26.4.2024 | Svátek má Oto


PRAHA: Auto pod Jungmannem?

26.6.2006

Když jsem četl čtvrteční Best of Hyena, výběr z poznámek Ondřeje Neffa, trochu jsem se podivil. Ondřej Neff v glose Jungmannův pomník píše o zahaleném pomníku a na té "ohrádce je vyfocený pomník a pod ním je fotka nějakého auta, snad Fiatu, nepoznám to". Dále se zmiňuje i o nápisu, na němž stojí, "že prachy z reklamy jdou na opravu toho pomníku" a že by jej zajímalo, "zdali ´už teď´ se pomník opravuje nebo zdali je zarouškovaný a opravovat se bude potom nebo zdali je zarouškovaný a prachy někdo zpronevěří".

Udivila mě hlavně poznámka o auťáku - vždyť jsem tohle "zabalení" pomníku nedávno fotil a žádné auto tam nebylo! Nebo jsem už vážně takový sklerotik? Jungmann bez autaProhrabal jsem archiv a našel tu svou fotku. Opravdu, žádný auťák tam není! Na obrázku je pod pomníkem namalovaná jenom klikatá čára jako vyhrazené parkoviště a na modré ceduli s písmenem P nápis, že parkoviště je rezervováno od června 2006.

Pravda, snímek jsem pořídil v květnu, ale že by tam mezitím přilepili auto? Dotázal jsem se Ondřeje a ten mi přísahal, že se "nepřekouk", že auto je skutečně na obraze a nikoliv zaparkované před pomníkem, jak jsem se mu snažil vsugerovat.

Nebylo jiného řešení, než přesvědčit se na vlastní oči. Vylezl jsem z metra a... to auto tam fakt bylo! Vypadalo jako všechny vozíky téhle třídy, k nerozeznání od jiných, takže kdybych neviděl maličký nápis "Škoda Roomster", klidně bych tvrdil, že to je nějaké Punto, Golf nebo já nevím co. Ta autíčka jsou na jedno brdo a taky mi splývají... Jungmann s autem

Poté, co jsem se přesvědčil, že jsme oba měli pravdu (já v tom, že auto tam dřív nebylo, Ondřej v tom, že nyní tam je; museli to mezitím prostě "přerouškovat") a když jsem prosvítajícím plátnem zkontroloval, že Jungmann stále "sedí na židli", šel jsem se podívat i na trigy na střeše Národního divadla, jejichž bandážování, fačování a železy držení nám nedávno ukazovali v televizi. Kovové trojspřeží s okřídlenou vozatajkou na straně k Nové scéně ještě bezpečnostními pásy zabalené není, zato koník toho druhého vypadá jako na hrazdičce zavěšený vánoční balíček, jen ta mašlička chybí. Tak místo rozbalování dárečku radši doufejme, že se na jeho opravu nějaké ty peníze najdou dřív, než někomu spadne koňská noha na hlavu. Praha se ještě nevypořádala s britským turistou, z něhož vánoční strom na Staroměstském náměstí udělal invalidu, a už by měla na krku další pořádný malér.

Štítkovská vodárenská věž zahalenáNa závěr své poznámky o Jungmannově pomníku píše Ondřej Neff o "rouškování" pěkných objektů kvůli reklamním účelům a říká, že už to začalo - "viz věž u Jiráskova mostu, objekt Mánes!" Jde o Štítkovskou vodárenskou věž a vy se můžete podívat, jak vypadá v původní kráse a jak nyní, když je zahalená jak muslimka od hlavy k patě. (Jinak je tato stavba proslulá i tím, že v ní měli za normalizace estébáci hnízdečko, odkud šmírovali Václava Havla, bydlícího nedaleko na nábřeží.)

A když už byla zmínka o Nové scéně a když já tam - cestou do kavárny Rybka - občas šmejdím a čenichám (a na lesní správu donáším), můžete se podívat i na postup prací při stavění Boudy, malého divadýlka, které přes tuto sezónu stojí na plácku mezi Novou scénou a provozní budovou Národního divadla.