26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Rabasova žirafa

8.10.2008

Vypadá to, že veškerá africká dobrodružství Přemysla Rabase vybledla před tím, co si prožil v Chomutově, že lvi, krokodýli a jedovatí hadi jsou hejnem kuřátek proti modrooranžové sestavě tamní radnice. Zelený poslanec a odvolaný (byť veřejně uznávaný) ředitel Podkrušnohorského zooparku vede nadále s vedením města válku, jejíž kořenů těžko se dobrat.

V pátek Chomutov brutálně vtrhl přímo do kuchyně nejvyšší politiky prostřednictvím primátorky Ivany Řápkové z Občanské demokratické strany. Na vrata politického Olympu už předtím zabušila Rabasova kauza poslancovým návrhem, aby případ jeho profesní likvidace v zooparku řešila nejdřív koaliční, nyní už sněmovní komise na jedné hromadě s případem poslance Moravy. Připomněl tím, že metody v obou případech se moc nelišily. Tím vrátil své smetené chomutovské karty na stůl a prokázal nesporný talent k boji o moc. Vyprávění primátorky, jak ji Topolánek s Bursíkem žádali o službičku, je ovšem silnějšího kalibru.

Měla přehodnotit odvolání Rabase z funkce, protože ten údajně kvůli tomu chtěl hlasovat proti koalici, až půjde o radar. Je snadné tomu věřit. Koaliční převaha ve Sněmovně visí na přeběhlickém vlásku, ztráta hlasu dosud loajálního Rabase mohla by být osudová, a proto chápu Topolánka, že nechtěl dopustit, aby osud americké základny závisel na nějaké severočeské lokální šarvátce. Nechápu jiné věci.

Za prvé - proč Řápková svému předsedovi nevyhověla, je jí snad osud ODS šumafuk? Paní primátorka nechť promine, ale to vypadá, jako by za chomutovskou válkou skrýval se boj o tak zajímavé "hodnoty", že jí Topolánek s celou ODS může být ukradený.

Za druhé - proč událost z kategorie důvěrných vůbec zveřejnila? Zřejmě jí neuniklo, že ODS se před volbami štěpí a že už nyní prozíraví funkcionáři zaujímají pozice. Každý si může vybrat, buď s Topolánkem s rizikem, že ten vybouchne ve volbách, nebo s Bémem a hejtmany, kteří nemají co ztratit. Zdá se, že Řápková, před časem i kandidátka za ODS do Senátu, si vybrala, proto dala signál, kdo že s ní může v budoucnu počítat. Jestli už Topolánek nemá autoritu ani u primátorky středně velkého města, pak svůj kočár řídí bičem, ale opratě mu dávno z rukou vypadly.

Rabas sám odmítá, že by koalici vydíral přes svůj hlas pro radar. Spíše mu však uvěřím, že políbil žirafu bez žebříku. Rabas je loajální k Bursíkovi. Zdá se tedy, že Topolánkovi bude kluzká brzy celá koalice.

Právo, 6.10.2008