26.4.2024 | Svátek má Oto


BLAMÁŽ: Čím hůř, tím lépe

15.12.2022

Heslo výše uvedené by si mohla dát do svého štítu senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Vyzvala ministry, aby prověřili informaci, že se na jižní Moravě masivně odpojují elektroměry těch, kteří nemají na zaplacení drahé elektřiny.

Svou výzvu podložila sdílením anonymního uživatele FB, kde tvrdí nějaký elektrikář z jižní Moravy, že „“už měsíc nedělá skoro nic jiného, než chodí odpojovat elektroměry. Údajný elektrikář si stěžoval, jak je pro něj psychicky náročné vidět brečící matky, jak prosí, aby mohly dovařit alespoň poslední oběd, nebo babičky, které nevědí, jak dál postupovat. Skoro všichni takoví zákazníci měli být podle příspěvku osamělí důchodci nebo matky samoživitelky. „ Odkaz na článek zde

Vzhledem k tomu, že na jižní Moravě společnost ČEZ nepůsobí, jde na první pohled o „fake news“. Nicméně pro prvotní šok je to dostačující brizance, aby tato zpráva zaujala a patřičně „upravila“ všeobecnou náladu ve společnosti. Nepochybně při hromadném přeposílání e-mailů zejména staršími lidmi může být tato zpráva skutečně šokující. Při vědomí stoupajících záloh na spotřebu energie je pak jistou částí společnosti brána jako velmi závažná se všemi dalšími důsledky..

Zbývá rozebrat, proč tak paní senátorka činí. Jelikož je povoláním advokátka, vystudovala vysokou školu po dobu 5 let. Posléze vykonávala advokátní praxi a dle Wikipedie dokonce učila na vysoké škole. Takto erudovaný jedinec by si měl nepochybně předtím, než podobnou zvěst vypustí, ověřit všechna fakta a to raději dvakrát. Přeposlat jakousi zprávu z neověřeného zdroje a „zaúkolovat“ ministry vlády je nepochybně projevem jistého primitivismu v uvažování. Navíc je nyní politicky činná v horní komoře Parlamentu, kam byla zvolena přímou volbou občanů.

Může být i druhá možnost, že tak činí úmyslně. Je známa tím, že šíří desinformace a že má velmi blízko k jedné parlamentní straně v našem zákonodárném sboru, kde se to konspirátory jenom hemží. V tomto druhém případě jde však o daleko větší přešlap, protože to lze klasifikovat jako šíření poplašné zprávy, na kterou pamatuje náš trestní řád. I když senátorku samozřejmě chrání imunita, nelze to přejít jen mávnutím ruky. Důsledkem bude nepochybně fakt, že každé její další tvrzení bude bráno na stejnou váhu, jako předmětný poplašný a neověřený email, který v ní vyvolal potřebu veřejné proklamace.

Senát by měl být shromážděním jedinců, kteří ve společnosti požívají jisté vážnosti, vzhledem k přímé volbě odrážejí více osobnostní prvky než stranickou příslušnost. Přítomnost Jany Zwyrtek Hamplové tento systém narušuje. Věřím, že si jejího extempore všimlo všech 50,65% voličů jejího obvodu.