26.4.2024 | Svátek má Oto


KULTURA: Posedlost hakenkrajcem

24.7.2012

Jak čas běží, zjišťuje člověk, že věci, které se zdály být nemožné, se stávají realitou. Nikdy by mne nenapadlo, že s pádem komunismu a rozvojem demokracie - byť omezené - v Rusku se objeví ruská mládež, která si nechává vytetovat na tělo hákové kříže, hajluje na svých shromážděních a vyznává - naprostí idioti - kult nacismu. V souvislosti se zákazem vystoupení na bayreuthském hudebním festivalu pro ruského operního pěvce Nikitina, který má tělo pokryto nacistickými a satanistickými znaky, se opět připomnělo že dnes v Rusku existují nemalé organizace vyznávající nacistickou ideologii. Mladí Rusové jako nacisté, když pod zemí leží ještě statisíce mrtvol jejich dědů povražděných nacisty a nekonečné hřbitovy s miliony obětí ještě nezarostly travou!

Němci Nikitina vykázali z wagnerovského festivalu, ale kdo odkud vykáže mladé ruské nacisty? A pokud ne, jak ovlivní budoucí Rusko?!

U nás máme podobných hololebců celkem málo. Taky jsme malý národ. Naši hlasití náckové jsou většinou poněkud méně duševně vyspělí, takže až do nějaké velké krize nejsou moc nebezpeční.

To však nelze říci o mnoha našich umělcích a hlavně těch "progresivních". Ti jsou fascinováni nacismem daleko nebezpečněji, i když to dokáží lépe maskovat, protože jsou většinou inteligentní. Drzost jim však rozhodně nechybí. Ale zdálo se, že se v poslední době poněkud krotí.

Když jsem si však přečetl v MfD poznámku R. Matulíka "Landa řve na Beneše: že by nové Dny zrady?", nevěřil jsem svým očím. Veřejnoprávní televize připravuje seriál o dějinách, v kterém dle informací zpěvák a herec Daniel Landa, poznamenaný svou nahnědlou minulostí v kapele Orlík, hraje Emanuela Moravce – postavu složitou, která skončí jako největší kolaborant s nacisty – a ve scénáři má napsáno řvát na demokratického presidenta Beneše, že je zrádce? Pominuli se snad v té České televizi? Nebo i tam pronikl mnichovský sudeťácký hnus, tvrdící, že Beneš byl větším zločincem než Hitler?

To nemá ČT už dost té ostudy, když dovolila natočit vysílat pronacistický a Čechy jako národ hanobící pamflet "Zabíjení po česku" od D. Vondráčka? Který za to promptně dostal sudetoněmecké vyznamenání - cenu Franze Werfela? Ostatně aby hnutí, vybudované po válce sudetoněmeckými henleinovci, dávalo cenu pojmenovanou po pražském židovi, který před nimi utekl do USA, to je samo o sobě, jak by řekli pražští židé, "chucpe". Nehoráznost, odpornost a drzost příčící se všemu slušnému vychování.

Jiní intelektuálové, tentokrát čeští obyvatelé v bývalém městě Iglau, dnes Jihlavě, odkud jeho němečtí obyvatelé nechali poslat aktivně do koncentráků všechny židovské spoluobčany z města i celého okolí, také nezapomněli dát na festivalu dokumentárních filmů této pronacistické agitce "cenu".

Mám dojem, že když zmizela idea bolševismu, mnoha českým umělcům tak drahá (hubou proti, jinak za peníze pro), zhlédli se mnozí v ideologii nacismu i s jeho nenávistí k všemu českému. Nejodpornější český pronacistický hraný film, jaký kdy byl natočen, "Habermanův mlýn" Juraje Herze, byl také bez upozornění, že jde o historickou a morální lež, vysílán v české televizi. Nevím, zda byla na programu také Bambůškova "veledíla", on stačil televizní film, kde byli českoslovenští parašutisté, kteří zlikvidovali kata Heydricha, vykresleni jako patra bezodpovědných floutků a sexuálních loudilů.

Vrazit do jakéhokoli díla postavu Emanuela Moravce, muže tak složitého a tak propadlého kolaboraci s Němci, jako protihráče presidentu Benešovi je ukázka naprosté tuposti. Moravec jako "morální" postava proti "zrádci" Benešovi? Jako z propagačních filmových týdeníků z dob protektorátu.

Jak se zdá, Beneš, muž, který zajistil, že se po válce znovu vytvořila Československá republika, že nebylo navždy odtrženo pohraničí, jak plánovali do roku 1943 i západní spojenci, že se Slovensko nestalo po válce jen hříčkou v rukou Maďarů, ten, jak se zdá, leží dodnes mnoha progresivním intelektuálům v žaludku.

V Rusku patří k propagátorům nacismu skutečná spodina. U nás rádoby neortodoxní a eurohujerští "umělci".