28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


GLOSA: Proč nevolím piráty

21.9.2021

Jsem liberál. Sice teď venkovský, leč původem městský. Ač lehce přes šedesát roků věku ne liberál konzervativní, ještě stále progresivní. Když vyplním jakoukoli volební kalkulačku, a že se s nimi teď pytel roztrhl, vyjdou mi piráti jako první volba.

Nebudu volit piráty.

Byl jsem v neděli 12. září v Příbrami. Navštívil jsem tamní kulturní dům, jenž leží uprostřed sídliště, které bylo postaveno v padesátých letech. Nenalezl jsem místo k zaparkování. Všude stála auta domácích. Jsem vzdělán technicky, občas použiji i titul za jménem. Nedovedu si představit, jak ve všech těchto uličkách a dvorcích do čtrnácti let, dobře, do dvaceti pěti let, budou stát nabíjecí stanice pro elektromobily, pro všechny, co tam dnes parkují. Spíš si umím představit, jak z oken visí prodlužovačky. S pousmáním si představuji onen devítipatrový osmivchodový panelák v pražských Bohnicích (200 aut minimálně), jak se jeho obyvatelé perou o těch 10 nabíjecích stojanů a do fronty k nim se posílají i děti. Jako když jsme chodili pro toaletní papír. Dvě ruličky na osobu

Jsem upřímně proevropský a ideu EU mám za vlastní. Nepochybuji o existenci klimatické změny.

Hluboce ale pochybuji o tom, že Green Deal je adekvátní reakcí. V životě jsem ještě stačil dostatečně dlouho poroučet větru dešti v rámci Státního plánu základního výzkumu, abych najisto věděl, že řešení složitých problémů jednoduchým nařízením shora nefunguje.

Nebudu volit piráty, ve svém věku nehodlám v lednovém počasí sedlat sdílenou koloběžku.

Mám volit ODS-SPOLU? Petr Fiala prohlásil, paměť mi slouží, že nezbude než se přizpůsobit. Já bych se rád doptal, čemu že se hodlá přizpůsobit.

Rád bych volil Alexandra Vondru, hlas na poušti. Nekandiduje.

Mám jeden hlas. Poradíte?

Piráty volit nebudu

P.S. Jsem liberál progresívní, EU nakloněný, neraďte mi tedy volbu uskupení typu KSČM, SPD nebo Trikolora.

Jiří Povolný