26.4.2024 | Svátek má Oto


VÝSTAVA: Za hračkami na Hrad

13.10.2021

Po třech letech se otvírá jedno z největších muzeí starých hraček v Praze, ve Starém purkrabství na Pražském hradě

Muzeum hraček 1

V podlaží bývalého purkrabství Pražského hradu je vystaven bezpočet unikátních starých evropských a amerických hraček. Přes padesát vitrin je doplněno i volným pokračováním rodinné sbírky filmaře a karikaturisty Ivana Steigera. Jeho museum v Mnichově je hojně navštěvováno veřejností už 38 let v radniční věži na Mariánském náměstí.

Steigerův výběr klasických hraček se soustředí na předválečnou, dvě stě let starou tradici výrobců dřevěných i plechových hraček. V oblasti panenek se zaměřuje na mnohaletou tradici panenek na celém světě, včetně prehistorického modelu domu pro panenky. Dějiny „zlatého věku hraček“ začínají starodávnými auty a motorkami a pokračují přehlídkou letadel, vzducholodí, kolesových parníčků i zaoceánských lodí až k dětské železnici s nejstaršími Marklinovými lokomotivami, vlaky, nádražími a vším příslušenstvím. Exotická zvěř obývá zoologickou zahradu a plechoví panáčci jím hrají „džez“. 

Muzeum hraček 5

Připomeňme ještě Steiffovy medvídky, poprvé je v Praze vystaven nejstarší plyšový medvěd s čumáčkem z vosku z roku 1903, několik stovek Barbin a plechoví roboti. Součástí výstavy jsou i parní stroje, stavebnice a hračky fyzikální a optické. Překvapí vás i nejcennější natahovací zázraky slavných francouzských, německých a amerických výrobců. Kolosální hrad, 130 cm široký, je největším známým objektem tohoto druhu, mezi sběrateli starých hraček uznávaný za „Monu Lisu“.

Muzeum hraček 4

„Hračka je uměním pro děti“ a jako takovou ji prezentujeme. Je dítěti nejen zábavnou učební pomůckou k budování osobnosti, k rozvoji fantazie a talentu, ale i uměleckým dílem: plastikou i barevným obrazem, temperou, olejem, akvarelem, v němž dítě ve hře zažívá první sny a prožitky, životní zkušenosti ještě nezatíženého človíčka.

Nám je hračka zrcadlem světa dospělých i kulturně-historickým pramenem prvního stupně. Společenské hodnoty a normy se zde zobrazují a odrážejí stejně jako vzdělávací cíle i chápání dětství včetně estetických a technických inovací.

Muzeum hraček 7

K poznání, že vlastníme jednu z nejvýraznějších světových sbírek, docházelo postupně během našeho natáčení 21 televizních filmů o dějinách hraček v zakázce veřejnoprávních německých, rakouských a švýcarských televizních stanic.

Autor je dramaturg, karikaturista a sběratel.

Ivan Steiger