Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

GLOSA: Když slušnost je přepychem a sprostota normou

Když slušnost je přepychem a sprostota normou a když přílišná skromnost brání čerpat přepych slušnosti, leč přízemnost dovoluje být normálně sprostý i šlechtici, tak to se pak hnedle stane, že pan Schwarzenberg nazve lidi magory, svými politickými kolegy ostentativně pohrdá dřímáním při jejich projevech a na vyjádření svého postoje k ruskému prezidentovi si pořídí provokativní placku na klopu s textem "Putine, ke mně! Mazej na místo!" a vykročí si s touto vizitkou své diplomacie a citu pro komunikaci rovnou do Parlamentu ČR.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JU

J. Urban

26. 12. 2011 23:31
A co takhle Paroubek, ten se autorce asi

líbil - nebo pořád líbí - více, ne? Úplnej džentlmen, navíc měl podle vlastních slov poslání od vyšší bytosti, asi jako kdysi fírer áda od Prozřetelnosti.

0 0
možnosti
PF

P. Fiala

24. 12. 2011 13:54
Proč neudělat průzkum mínění poslanců, nejvyšší moci ve státě

Popřípadě přibrat do průzkumu i další osobnosti působící v základních pilířích moci.

Občas je vyzkoušet před kamerou, jak hodnotí nastalé situace a konání kolegů, by neškodilo, naopak uvědomili by si, že se vyjadřují k tomu co jejich předchůdci či oni sami dosti znehodnotili.

Je těžké nezaujmout zásadní stanovisko. Stanoviska běžných občanů nemají takovou váhu.

To je jedna z cest k tomu, aby se ta MORÁLKA, o které se hovoři, že je nízká,  díky konkretním vyjádřením jednotlivých politiků na kameru pozvedla, byť mají nějaké imunity.

0 0
možnosti
JP

J. Pospíšil

22. 12. 2011 20:43
dotaz

Vypadá to tak,že autorka sympatizuje s komunistickou stranou.

0 0
možnosti
VV

V. Váňa

22. 12. 2011 22:19
Re: dotaz

Ačkoli nevím, s kým nebo čím autorka sympatizuje, špatně snáším přispěvatele, kteří jiného zaškatukují, samozřejmě s pejorativním úmyslem, jenom proto, že má jiný názor.

Můžete se pokusit vyjádřit, co že je na kritice páně Schwarzenbergově komunistické, proboha?

Nedělám si iluze, že jsem zde významným a čteným přispěvatelem, ale přesto kdybyste se ponořil do archívu, zjistíte, že jsem vždy kritizoval nevychovanost a hulvátství, a to bez ohledu na politickou příslušnost nositele.

Zatímco u p. Topolánka mi vadilo, že mu čouhá sláma z bot, u pana ministra mi vadí, že ačkoli jemu sláma z bot neční ani náhodou, hulvátství, které před sebou vystrukuje, pro mne znamená, že je mu celá republika u zad.Koneckonců o tom svědčí nejen některá jeho vyjádření a repliky, ale i pospávání na veřejných fórech. Tak ať tam, když jej to tak nudí, posílá za sebe zástupce, který nás, jako stát, bude reprezentovat důstojněji.

Nejsem ani komunista, ani jejich sympatizant. Tady jde pouze o elementární slušnost.

0 0
možnosti
VV

V. Váňa

22. 12. 2011 19:55
Pro V. Zatloukala - 10,19 hod

Jednak nevím, zda návštěvu spoluorganizovalo MZ ČR, jednak nevím s čím vlastně nesouhlasíte. I kdyby zůstalo ministerstvo stranou, zůstává faktem, že se s Medveděvem setkal nejen prezident, ale i premiér a ministr národní obrany.

Pokud Vám se líbí, že uzavřeme s ruskou federací smlouvu za 54 (nevím přesně a nechce se mi to hledat) miliard, ale ministr, tedy placený pracovník exekutivy, jejíž nejvyšší šéf se schůzky zúčastnil, vyjadřuje své zásadové (cha, cha!!!) postoje, tak mě rozhodně ne.

Tak buďme zásadoví: RSFR není demokratický stát podle našich představ, jeho představitelé v nás budí opovržení, tak proč proboha s nimi uzavíráme takhle rozsáhlé kontrakty? A nebo je to tak, že peníze nesmrdí, ale my jsme přece ti lepší - ti demokraté, kteří budou na ty horší- nedemokraty ukazovat prstem, i když s nimi spolupracujeme?

A tohle se Vám opravdu zdá normální? A to ke všemu v době, kdy korupce ve státní správě dosáhla takového rozmachu, že se nám o něčem takovém nikdy ani nesmilo.

Musím říci, že se za současnou politickou reprezentaci často dost stydím, a to bez ohledu na její stranickou příslušnost.

0 0
možnosti

J. Štrobl

22. 12. 2011 20:15
Re: Pro V. Zatloukala - 10,19 hod

Ano, pecunia non olet. Toť stará pravda a nemůžeme s ní nic dělat.

0 0
možnosti
BR

B. Rybák

22. 12. 2011 13:47
Náš diplomat?

Gesto, s "plackou", na něž si netroufli ani politici mocných států je hloupé, sprosté, od diplomata skandální a přinejmenším hospodářské zájmy naší země ohrožující.

Bezpochyby souvisí z jeho lokajským postojem k "Bruselu" (Berlínu), který se naposled projevil, jeho (ještě před jednáním vlády veřejně projeveným!!!) souhlasem s tím, abychom do Euro-šrotu hodili dalších 90 miliard Kč (což je starost vlády a ministerstva financí). Brusel (Berlín) opravdu nevidí rád, když jeho vazalové oslabují svou hospodářskou závislost na něm a už vůbec nechce, aby mu vyfoukli nějaký takový kšeft jakým je např. německo-ruský plynovod, který je mnohými Poláky připodobňovaný Molotov-Ribentropovu paktu.

0 0
možnosti
KP

K. Pavlas

22. 12. 2011 15:34
Re: Náš diplomat?

Naprosto souhlasím s panem Rybákem a konečně by náš "kníže" měl odejít tam, kam patří. Do dějin.

0 0
možnosti
MK

M. Košařová

22. 12. 2011 10:06
Krásný příklad,

jak umí být novinářka neobjektivní. Nebo podplacená? Nebo P.R.?

0 0
možnosti
TB

T. Blecha

22. 12. 2011 11:09
Re: Krásný příklad,

Jde hlavně o to, že ten člověk je ministr zahraničních věcí a má za pracovní povinnost reprezentovat naši zemi ve světě. Zatím nám dělá jen ostudu.

A druhá věc. Když knížete někdo nazve chudáčkem starým, tak je to nepřípustné, ale on si může nadávat a urážet koho chce? Dvojí metr? Ne, díky.

0 0
možnosti

J. Štrobl

22. 12. 2011 9:21
Nemohu s paní autorkou souhlasit.

Za prvé vždy platilo a bude platit, že: Quod licet Iovi, non licet bovi. Pan Schwarzenberg zdaleka není jediným světovým politikem, který si nebere servítky. A pokud se jedná o toho Putina, no... Putin je ruský diktátor, který intelektuálně nesahá knížeti ani po kotníky. Například jistě si nikdo z nás nedokáže představit pana Schwarzenberga, že bylo lovil amfóry předem v moři nastražené svými slouhy. Tou plackou nechtěl kníže naznačit, že bude Putin poskakovat, jak on bude pískat. Ale právě naopak, že mi nebudeme skákat, jak Putin píská. A to považuji za zcela správné. A jistě to schvaluje valná většina národa. S Rusy se nedá jednat změkčile, protože každou změkčilost považují za slabost. To by snad všem v tomto státě po Benešových zkušenostech mohlo být jasné. A pokud to není jasné autorce, tak si to může nastudovat třeba u Paula Johnsona. S tím obchodem se to má tak. Pokud pro Rusy bude výhodné obchodovat, tak s námi obchodovat budou, pokud ne, tak nebudou i kdybychom jim líbali zadek. Nevím, jak Vaše generace, ale moje se k tomu, po všech zkušenostech s Rusy, v naprosté většině nechystá.

0 0
možnosti
VK

V. Kolman

22. 12. 2011 8:40
NEKLAME-LI MĚ PAMĚŤ, .....

tak termín "magoři" použil pan Schwarzenberg na adresu RAKOUSKÝCH zemědělců, blokujících svými traktory a zemědělskými stroji Rakousko-České hraniční přechody na protest proti provozu jaderné elektrárny Temelín.

       Ti zemědělci o provozu a parametrech jederné elektrárny evidentně nevěděli ani ono pověstné "zblo", ale byli zneužiti pro politické cíle. S termínem "magor" sice lze polemizovat, ale ona ta blokáda hraničních přechodů opravdu o vysoké inteligenci blokátorů nesvědčí. V tomto případě se musím pana "knížete" zastat :-))

0 0
možnosti
RS

R. Seidler

22. 12. 2011 7:17
Diplomacie je umění vyjednat svůj zájem takovými prostředky, kterým protivník rozumí

Dobré ráno.

@http://neviditelnypes.lidovky.cz/novinari.asp?idnov=2222" target="_blank">Jana Šimonová: Vážená paní, díky za Váš názor, byl po ránu docela osvěžující.

Měl bych s dovolením několik připomínek... Pokud byste dovolila...

Diplomacie není dle mého názoru umění sdělit i nepříjemnou věc zaobalenou do slovní vaty tak, aby nepůsobila na první pohled provokativně. To totiž pak vyvolává, dovedeno do důsledku, pocit pokrytectví.

Diplomacie je spíše umění docílit svého takovými prostředky, kterým protivník rozumí a na ketré slyší. ANo, rozumní a slušní lidé se jistě domluví rychle, krátce a věcně. Ale je zde na světě mnoho těch, kteří slušnost berou jako slabost, resp. vůbec ji nevnímají... A zde diplomacie musí zvolit jiný slovník i úkony... Co se týče  odznaku - neobsahoval ani zakázané symboly svastiky, ani srp a kladivo. A byl použit nikoliv při příležitosti oficiální zahraniční návštěvy, ale v rámci jednání českého parlamentu... Pan kníže je nejen ministrem zahraničí, ale také poslancem PS PČR a předsedou vládní strany. A hlavně - svobodným občanem, který má právo vyjádřit svůj názor na ryze české půdě. Úředníci pana prezidenta nedovolili vystoupit redaktorovi České televize v rámci tiskové konference s ruským prezidentem, protože Hrad měl strach, že se pana Medvěděva zeptá na ruské volby. Je zvláštní, že nad tím se nepozastavíte... A spánek...? Když mi bylo 24 let, absolvoval jsem blok přednášek o mikroekonomii. Během 4 vyučovacích hodin (každá 90 min.) jsem 2x na přednášce usnul. Prostě - v tématu jsem se nenašel a přednášející fungovala jako uspávačka hadů. A to jsem nebyl nějak zvláště unavený, nebo po nějaké společenské akci.  Ale jinak díky za názor. Jak jsem psal - byl po ránu osvěžující... Radan Seidler, Ostrava

0 0
možnosti
PP

P. Pavlovský

22. 12. 2011 9:44
Re: Diplomacie je umění vyjednat svůj zájem takovými prostředky, kterým protivník rozumí

Málokterý náš politik má tak skvělý a rafinovaný smysl pro humor, jako kniže. Jak to udělat slušně (placka bez sprostých symbolů i slov) a přitom spolehlivě zesměšnit, a třeba i urazit (darebáka).

Putin přece není "normální politik", tedy představitel standardního demokratického režimu, šetřícího lidská práva svých občanů. Putin  je v ranku dnešních evropských politiků  něčím podobným, jako byli Hitler, Goebels Franco, Salazar či Mussolini mezi evropskými politiky 30. let minulého století. Vždyť i v Rusku se zabíjí hojně - Čečna, Severní Osetie - a také docela často popravuje, ne jako v EU, kde je trest smrti zrušen. Rusko je prostě pořád jiná civilzace než my a na příliš těsné kontakty s ním bychom mohli doplatit stejně šeredně, jako jsme doplatili na těsné ekonomické kontalkty s nacistickým Německem, fašistickými Maďarskem a Itálií a polofašistickým Polskem, nemluvě o anšlusovaném Rakousku..

Bohužel, nepokryteckých, nesobeckých a statečných premiérů, diplomatů a ministrů zahraničí se v demokratické Evropě 30. let  jaksi nedostávalo, pěstoval se "appeasement" (dnes "détente") na který doplatily desítky milionů lidí zničenými i ztracenými životy.

Možná, že kdyby   Daladier, Chamberlain, Runciman a konečně i Molotov nosili tehdá placku   "Hitlere ke mně! Na místo!"  II. světová válka by vůlbec nevypukla :-).

0 0
možnosti
VV

V. Váňa

22. 12. 2011 5:52
Souhlasím s autorkou,

že na postu ministra zahraničí nemáme tu správnou osobu.

Nějak se nemohu upamatovat, co úžasného pro tuto zemi tento pán v diplomacii dokázal. Na jeho radu se pan Havel omluvil Sudetským Němcům, na jeho radu jsme mezi prvními uznali Kosovo, na jeho nátlak se připravuje prodej (dar nebo výměna) Lobkovického paláce, pod jeho vedením likvidujeme některá naše diplomatická zastoupení ve světě (ačkoli tvrdí, že tak činí na nátlak vlády a že on s tím nesouhlasí).

Domnívám se, že oficiální státní návštěvu musí vždy organizovat ministerstvo zahraničí, byť třeba ve spolupráci s prezidentskou kanceláří. Nerozumím tedy tomu, proč šéf české diplomacie, který nás v souvislosti s půjčkou MMF napomíná k loajalitě, nemá ani tolik slušnosti, aby se k představitelům Ruské federace pobývajícím právě na oficiální návštěvě v ČR alespoň nevyjadřoval. Nikdo jej přece nenutí  k oslavným projevům.

Hulvátství a trapná vyjádření nejsou podle mého názoru nikdy roztomilá, a to ani když je vyslovuje stařík s modrou krví. Tím méně jsou mi milá, jestliže je to jeden z našich ústavních činitelů, tedy člověk jednající mj. i mým jménem.

Pan Schwarzenberg je bezpochyby (a bez ironie) vzdělanec a nebyl by pro něj problém chovat se nonšalantně a jako gentleman, jak by si člověk  u takové osoby představoval. Není to tedy nedostatek vychování, nýbrž postoj, ze kterého lze vyčíst, že mu naše republika, kterou reprezentuje, nestojí ani za to, aby bděl při akcích, kterých se oficiálně účastní.A právě tuto neúctu ke státu, který reprezentuje, a to, jak ji dává najevo všemožným způsobem, mu mám velmi za zlé.

0 0
možnosti
VZ

V. Zatloukal

22. 12. 2011 10:19
Re: Souhlasím s autorkou,

Nesouhlasím ani s Vámi, ani s autorkou. Kromě toho se domníváte špatně. Státní návštěvu nemusí organizovat ministerstvo zahraničí. Například státní návštěvu Benedikta XVI. organizovala výhradně prezidentská kancelář a MZ ČR do toho nepustila ani na krůček...

A s panem Putinem máme neustálý problém - kromě toho tento důstojník KGB bude zanedlouho opět ve funkci prezidenta Ruska a jeho světovládné choutky budou zase na pořadu dne nepokrytě a ještě větší razancí než kdysi.

S pozdravem

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz