26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Rady presidentským kandidátům

9.2.2015

I když do voleb hlavy státu chybí bezmála tři roky, objevují se jedinci, kteří již oznamují svou kandidaturu s takto velkým předstihem. Po zkušenostech s přímou volbou si dovoluji dát pár rad.

1. Pečlivě si přečti svůj životopis, který pustíš na veřejnost. I když je naše společnost již lehce zapomětlivá a bývalé členství ve fašistické, komunistické či jiné podobné teroristické organizaci už tolik nevadí, přesto se najdou jedinci, kteří budou šťourat a klást nepříjemné dotazy a připomínat tvé působení v nich.

2. Pokud se již veřejně projevuješ, pamatuj si své výroky. V době internetu a různých médií není žádný problém ti připomenout, cos říkal třeba před pěti lety. Opravdu nepůsobí dobře, když na jednu věc změníš názor o 180 stupňů s poukazem na to, že jen blbec nemění své názory, zatímco na jiných svých názorech trváš i přes zjištění, že vše je jinak.

3. Dobře si vyber své spolupracovníky, s nimiž jdeš do kampaně. Nepůsobí dobře, když se s tebou ukazuje prokazatelný lump a lhář, kterého musíš posléze zapudit.

4. Zkus dbát na svůj zevnějšek. Sice to pro určitou část společnosti není podstatné, ale přeci jen v době různých PR agentur, vizážistů apod. není třeba vypadat neustále jako po dvanáctihodinové šichtě včetně oblečení.

5. Nechlastej.

6. Nekuř na všech místech, která navštívíš s tím, že sprdáváš obsluhu za absenci popelníku.

7. K obecným společenským problémům se vyjadřuj opatrně a nech si raději poradit od těch, co o věci tak trochu vědí. Pokud někoho cituješ, tak se snaž být přesný. Nikdo po tobě nechce, abys rozuměl genetickému inženýrství i stavbě kosmických korábů.

8. K lidem se chovej slušně, i když ti lezou na nervy. Pokud jsou tělesně postižení, je projevem humanity se k nim chovat o cosi pozorněji a shovívavěji vzhledem k jejich hendikepu.

9. Pokud seznáš, žes udělal chybu, je projevem velikosti člověka ji přiznat. Tvrdit svému okolí, že tvé veřejné kymácení po večírku bylo způsobeno severozápadním prouděním, nepřesvědčí ani tvé fanatické přívržence.

10. Nemluv sprostě. Pokud toho nejsi schopen, tak raději nekandiduj a užívej si svých verbálních projevů ve 4. cenové skupině.

P.S. Nebuď smutný, pokud si myslíš, že tato pravidla nejsi schopen dodržet. Může se stát, že vyhraješ, i když se budeš chovat zcela opačně.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora