16.5.2024 | Svátek má Přemysl


VÝSTAVA: Osobní věci Johna Lennona

22.7.2010

Mimořádná zápůjčka Národnímu muzeu pro výstavu Beatlemánie!

Unikátní americká sbírka osobních věcí Johna Lennona měla 21. července světovou premiéru v Praze. Národní muzeum a jeho České muzeum hudbyBeatlemánie 5 ve spolupráci s Hard Rock International umožní českým fanouškům prohlédnout si tuto jedinečnou kolekci, která jen výjimečně opouští depozitáře na Floridě. Národnímu muzeu se i tentokrát díky jeho dobré pověsti a vynikajícím zahraničním vztahům podařilo tuto zápůjčku získat, aby na dva měsíce obohatila výstavu Beatlemánie!

Výstava Beatlemánie!, která v Praze probíhá již od června, byla rozšířena o devět mimořádných exponátů. K nejvzácnějším předmětům této privátní sbírky patří hnědá semišová bunda, kterou má Lennon na sobě na obalu alba Rubber Soul z roku 1965; to bylo přelomové nejen v tvorbě Beatles, ale také v celé historii populární hudby. Výjimečná je i Lennonova stříbrná foukací harmonika, kterou mu jako sadu se stříbrným hřebenem a kartáčem s vyrytými monogramy J. W. L. věnoval manažer Beatles Brian Epstein. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout obálku z galerie Indica adresovanou Lennonovi v roce 1967. Zpěvák na ni později napsal vlastnoručně vzkaz. V galerii Indica se o několik měsíců dříve seznámil s Yoko Ono. K vidění bude i několik raritních historických fotografií. „Tato ani žádná podobná sbírka osobních věcí Johna Lennona nebyla v České republice dosud nikdy vystavena. České muzeum hudby ji získalo pro svoji výstavu z floridské centrály Hard Rock v rámci mezinárodního výstavního projektu Hard Rock International's ICONS Memorabilia. To, že se podařilo tuto mimořádnou zápůjčku zajistit, potvrzuje unikátnost celé výstavy,“ informuje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Exponáty zůstanou v Praze do 15. září.

Na výstavě je Johnu Lennonovi věnován zvláštní oddíl. Zde jsou, v tzv. bílém pokoji, instalovány nově představované exponáty. Hard Rock International je zapůjčilo Národnímu muzeu ve speciálních závěsných rámech. Bílý pokoj připomíná dvě významná letošní výročí – v říjnu by byloBeatlemánie 3 Lennonovi sedmdesát let a 8. prosince uplyne čtyřicet let ode dne, kdy byl zavražděn psychopatickým fanouškem. „České muzeum hudby, které vlastní významné památky české a světové hudební kultury, tak v létě vzdá hold hudebníkovi, jenž změnil dějiny populární hudby a jehož písně a myšlenky měly vliv i v Československu za železnou oponou,“ shrnuje nový ředitel Českého muzea hudby, Emanuele Gadaleta.

V současnosti dosahuje hodnota Lennonových věcí na dražbách astronomických částek. Věci, kterých se dotýkal John Lennon a z nichž některé byly nedílnou součástí jeho každodenního života, budou vystaveny v Českém muzeu hudby na pražské Malé Straně do 15. září 2010. Na podzim chystá České muzeum hudby další unikátní zápůjčku ze zámoří, která je zatím tajemstvím, a připravuje doprovodné koncerty a akce. Více informací najdete na www.nm.cz. Vlastní výstava Beatlemánie! potrvá do 10. ledna 2011 a bude se i nadále proměňovat.

Výstava se soustředí na skupinu i dění v Československu

Beatlemánie! přibližuje osudy liverpoolské skupiny i to, jak ji, její hudbu a poselství vnímala československá mládež. Tato unikátní výstava připomíná vlnu beatlemánie i rozpad skupiny. Věnuje se tvůrčím i životním osudům jednotlivých Brouků. Nezapomíná ani na kulturní fenomény 60. let 20. století, které Beatles přímo či nepřímo ovlivňovali. Paralelně sleduje život mládeže v tehdejším Československu, oficiální i neoficiální stránku tehdejší kultury či módy.

Výstava byla připravena ve spolupráci se zahraničními a domácími institucemi i soukromými sběrateli. Mezi nejvzácnější stálé exponáty patří originální voskové figuríny z roku 1964 nebo bendžolele George Harrisona, které zapůjčilo liverpoolské muzeum Beatles Story. Pojistná hodnota všech exponátů přesáhla částku 25 miliónů Kč. Součástí expozice jsou také interaktivní prvky, např. model Žluté ponorky nebo studio s mixážním pultem. Návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se nahrávaly písničky z rádií, pustit dobový jukebox či alespoň na moment zažít beatlemánii na vlastní kůži.

Výstava byla zahájena 3. června veřejným koncertem na nádvoří Nostického paláce, sídla Ministerstva kultury ČR, kde vystoupil Miro Žbirka, Pavel Sedláček & Cadillac a skupina The Bugles – Beatles Revival. Tito umělci výstavu nejen zahájili, ale také s Českým muzeem hudby na přípravě spolupracovali osobními zápůjčkami. V muzeu si již zahrál dokonce i jeden z Brouků. Legendární Pete Best, původní bubeník Beatles měl v Českém muzeu hudby koncert 30. června v rámci doprovodného programu výstavy. Výstava se těší velkému zájmu návštěvníků. Do dnešního dne jich ji zhlédlo více jak 12 000.

Beatlemánie 6

Foto a klipy: Jiří Wagner

Oddělení vnějších vztahů Národního muzea

Markéta Fingerová