26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Kam to složit, šéfe?

19.12.2020

Vakcína bude, ale budou včas i očkovací centra?

Ursula von der Leyenová ve středu sdělila důležitou věc. Vakcínu proti koroně – až ji v pondělí schválí unijní úřad – dostane všech 27 států EU v týž den. Máme se z toho radovat? Nebo se obávat, že jako stát přijdeme o výmluvu a budeme vypadat jako blbci neschopní vakcínu hned naplno využít? Záleží na úhlu pohledu.

Ta zpráva je dobrá v tom, že ukazuje fungující EU. Na jaře se na ni snesla kritika za pasivitu, ale byla nefér, neboť zdravotní politika zůstává v pravomoci států. V distribuci vakcíny nejde o zdravotní politiku, ale o férovost a tu EU zajistí. Ale pokud jde o využití vakcíny, o strategii a organizaci očkování, to už je zdravotní politika jako bič a tu si určujeme sami. Což v tomto případě nemusí být terno.

Čtete-li zpravodajský článek v LN o přípravě očkování, nemáte z něj pocit cílevědomé strategie. Dotázané nemocnice se shodují, že o plánech vlády nemají potuchy. Kontrastuje to s poměry v Německu. Sledujete-li německá média, i v nich – jako u nás – najdete stížnosti na chaos při zvládání epidemie. I tam mají problémy dané politicky či federálním uspořádáním. Ale za tím vším je něco, co lze nazvat celonárodním konsenzem či úsilím. Na to nemusíte studovat složité analýzy.

Stačí v Googlu najít rubriku obrázky, zadat klíčové slovo Impfzentrum (očkovací centrum) a pak jen zíráte. Spatříte snímky již hotových hal, zařízených i s lednicemi na vakcínu, čistých, že se v nich dá jíst z podlahy. To vše podle zásad německé výkonnosti, sterility či ordnungu, kterým se jindy posmíváme. Čtete-li novinové titulky Teď už schází jen vakcína, dokážete si snadno představit, že do německého očkovacího centra přijede náklaďák s vakcínou a řidič se jen zeptá: „Šéfe, kam to mám složit?“

Podle toho, co řekla šéfka Evropské komise, dorazí takový náklaďák i k nám. Dejme tomu, že dorazí a řidič se zeptá: „Šéfe, kam to mám složit?“ Možná mu někdo ukáže noviny s titulkem Teď už schází jen očkovací centra.

LN, 17.12.2020