26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Keynesiánec Nečas

23.8.2012

Hospodářské noviny přinesly rozhovor s premiérem Petrem Nečasem. V něm Nečas vysvětluje svéráznou ekonomickou doktrínu této vlády. Ta by se dala shrnout do těchto bodů:

Daně je potřeba více zvyšovat. Deficit je potřeba zvyšovat. Za nižší daňový výběr při rostoucích daňových sazbách mohou lidé. Mají totiž "ekonomickou blbou náladu". Vůbec to nesouvisí se zvyšováním daní. Lidé mají psychologické pohnutky méně utrácet. Musí proto nastoupit moudrá vláda, která bude v recesi zvyšovat daně a zvyšovat státní dluh a utrácet peníze místo lidí. A tak pořád dokola. Vláda již přichystala prorůstové opatření. Rozhodla se, že deficit rozpočtu v roce 2014 bude 2,5 % HDP místo původně plánovaných 1,9 % HDP.

Cituji hlavní část interview pro ty, kdo jej v Hospodářských novinách 17.8. nečetli:

HN: A nevyvolali jste tu "blbou náladu" vy, zvýšením DPH?

Nečas: Nic tomu nenasvědčuje…To nesouvisí s DPH.

HN: …Jenže výběr DPH je za první půlrok o 8 miliard nižší, než jste odhadovali. Takže to asi nějaký vliv mít bude.

Nečas: To je dojmologie… Výběr DPH bude na konci roku nižší, než se předpokládalo, to je pravda, ale není to způsobeno vyšší DPH. Je tady prostě nižší ochota domácností utrácet peníze.

HN: A proč je blbá nálada zrovna u nás a v okolních zemích není?

Nečas: Je to dáno jistou mírou únavy…Na ekonomiku má psychologie obrovský vliv. A pokud to nedoháníte vládní spotřebou, přichází recese.

HN: A co tedy uděláte, aby blbá nálada skončila?

Nečas: Upravili jsme výši schodku pro rok 2014 z 1,9 % na 2,5 % HDP.

Celý rozhovor s keynesiáncem Petrem Nečasem najdete zde.

Kde bere ODS ještě raison d'etre? Proč se rovnou nedomluví s ČSSD na sloučení?

Potřebujeme vládu, která nechá lidi být. Která bude daně a výdaje snižovat a která nebude svádět katastrofální hospodářské výsledky "na blbou náladu" lidí, která nebude domýšlivě věřit ve spasitelnou ruku státu. Potřebujeme vládu, pro kterou bude cílem úsporná státní správa a maximální svoboda člověka a ne státní aktivismus na všech úrovních.

PetrMach.cz

Převzato z autorova blogu

Autor je předsedou Strany svobodných občanů a přednáší ekonomii na vysokých školách