19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Pieta podle Zemana

14.5.2021

Prezident ukázal, co zvládne pěkného, když chce

Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění. To si našinec připomene, chce-li pochválit prezidenta Zemana. Mnozí to považují za velebení zločince, jenž zaprodává zemi nepříteli a ponouká k vlastizradě. Neudělá hned něco, čím to potvrdí? Neodmění se peklem? Dejme tomu, ale ani tak by to nemělo vyvolávat slepotu k činům opačným. A k nim patří pondělní pietní akt za oběti epidemie covidu na Pražském hradě. Jak píše ČTK, ačkoliv se akty za oběti covidu již konaly (25 tisíc křídou nakreslených křížů na dlažbě Staroměstského náměstí), představitelé státu dosud památku obětí epidemie covidu žádnou akcí nepřipomněli.

Prezident byl tedy první a není důvod tu prioritu zlehčovat. Naopak. Je užitečné ho sledovat a zvažovat třeba názor, že Miloš Zeman není zločinec, za jakého ho pokládá tolik lidí, ale člověk, jenž mívá zajímavé nápady či instinkty, ale často je podává v odpudivém balení. Pondělní večer na Hradě ukázal, jak pěkně to může vypadat, když si prezident své ego i odpudivé balení odpustí. Prostě že to dovede, když chce.

Zemanovi se vyčítá, že rozděluje společnost po linii „my“ a „oni“, přičemž „oni“ tu evokuje v lepším případě hlupáky, v horším nepřítele. Ale při aktu za 30 tisíc zemřelých řekl: „Za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení předčasně rozvolňovat a díky tomu se epidemie vůči nám obrátila. Věřím, že jsme si z toho všichni vzali ponaučení.“

Je nezvyklé slyšet od prezidenta „my všichni“. Může to kvitovat každý, ať Zemanovi vyčítá rusofilství, islamofobii či opovrhování soupeři. A kdo si chce v té válce se Zemanem udržet poslední slovo, jedno mu nabídl sám Hrad. Plošné bezpečnostní kontroly zavedené v roce 2016 byly na Velikonoce zrušeny. Teď ale opět fungují, jak řekl policejní mluvčí, „s ohledem na bezpečnostní situaci ve světě a v Evropě“. To jako že se Hrad obává útoku agentů GRU? Či takových radikálů, jací v lednu obsadili ve Washingtonu Kapitol?

LN, 12.5.2021