4.5.2024 | Svátek má Květoslav


GLOSA: Jak se neu(Top)it v nesmyslech

19.8.2011

Jak se zdá, letos se klasické okurkové sezóny v médiích nedočkáme. Osoba a působení Ladislava Bátory nedopřeje lidem z myšlenkového okruhu „pravdolásky“ chvíli klidu. Po vesměs levicových kriticích Bátorovy existence přispěli před pár dny se svou troškou do mlýna i vrcholní politici pravicové TOP 09. Těžko říci proč.

Jistě, Bátora má značně vyhraněné názory, které nemusí každému konvenovat. Je známo, že je horlivým národovcem, příznivcem prezidenta Klause, kritikem EU atd. Na druhou stranu však jako předseda sdružení D.O.S.T. hájí názory a hodnoty blízké každému politickému konzervativci, pro což by právě pravicová „Topka“ měla mít pochopení. Nemá. Její lídři mají naopak potřebu vymezovat se zrovna vůči tomuto muži a stanout argumentačně na stejných pozicích jako ultralevicoví aktivisté typu Anny Šabatové.

Na Bátorovu adresu zazněla z TOP 09 celá série ostrých výroků (šlo o hrubozrnné urážky typu „starý fašoun“, „pomatenec“, „pazdeří v zadní části těla“ atd.). Tyto výpady přirozeně vyvolaly jeho reakci v podobě na facebooku zveřejněné věty o „chudáčkovi starém“ Schwarzenbergovi, nad kterou se nyní vedení TOP 09 pohoršuje natolik, že ji dokonce vidí jako možný důvod svého odchodu z vládní koalice. Celá tato historie působí stále více jako těžko uvěřitelná fraška. Nebo že by TOP 09 jen hledala záminku k vyvolání vládní krize? A komu by prospěla?

Jindra Fikarová