30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


GLOSA: Podpora pro prezidenta (Zemana)

11.6.2014

Ondřej Neff alias Aston v úterním (10/6) úvodníku na Neviditelném psu nazvaném Zemana napadli muslimové píše, že prezidenta je třeba v jeho postoji podpořit. Neboť se "zásadně vymyká z mnichovanské politiky Evropské unie …".

Jde o postoj vůči islámskému terorismu v širším úhlu pohledu, abych tak řekl. Aston připomíná, co v souvislosti s nedávným masakrem v Židovském muzeu v Bruselu český prezident řekl: že nejde o výstřelek, nýbrž o důsledek podstaty ideologie, o níž se militanti opírají.

Za to se na něj hrubě hněvá Organizace islámské spolupráce.

Netřeba mnoha slov. Zeman stojí jinde než já. On vlevo, já vpravo. Mám vůči jeho politickému stylu i samotné politice 1000+1 výhradu, v mnoha věcech s ním prostě nemohu souhlasit, ale jedno vím už dávno. Pokud jde o blízkovýchodní konflikt, Izrael, odvrácenou stranu islámu a terorismus, má český prezident více než správný úsudek.

Za své postoje v těchto oblastech zahraniční politiky zaslouží obdiv a uznání. Neboť, slovy Astona, "nám nelže do kapsy a nazývá věci pravými jmény".

Jak kdysi, v době liberalizace v mezích zákona (pražské jaro), napsal v článku o Švédsku Rudolf Čechura, tuším ve Vědě a technice mládeži: "I za kapitalismu to může klapat." (Větu je nutné dát do dobového kontextu, tenkrát i takovéto konstatování vyžadovalo kus odvahy.)

Obdobně: i pravicový konzervativec může podpořit levicového prezidenta. Na výzvu Ondřeje Neffa v úvodníku NP to tímto veřejně činím.

Pane prezidente, v předmětné věci stojím za Vámi. Stoprocentně!

Stejskal.estranky.cz