9.5.2024 | Svátek má Ctibor


GLOSA: Ministr za ODS jde proti ODS

17.5.2007

Ministr Pospíšil porušuje usnesení kongresu své strany a předává pravomoci do Bruselu

ODS se na svém XVII. Kongresu totiž zavázala, že bude bránit dalšímu přenosu pravomocí národních států na úroveň Evropské unie. Zároveň slíbila odpor vůči omezování práva veta členských států. Text usnesení týkající se EU hovoří jasně: 3.4. Kongres ODS zakazuje všem politikům ODS předávat další kompetence ČR na úroveň Evropské unie a rozšiřovat rozsah evropské agendy schvalované kvalifikovanou většinou.

Pan ministr však evidentně porušil usnesení své vlastní strany, když před časem podpořil směrnici EU, která nařizuje členským státům, aby do svých právních systémů přijaly jednotný zákon proti rasismu a xenofobii nadekretovaný z Bruselu . Samozřejmě, že trestat projevy rasismu je správné, ale na to, abychom měli takový zákon, nepotřebujeme Evropskou unii. Navíc různé orgány EU začínají politicky korektně označovat za rasismus a xenofobii i legitimní kritiku islámského terorismu, multikulturalismu a nepřizpůsobivosti imigrantů.

Je velice zarážející, že k omezování parlamentní demokracie v národním státě prostřednictvím nedemokratických směrnic z Bruselu přispívá i vrcholný politik z Občanské demokratické strany, která se v dobách Václava Klause k obraně demokracie národního státu hrdě hlásila, a navíc tím i flagrantně porušuje usnesení nejvyššího orgánu své vlastní strany.

Možná by bylo asi úplně nejlepší, abychom zrušili parlamenty národních států jako zbytečné žvanírny a nechali vše na osvícených evropských politicích a úřednících, kteří přece usilují o naše dobro a vědí vše nejlépe a dokáží nám vše z Bruselu hezky nadekretovat. Zdá se, že ODS takovýto postdemokratický typ správy věcí veřejných vyhovuje.

Autor je šéfredaktorem EUportal.cz