28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


GLOSA: Turista a kočkopes

23.11.2012

Členové ODS a TOP 09 a STAN mají v Parlamentu často velký problém se na něčem dohodnout. Přitom více než půl roku fungovalo v Poslanecké sněmovně tiché politické spojenectví, jehož si nikdo nevšiml. Asistentem poslance Starostů a nezávislých (dnes už senátora) Luďka Jeništy z Vlašimi byl donedávna někdejší starosta Jesenice u Prahy Zdeněk Pánek. Pánek se nyní stal na kongresu ODS členem vrcholného orgánu strany – výkonné rady.

"Já jsem spolupráci ukončil, když byl pan poslanec zvolen senátorem. Věděl jsem, že se budu ucházet o vyšší nominační místa v ODS, proto jsme se rozešli. Pan Jeništa se stal poslancem za nezávislé starosty, známe se od konce roku 2008," prohlašuje Pánek, který za nezávislé kandidoval taktéž. "Jakmile se rozhodl kandidovat do orgánů strany, dohodli jsme se na ukončení spolupráce, což považujeme oba za správný a logický krok," tvrdí Jeništa.

Jak mohl takový tandem fungovat bez politické indiskrece, je pro týdeník Euro záhadou. Absolvent zemědělské univerzity Zdeněk Pánek je však na politickém kluzišti zkušeným bruslařem. Kontroverzní pověst jej provází už z dob některých projektů za jeho působení na jesenické radnici. Uměl se pohybovat mezi nezávislými, nyní po náborech nových členů před kongresem ODS ve Středočeském kraji uspěl i mezi "konzervativci". Dokázal se ale domluvit i s lidmi kolem někdejšího ministra dopravy a nepsaného vůdce Věcí veřejných Víta Bárty. Na jaře roku 2011 byl totiž jmenován šéfem pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Brně.

"Hlavním cílem personálních změn je zpřetrhání vazeb se stavebními firmami a často i s regionálními politickými strukturami… Je potřeba začít stavební firmy a kvalitu jejich práce více kontrolovat. Odcházejí osoby, které jsou ve funkcích často mnoho let. Takovým lidem nemohu věřit," vysvětloval tehdy Bárta. Zřejmě věděl, o čem mluví. Krátce před Bártovým odchodem z ministerstva se stal šéfem úseku výstavby dálnic v ŘSD Brno jeho příbuzný.

Radomíru Štambergovi se v tamních kruzích přezdívalo "Bártův strejček".

Bártou tehdy chválený šéf brněnského ŘSD Pánek prý o příbuzenském vztahu svého podřízeného s exministrem dopravy nevěděl, jak řekl loni v létě týdeníku Euro.

"Víte, ono se vykládá tolik různých věcí, já tomu nepřikládám žádnou větší váhu. Takové souvislosti netuším. Předpokládám, že se vybíralo podle jiného klíče než rodinné příslušnosti," řekl Pánek. "Pan Štamberg je tam nový stejně jako já. Ale myslím, že po té krátké době jsme se zorientovali v problému poměrně dobře, a já žádný problém nemám. Můj přístup k němu se nezmění," dodal tehdy.

Týdeník EURO 46/2012, 12.11.2012