26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Když slušnost je přepychem a sprostota normou

22.12.2011

Když slušnost je přepychem a sprostota normou a když přílišná skromnost brání čerpat přepych slušnosti, leč přízemnost dovoluje být normálně sprostý i šlechtici, tak to se pak hnedle stane, že pan Schwarzenberg nazve lidi magory, svými politickými kolegy ostentativně pohrdá dřímáním při jejich projevech a na vyjádření svého postoje k ruskému prezidentovi si pořídí provokativní placku na klopu s textem "Putine, ke mně! Mazej na místo!" a vykročí si s touto vizitkou své diplomacie a citu pro komunikaci rovnou do Parlamentu ČR.

Je ještě pan Schwarzenberg ministrem zahraničí ČR? Vždyť právě v tyto dny Hrad přivítal ruského prezidenta a ekonomická sféra ČR s ním uzavřela kontrakty za 54 miliard. Je vůbec pan Schwarzenberg politik, když jeho cit pro politickou diplomacii ho nenapomenul a nenavedl k jinému chování?

Tahle protiputinovská placka sděluje něco nejen ruskému prezidentovi, ale i všem českým občanům. Ruskému prezidentovi zřejmě vzkazuje, že pan Schwarzenberg si myslí, že jak bude on pískat, tak bude pan Putin skákat a běhat. Občanům ČR pak zřejmě tato placka v klopě ministra zahraničí vzkazuje, že na postu ministra zahraničí své republiky nemají správného muže.

To ale není všechno a možná to není to nejhorší. To nejhorší, co svým arogantních a přezíravým chováním pan Schwarzenberg demonstroval, by mohlo být asi toto: Tahle republika, její občané a její zahraniční kontakty mne vůbec nezajímají, proto jsem také zrušil pár zahraničních ambasád. To, oč mi běží, jsou moje šlechtické zájmy, restituce a kontakty. Dokud jde řeč o jiných problémech, spím, nebuďte mne. Kdo chce řešit jiné nežli moje zájmy, ten je u mne magor, s magory nejednám.

Kdo chce s touhle republikou obchodovat a jednat s jejím prezidentem o budoucnosti, toho mám za psa. Že je to soused? A že se sousedy je vhodné vycházet dobře? Chrrrrrr, až bude řeč o mých restitucích a šlechtických historických zájmech, pak mě vzbuďte, dříve prosím můj šlechtický spánek nerušit.

Převzato z JanaSimonova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky (její další blog: Simonova.blog.cz)