8.5.2024 | Den vítězství


GLOSA: Klaus měl opět pravdu. Pokolikáté již?

25.4.2011

Odhaduji úspěšnost politických odhadů našeho prezidenta přibližně na 80%. 100% totiž má snad jedině Bůh. Jistě, kritici vytáhnou kuponovou provatizaci, ale jakýkoli objektivní důkaz, že bez ní by to bylo bývalo šlo lépe, chybí. Já jsem v letech 1998-1999 pracoval v Polsku a vím, jaké problémy tam byly s nezprivatizovanými státními podniky.

Klausův odhad je až krystalicky čistý a jasný. Vzpomínám, jak v roce 2003 "šílel" americký velvyslanec v Praze, když se ho Klaus zeptal, zda si je pan prezident Bush těmi zbraněmi hromadného ničení opravdu jist. A přesně v té době Václav Havel, jehož politický čich a odhad se naopak blíží nule, podepisoval jakousi válečnickou petici, aby už ty humanitární bomby konečně začala padat. Pardon, to jsme si popletl dvě události, v Iráku to snad humanitární bomby nebyly.

A dále, globální oteplení, Lisabonská smlouva a podobně. Takže nyní Klaus opět prokázal svoji politickou zkušenost a rozvahu. Nepřijal demisi a odvolání ministrů překotně. Počkal, dokud hlavy nevychladnou a politici trochu nevystřízliví a budou schopni najít řešení, které neohrozí fungování reformní vlády. Vím, že to mnohým není po chuti, ale prezident tady odvedl vynikající práci a prokázal, že je člověkem na svém místě.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem