevo dole

obr. 1/ Zdroj: web Foxnews.com na stránkách Web.archive.org.

Podle této zprávy Usáma bin Ládin poprvé přiznal (pod šipkou), že nařídil útoky z 11. září, a řekl, že tak učinil kvůli bezpráví páchanému Izraelem a Spojenými státy na Libanoncích a Palestincích.

Je jistě možné dát prezidentu Zemanovi, pokud jde o závěr spojenecké mise v Afghánistánu (2001 – 2021), v mnohém za pravdu. Jen je třeba, aby se držel faktů i v detailech, jinak bude působit nevěrohodně jako v kauze Peroutka, s čímž souvisí jeho pověstné „vlevo dole“. (A netýká se to jen Afghánistánu, Tálibánu a 11. září.)

Převzato z blogu autora s jeho svolením.