26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Další kaňka

5.12.2008

V příštím průzkumu obliby politiků očekávám vzestup Jiřího Čunka. V minulých dnech se několikrát nekompromisně angažoval kolem ghetta nepřizpůsobivých v Litvínově, což mu ti, co nedělají „binec na náměstích“, určitě nezapomenou.

Popularitu bude potřebovat, neb to ticho kolem něho může být tichem před bouřkou. Zvláště budeli se volební sjezd KDU-ČSL konat po eurovolbách, a pokud v nich strana dopadne stejně jako ve volbách krajských. Pak by se mu mohlo stát, že kromě přízně přizpůsobivých mu nezůstane nic.

Proto škoda té čerstvé kaňky na jeho bílé košili. Skanula tam z falešného brku vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka. Ten dobrý muž považoval za vhodné poskytnout kamarádovi alibi v těžké době. A to na den, kdy měl Čunek údajně převzít v roce 2002 půlmiliónový úplatek. Převzal? Nepřevzal? To už se nikdy nedozvíme. Ze známých důvodů. Loni v listopadu žalobce Salichov podruhé zastavil jeho stíhání a začátkem letošního dubna byl Čunek znovu jmenován do vlády.

Teď se však u olomouckého soudu prokázalo, že Kudlík svědčil (v souladu s tvrzením Marcely Urbanové) falešně, za což dostal podmíněný trest. Co to znamená? Nic víc ani míň, než že zesílilo podezření, že letos v červnu obvinili kriminalisté Urbanovou z křivého svědectví nespravedlivě. Byla to ona, která tvrdila, že v ten kritický den nemohl Kudlík prodlévat s Čunkem, protože se nalézal v Havířově. Převzal tedy Čunek úplatek? Podle Salichova nepřevzal. K čemu tedy potřeboval falešné alibi?

Čunkův případ už pokazil řádce lidí dobrou pověst. Nejvyšší státní zástupkyni Vesecké, která předloni v dubnu zachránila na politickou zakázku Čunka před řádným soudem, po němž mohlo být jasno. Těm, kteří byli označeni jako soudcovská mafie. Podezření z jednání na politickou zakázku se už těžko kdy zbaví státní zástupce Salichov.

Odsouzení Kudlíka čerstvě připomíná hlavně neslavnou úlohu politiků, v jejichž zájmu byl Čunkův případ zahrán do zázemí. Přitom na začátku nebylo možná víc než harašení jednoho vsetínského starosty vůči jedné jeho sekretářce. Jeho svatost dalajláma předevčírem v Praze v jiné souvislosti prohlásil, že sexuální puzení přináší lidem jenom problémy. Zlatá slova.

Právo, 2.12.2008