19.3.2024 | Svátek má Josef


GLOSA: Jeden z pěti

20.1.2022

Jako rodilý Pražan a teď už jen občasný návštěvník hlavního města jsem nestačil zírat na zprávu, že Zdeněk Hřib byl vybrán mezi TOP5 primátorů měst Evropské unie. Myslel jsem si a dosud si myslím, že je nejhorším primátorem, jakého pamatuju. Od roku 2018, kdy se prodral do čela magistrátu, ačkoli jeho rodná pirátská strana volby nevyhrála, jsem si nevšiml ničeho, co by jeho magistrát dobrého ve městě vykonal. Pokud je v Praze čeho si všimnout, pak je to monumentální dopravní chaos. Jediný viditelný počin Hřibovy činnosti jsou namalované takzvané cyklostezky. Čím si tedy zasloužil tento muž čest ocitnout se v celoevropské špičce?

Titul, jímž se chlubí na Twitteru, pochází od organizace Mayors of Europe, mají svoji webovou stránku mayorsofeurope.eu. Na ní bylo Hřibovo ocenění zveřejněno. Ať jsem hledal, jak jsem hledal, nedopátral jsem se, kdo byli další čtyři ocenění primátoři. Stránku provozuje Centre for Policy Analysis a má sídlo na Budmanijeva street v Záhřebu. Bližší info o tomto centru nenajdeme, Google vám nabídne pod tímto názvem neziskovku v Novém Dillí v Indii, to asi nebude ono. Podnik se stejným názvem najdeme též v ugandské Kampale, to asi taky nebude ono. Je to úkol pro investigativní novináře, ovšem ti jsou dnes zahlceni důležitějšími úkoly, jako jsou kyperské vazby na Starosty a nezávislé, než aby se zabývali záhadou, kdo tedy pokládá Zdeňka Hřiba za jednoho z pěti nejlepších starostů Evropy.

Ocenění je to až monumentální, když uvážíte, kolik skvělých měst se v Evropě najde. Hřib ho dostal – on sám tweetuje – za „chytrá řešení pro město, rozvoj infrastruktury nebo boj proti klimatickým směnám“. Ani jedno z uvedeného nerozeznám ve zmatku města Prahy. Přitom je to až pozoruhodné, jak bídně si na tom metropole stojí. Srovnám se skromnou obcí, v níž bydlím. Co všechno se tu stalo za patnáct let, co jsme se sem nastěhovali! Postaven společenský dům, školka, komunitní centrum pro mládež na místě trosek někdejšího prasečáku, chodníky, vnější i vnitřní osvětlení kostela, staví se budova pro obecní úřad, a to jsem určitě na spoustu věcí zapomněl a panu starostovi se omlouvám. Pokrok je tu očividný. Změny k lepšímu vidím v každé obci malé i velké, kterou navštívím. Jen ta Praha je jako začarovaná, zdá se mi.

Nemyslím si, že to je vina nejlepšího z pěti evropských starostů Zdeňka Hřiba. Upřímně si myslím, že je to nastavením rozhodovacích procesů, je to vina vetokracie: čím větší projekt, tím horší překážky, proti tomu nic nezmůže Zdeněk Hřib, ani nikdo jiný. Paradoxně tedy Pražané vzpomínají na Pavla Béma jako na primátora, který zanechal nejviditelnější pozitivní stopu, přestože měl jednu dobu pověst až šílenou. Hřibovu samochválu tedy berme spíš jako humor. Jistě se bude přetřásat už brzy, až se bude schylovat k volbám.

LN, 17.1.2022

****************************************
ULTIMUS
Nový román Ondřeje Neffa

Na odvrácené straně Měsíce stojí Ultimus, vězení pro nejhorší zločince obydlených světů. Sem přijíždějí Kuba Nedomý a Dědek Čuchák, starožitníci se sídlem v Arkádii, v roli robotických specialistů.
Měl to být nejlepší kšeft jejich života. Vyklubala se z toho bouda, kterou jim nastražil jejich dávný kamarád, policejní hlavoun Mantella. Spadli tam do spárů nejmocnější zločinecké organizace Lunárního společenství. Stojí proti všem - proti zločincům i dozorcům, proti robotům i proti zmutovaným paraorganismům i proti toxickému šrotu, který se vymknul kontrole.
Když pak se do toho vloží africká vražedkyně Kombopi, dá se čekat, že bude hodně dusno...

Ultimus

Nový román z cyklu Arkádie je napínavý i humorný, jak už dobrodružství obou nehrdinských hrdinů bývají. Příběh volně navazuje na předchozí svazky Měsíc mého života, Rock mého života a Hvězda mého života. Vydal Myster\ Press, k dostání všude včetně Alzy a též U NAKLADATELE.

.