26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Mynářova vila a prověrka

8.1.2015

Jak dlouho udrží Zeman nad kancléřem ochrannou ruku?

Za pár týdnů uplyne druhý rok od momentu, kdy se Vratislav Mynář stal vedoucím kanceláře prezidenta republiky. Přitom zhruba před dvanácti měsíci dostal od hlavy státu úkol, jehož splněním podmínila Mynářovo setrvání ve vysoké hradní funkci. Konkrétně šlo o požadavek, aby získal bezpečností prověrku, která by mu umožnila přístup k důvěrným informacím a na důležitá jednání.

Měla by to být samozřejmá součást práce hradního kancléře. Bez prověrky nemůže svoji funkci plnohodnotně vykonávat. Ukázalo se to názorně v momentu, kdy nemohl prezidenta republiky doprovodit na summit NATO, protože by musel, obrazně řečeno, zůstat přede dveřmi.

Prověřit konkrétního člověka pochopitelně trvá různou dobu a nezáleží pouze na něm, jak velká bude. Prověřují se například jeho majetkové poměry, podnikatelské aktivity, nebo různé osobní kontakty.

Přesto není obvyklé, aby lhůta překročila 12 měsíců. Vysvětlit se to dá buďto tím, že si Národní bezpečnostní úřad dává na prověření Vratislava Mynáře mimořádně záležet a prochází stovky dokumentů a kontaktuje desítky osob.

Nebo se v Mynářově historii či jeho okolí vyskytla nějaká překážka, která brání v tom, aby prověrku na požadovaný stupeň získal. V takovém případě by pak oddalování vynesení konečného verdiktu mohlo působit jako hra o čas.

Nebude-li hradnímu kancléři oficiálně sděleno, jak při prověrce dopadl, může se ve své funkci i nadále udržet. Alespoň prezident Miloš Zeman přistoupil na takovouto hru. V ní Mynář sice prověrku nemá, ale protože o ni už před měsíci požádal, nemůže nikdo tvrdit, že ji získat nechce. Jeho další pobyt ve vedení kanceláře prezidenta republiky tak momentálně více ohrožují nejasnosti kolem nákupu vily. Nepodaří-li se mu vyvrátit pochybnosti, zda ji nepořídil příliš levně a z jakých zdrojů ji financoval, bude se mediální tlak na jeho osobu stupňovat.

Stačí připomenout osud bývalého premiéra Stanislava Grosse, který se do vysvětlování okolností, za jakých přišel k bytu, zamotal natolik, že se veřejně zesměšnil a jako předseda vlády skončil. Pokud by ho Mynář napodobil, potom by nad ním Miloš Zeman asi dlouho neudržel ochrannou ruku.

Byť dosud tak činí, což názorně dokazuje už druhý rok Mynářova působení ve funkci kancléře bez požadované bezpečností prověrky.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus