19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: On jediný udržel prapor proti zvyšování daní

23.1.2020

Odchod Jaroslava Kubery je velká ztráta pro ODS i pro Česko. Jaroslav Kubera byl totiž normální člověk. V dnešní době progresivismu, klimatického alarmismu a bezbřehé liberální demokracie podporující nejrůznější „ismy“ a genderové a další úlety používal Jarda vždy zdravý rozum a „normalitu“. Jako starostové jsme se znali desítky let, v Senátu jsme se potkali až později.

Jaroslav Kubera byl velmi konzervativní a správně se držel svých zásad. Vzpomínám si, že když na nás Nečas klečel, abychom schválili v době krize zvýšení daní o jedno procento, byl Jaroslav Kubera jediný, kdo říkal – „nikdy, nikdy nezvednu ruku pro zvýšení daní“. Byl to tenkrát od Miroslava Kalouska geniální politický trik, zvýšení daní vládou ODS konzervativní voliče a členy ODS obrovsky zradilo, zatímco středolevých liberálních voličů TOP 09 se to vůbec nedotklo. A Jarda Kubera byl jediný, kdo v té krizi udržel prapor ODS proti zvyšování daní.

Jaromír Nohavica zpívá o tom, že neví, zda si vzít na onen svět startky, nebo sparty, a tak doufám, že Jarda má s sebou několik kartonů svých oblíbených davidoffek. Čest jeho památce.

Autor je senátor ODS a starosta Hluboké nad Vltavou

LN, 21.1.2020