19.3.2024 | Svátek má Josef


CHUCPE: Skálova drzost, komunisté za názory i popravovali

19.5.2022

Komunisté odcházejí do zapomnění, v minulých volbách do Poslanecké sněmovny skončili s 3,6% hlasů a tudíž se do dolní parlamentní komory nedostali. Žádná škoda, slušní lidé je nelitují. Ovšem zpupnost některých jejich představitelů nezná mezí. Jedním z nich je i bývalý místopředseda KSČM, kandidát rudé partaje na prezidenta a stalinista Josef Skála.

Ten se nedávném komunistickém sjezdu rozčiloval nad tím, že prý u nás není svoboda slova a za projevení odlišného názoru hrozí až tři roky vězení. Také mu údajně velmi vadí ztráta naší národní suverenity.

Já nevěřím svým uším, Židé mají pro takové jednání výstižné pojmenování - slovo Chucpe. Jeho význam se dá přiblížit scénou u soudu, kdy vrah matky a otce žádá o shovívavost, protože je sirotek. Jedná se tedy o neskutečnou drzost.

Komunisté nejen za názory posílali do vězení, ale v některých případech i popravovali. Asi nejznámější je případ Milady Horákové, která se ničeho nedopustila, akorát po únoru 1948 nesouhlasila s nástupem rudé totality a kvůli tomu byla ve vykonstruovaném procesu poslána na šibenici.

V komunistickém zákonodárství existovala spousta trestných činů, které za nesouhlas se socialismem umožňovaly poslat člověka do vězení. Podle trestního zákona socialistického Československa z roku 1961 patřily k nejhorším proviněním tzv. trestné činy proti republice. Byla jich celá řada, například poškozování státu světové socialistické soustavy, zneužívání náboženské funkce, hanobení republiky a jejího představitele, hanobení státu světové socialistické soustavy a jeho představitele, pobuřování a také podvracení republiky.

V tomto případě měl být podle § 98 potrestán ten, kdo „z nepřátelství k socialistickému společenskému a státnímu zřízení republiky provádí podvratnou činnost proti jejímu společenskému a státnímu zřízení, proti její územní celistvosti, obranyschopnosti nebo samostatnosti anebo proti jejím mezinárodním zájmům“. Hrozilo za to jeden až pět let, v některých případech dokonce až deset let vězení. Vzhledem k vágní formulaci tohoto přečinu tak mohl být poslán za mříže i člověk, který třeba jenom zkritizoval špatné poměry v některé továrně a už měl na krku podvracení společenského a státního zřízení. Hořkou zkušenost s komunistickou justicí má i moje rodina. Můj otec byl jako nevinný odsouzen komunistickým režimem na doživotí a nakonec strávil v komunistických lágrech dlouhých 14 let. Po roce 1989 byl plně rehabilitován. Moje babička byla jako nevinná odsouzena na 2,5 roku.

Soudruh Skála se ale k tradici původních komunistů hrdě hlásí a tyto justiční omyly a vraždy spáchané Komunistickou stranou na nevinných lidech mu zjevně nevadí.

A jeho řeči o údajně ztracené suverenitě České republiky? Od člověka, který tvrdí, že sovětská vojska vítal 21. srpna 1968 za úsvitu na ruzyňském letišti, všemožně jim prý pomáhal a schvaloval tak okupaci vlastní země nepřátelskou mocností, nelze takové řeči brát vážně.

Michael Pánek (ODS),

středočeský krajský zastupitel