26.4.2024 | Svátek má Oto


GLOSA: Bratrovražedná informační služba

20.11.2013

Bezpečnostní informační služba (BIS) vydala minulý týden výroční zprávu za loňský rok. Rizika, která v ní pojmenovává, jsou delší dobu známa. Jedno ovšem zmínit zapomněla, permanentní problém s vynášením informací ze samotné BIS. Čerstvý je třeba případ bývalého analytika BIS a mozku analytického centra Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jana Petržílka. BIS ho podezřívá z vynesení odposlechů lobbisty Romana Janouška a její inspekce situaci vyřešila po svém: Petržílek je ve vazbě.

Petržílkova vina se žalobcům bude těžko prokazovat. Tajná služba přitom měla průšvih podobného kalibru už jednou. To když se jí ztratil digitální nosič s citlivými daty z odboru, který se zabývá ekonomikou. Nakonec si materiál potupně koupila zpět, aby se záležitost v médiích více nerozmazávala. Podle informací týdeníku Euro je hlavní podezřelý Petržílek neochvějně přesvědčen, že na něj inspekce BIS nic nemá. Na rozdíl od spoluobviněného Víta Bárty, který si vyžádal služby elitního obhájce Oldřicha Chudoby, si Petržílek dokonce nechal přidělit obhájce ex offo.

Veřejnost se zatím nic podrobného o případu nedozví. Inspekce BIS advokátům obviněných pohrozila, že by tím mohli vyzrazovat utajované informace. "Jen aby případ nezůstal pouze u vyhazovu Petržílka od policie, která je primárním cílem sofistikované operace. Ta má být vendetou za narušené vztahy ve službě a údajné vynášení informací po vyhazovu z BIS," varují zdroje ze zpravodajské komunity, které si nepřejí být jmenovány. Podle dosud získaných informací k tomu ale vše směřuje. Ostatně několik případů z minulosti, kdy byli bývalí agenti tajných služeb veřejně pranýřováni, aby je soudy nakonec očistily, pravděpodobnost této teorie zvyšují.

Týdeník EURO 46/2013, 11.11.2013