19.3.2024 | Svátek má Josef


FEJETON: Zkouška státníkova

22.10.2020

V pátek oslovil prezident Miloš Zeman veřejnost. Byl to projev krátký a výstižný. Ocenil v něm práci všech, kdo jsou v první linii zápasu s epidemií, nabádal k disciplíně a pokud někoho podle svého zvyku sepsul, tak zubaře, kardiology a zpěváky, kteří se pletou do něčeho, čemu nerozumí. Mimochodem, zde odbočuji od tématu inzerovaného v titulku, naprosto ve stejném duchu hovoří youtuber Kovy ve svém nejnovějším videu. Snadno si ho na internetu najdete, vše výstižně shrnul a ještě se u toho skvěle pobavíte. Nicméně zpátky ke státníkovi, tedy k prezidentu Zemanovi.

Projev měl příznivou odezvu i od předáků opozice. Nicméně jeden stín, nebo osten, chcete-li, se přece jen vyskytl. Týká se eventuálních oslav 28. října. Koncem září prezident prohlásil, že „zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici“. Nemohl 27. září vědět, že 16. října denní počet zjištěných nakažených překročí desetitisícovou hranici a s ohledem na exponenciální charakter vzestupu je velmi pravděpodobné, že k tomu 28. říjnu budeme nad dvacetitisícovou metou. Opravdu to nemohl vědět, a je dobře mu připomenout, že podle jeho vlastních slov jen hlupák nemění názory. Nebyla by žádná prohra, kdyby přistoupil na změnu programu. Přistoupil na to?

Minulý týden jsme četli rozporné informace. Babiš s Hamáčkem prý domluvili se Zemanem při návštěvě v Lánech, že vyznamenání proběhnou bez hostů. Podle jiné verze duo navrhlo prezidentovi, aby se ceremoniál obešel bez dalších hostů a aby se projev odbyl před prázdným sálem. Jak to bude?

Nejlíp by samozřejmě bylo, kdyby se všechno odbylo v těch regulích, v jakých žijeme my všichni. Momentálně je to tak, že jsou zakázané hromadné akce ve vnitřních prostorách v počtu vyšším než 6 osob. Výjimku mají schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů atd. Prezident republiky bezesporu ústavním činitelem je. Opatření předpisuje místa k sezení a rozestupy dvou metrů. Co ale bude platit za několik dnů ode dneška?

Současný stav má mnoho příčin. Až se bude hodnotit a účtovat, na pořad dne přijde letní postoj Andreje Babiše. Premiér bagatelizoval varování, odmítl návrhy ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, poté ho elegantně vyhodil pomocí triku zvaného demise, doporučil občanům, aby nikam do ciziny nejezdili, načež odletěl na Krétu. To a vše, co následovalo, přispělo k tomu, že důvěra obyvatelstva ve vládní orgány klesá skoro tak prudce, jak roste počet nakažených.

Teď si představte současného ministra zdravotnictví Romana Prymulu, jak si to mašíruje pro slíbený Řád Bílého lva – na sešlosti, která odporuje pravidlům, která všem ostatním nadiktoval.

Prezident je bývalý prognostik. Jistě si dovede představit, co by následovalo. Jestli je mu to jedno a připustí to, pak je to smutné s ním i s námi.

 LN, 19.10.2020

Neff.cz