26.4.2024 | Svátek má Oto


EKOLOGIE: Zelená mana z Brusele

8.3.2010

Jak známo, když izraelité bloudili pouští a bylo jim zle, vyčítali Mojžíšovi, že zemřou hlady. (Kdyby někdo chtěl vědět, kudy tahle cesta probíhala, tak značná část v zásadě kousek za dnešními rekreačními středisky na Sinaji na břehu moře, co se tam Evropané opékají jak špekáčky, hned za těmi vysokými horami, co jsou vidět od břehu.)

V knize Exodus, 16. kapitola, se vypráví, že izraelité při tom putování za „lepším příštím“ měli námitky proti Bohu a Mojžíšovi, který je vedl, jako že nemají co jíst a že zemřou hlady. Mojžíš se proto modlil k Bohu a ten seslal lidu křepelky a manu. Mana je jakousi náhradou za chléb. V Exodu se píše: A ráno padala kolem tábora rosa. Když rosa přestala padat, hle, na povrchu pouště leželo po zemi cosi jemně šupinatého, jemného jako jíní. Poutníci pak jedli křepelky a manu a bylo jim celkem dobře. No úplně ne, ale jakž-takž.

Problémy, co bude dál, mají dodnes i mnozí jiní. Vyznavači víry. V tomto případě zelené. Né muslimské! Myslím ekokultimulti! Dneska už ví i silně retardovaný občan s IQ tykve, že Topolánkovo přátelství s věrozvěstem zelené víry (v tomto případě víry dobře placené) Bursíkem nám udělalo díru do kasy státní. Takovou, že benefity železničářů spolu s gripeny a pandury jsou maličkou legráckou proti tomu, co nás bude stát fotovoltaická a větrníková elektřina, řepková nafta a špiritus v benzínu, smraděnky –- tedy emisní povolenky - atd. atd.

Po aférách s himalájskými ledovci, po katastrofickém výsledku jednání v Kodani, kdy Čína poslala Obamu do „pihele tmavýho“ a Evropa se zmohla jen na dovoz kraválistů do místa konání, to mají zelení těžké. Dokonce i milka našeho nejšikovnějšího ekolobbisty (správně eko-lobbisty, nikoliv "ekologisty", nedejbože dokonce "ekologa", to není překlep) Kateřina JauJau d´Biomasa se nedostala na kandidátku.

Ale nic není ztraceno. Blbců a naivů je vždycky dost, to se ví, a tak docela věřím, že někde ještě mohou dosáhnout v průzkumech zelení 5 % preferencí. Pak ovšem vypukne ta pravá sranda. V televizi.

Jistý novinář sice nedávno napsal, že na televizní předvolební besedy ČT moderované V. Moravcem se může dívat jen fanatik nebo idiot, ale já se přiznám, že se občas juknu. Ne dlouho, to nevydržím. Pan Moravec musí být osoba s železnou duševní konstrukcí, já bych si po takovéhle besedě musel snad „šňupnout“, abych se nezbláznil.

Zrovna minulý týden. Přenos snad někde ze severu Čech. Kandidát vedle kandidáta a taky příjemně vyhlížející dáma za zelené. Pokud se pamatuji, snad socioložka či psycholožka anebo prostě něco takového, co produkují dnešní „humanitní“ fakulty jak na běžícím pásu. Paní či slečna Horvátová.

Největší výkvět celé besedy, co jsem sledoval, byl v okamžiku, když se moderátor zeptal, co by kandidáti navrhovali dělat s problémem mladých nezaměstnaných lidí. Od kandidátů tradičních politických stran zněly tradičně nic neříkající pindy. Socialista by rozděloval, lidovec hlásal reformu školství a morálku a tak dál. Jen kandidátka Horvátová na otázku, co s mladými, odvětila, že přeci zaměstnat je. Moravec poněkud mrknul, tuhle odpověď asi nečekal, to by jednoho nenapadlo, že. A byl zvědav, kde jako by je ta zelená soudružka zaměstnala.

„No,“ zamyslela se vteřinku kandidátka na poslance „…. no, založily bychom třeba další nové neziskové organizace …“ a to už měl pan Moravec skutečně udivený výraz, a tak se jen zeptal, kde by na ty neziskové organizace vzali zelení peníze.

„Přeci z bruselských fondů!“ zněla poněkud pohrdavá odpověď. S nevyřčeným podtónem, jak to, že někdo nemůže chápat, že v Bruselu jsou peníze na fšecko, že jo?!

Tím je to jasné. Svatá Brusel nám dodá peníze a my budeme jenom ekologova a starat se o genderové otázky a podobné důležité věci a ty peníze… ty…. ty tedy... prostě od někudy přijdou či je pošlou. Ach jo!

Tak jsem to vypnul. Další podobná „pravda“ by mne mohla příliš zdrtit. Zelení jsou všude poněkud duševně alternativní skupina mladých nadšenců a intelektuálů. Problém u nás je v však tom, že za posledních patnáct let naše vysoké školy – různé jakoby humanitní fakulty - vychrlily neuvěřitelné množství podobně „prakticky“ do života vybavených absolventů. Popravdě asi z 90% se jedná o absolventky. A ti –tedy ty - hledají usilovně své místo na slunci. Bohužel, jejich schopnost pochopit realitu světa je často naprosto nulová. V jejich představách se peníze a vůbec hmotné statky rodí někde z moci „Nejvyššího Zelenky“ a padají pak na zem jako mana nebeská. Kterou lze donekonečna konsumovat.

Oni sami, hlavně jejich zelení vůdci jsou od funkcionářských raných let zvyklí na nekonečný příděl „křepelek“ dodávaných Bohem - totiž vládou a Bruselem –, aniž by museli něco smysluplného dělat. A už vůbec ne počítat nějaké hnusné „kapitalistické“ peníze. Tak proč by to nešlo i u dalších, že?! .

Tak také tohle je naše (a evropská) humanitní elita! Bůh a Marx nás ochraňuj! Dvacet let po roce 1948 už z československých vysokých škol nevycházel ani jeden jediný student, který by si myslel, že nám vše dodá RVHP a Moskva za nadšeného jásání pracujícího lidu už už doženeme a předeženeme USA. Někdy po roce 1960 už všichni spolu s Egonem Bondym věděli, že “Všechno je to v prdeli, v sobotu i v neděli, jen ty filmy sovětský, ty jsou vědecký“. A to jsme byli úředně všichni marxisti.

Tihle zelení šílenci nepochopili nic ani za dvacet let od převratu. Ti stále věří na to, že lidstvo se bude živit manou nebesku – tedy v jejich podání kecama - a obdivovat, když už mluvíme o filmech, ideové výtvory lidí jako je Moore, o jehož filmu „O kapitalismu s láskou“ napsal jeden z diskutérů na stránkách CSFD, co lze říci také o straně zelných: „Má talent: najit blouznivý lidi a nechat je blábolit kraviny.“ (ve skutečnosti byl autor příspěvku poněkud ostřejší).

Dívám-li se na Paroubkovic partu, je to děs. Ale ČSSD má přeci jen občas záchvěvy rozumu a může se do budoucna změnit. Aspoň doufám. Zelení, jak se zdá, se nedokáží změnit nikdy. A pochopit také nic. Umí jenom blábolit nesmysly, dojit z lidí a státu peníze a dobře z nich žít. To jim jde. No uvidíme po volbách. Zda jim ty miliardy, co jsme díky zeleným zaplatili a ještě zaplatíme, voliči spočítají.

Ale co budeme i potom proboha dělat s těma desetitisícema jakoby vystudovaných intošů/šek z pseudohumanitních vysokých škol? Co netuší, že peníze pocházejí z práce? Kde je kdo zaměstná? Nebylo by bezpečnější je raději vůbec nezaměstnávat?