7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

KULTURA: Posedlost hakenkrajcem

Nikdy by mne nenapadlo, že s pádem komunismu a rozvojem demokracie - byť omezené - v Rusku se objeví ruská mládež, která si nechává vytetovat na tělo hákové kříže, hajluje na svých shromážděních a vyznává - naprostí idioti - kult nacismu. V souvislosti se zákazem vystoupení na bayreuthském hudebním festivalu pro ruského operního pěvce Nikitina, který má tělo pokryto nacistickými a satanistickými znaky, se opět připomnělo že dnes v Rusku existují nemalé organizace vyznávající nacistickou ideologii. Mladí Rusové jako nacisté, když pod zemí leží ještě statisíce mrtvol jejich dědů povražděných nacisty a nekonečné hřbitovy s miliony obětí ještě nezarostly travou!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 29.7.2012 9:16

Edvard Beneš filosof a státník

T.G.Masaryk měl v E.Benešovi důvěrného přítele a stejně smýšlejícího státníka od r. 1918. Byla zde velká inspirace od Francouzů s jejich společenským systémem REPUBLIKA, coby protikladem k C.K. mocnarchii. Bylo to o svobodách a DEMOKRACII nejen pro Čechy.

Musíme vnímat také skladby národnostní a politických stran od r.1918 až k nástupu nacionalismu s vůdcem A. Hitlerem a též musíme reflektovat ekonomické situace výkonnosti  zěmědělství a průmyslu. Teprve válečné přezbrojení těchto základních oblastí státu přineslo efektivitu, ovšem později ke zmaru mionů životů a zničených majetků po generace budovaných a to, již prosím pěkně, v globálním měřítku, končící již atomovými výbuchy, takže již 1. válkou jadernou - atomovou.

V kvantitativním měřítku nikdo již v r. 1938 neměl na kladení odporu Německým vojskům a a výkonům průmyslu zbrojního (viz Polsko, Nizozemí, Francie a posléze i SSSR, Anglie měla namále).

K posuzování konání pana Edvarda Beneše mi posloužily jeho filosofické a státnícké statě sepsané o tématu DEMOKRACIE: Demokracie dnes a zítra, dle mne reálná reflexe politických a ekonomických sil v období předválečném, válečném a s úvahami o poválečných státních systémech a mezinárodních organizací k zabránění vzniku válek.

J. Krásenský 25.7.2012 16:01

Vážím si Vás Pane Vlku.

Situace byla složitější, že se nám dnes zná. Teď  posuzujeme Beneše ze zorného úhlu obnovení téměř celého Československého státu. Takový pohled se pokolení mnichovského diktátu v době mnichovského diktátu nenaskytl. Toto není obhajoba Moravce. Odstoupení pohraničních území tzv. Sudet podepsal Beneš už 22. 9. 1938 po nátlaku britů, celá další "maškaráda" s mobilizací bylo jen divadlo pro Český národ. To masarykovský stoupenec Moravec prohlédl, byl znalý vojenské strategie a logistiky lehce prohlédl, nebyl jediný a proto ten křik. Proč Beneš a vláda nezveřejnila svůj souhlas s odstoupením pohraničních oblastí, je obtížné hádat. Bojím se k tomu cokoli dalšího napsat. Otřes z kapitulace poznamenal nejen Moravce, ale všechny, kteří masarykovské idei československého státu věřili. Dosud jsme se z toho nevzpamatovali. Byl to mravní otřes, těžký. I proto je tu hodně lidí, kteří hlásají, že si Češi nedovedou vládnout a proto je tu hodně hlasů, kteří zaslepeně věří zkorumpovaným institucím evropské unie. A byl to těžký otřes i pro Moravce. Po mnichovu začal psát knihu: "V úloze mouřenína" (dodnes není veřejně dostupná - lze říci že je zakázaná). Nenajdete v ní nějaké podlézání Hitlerovi, je to strohý nudný popis naší diplomatické a vojenské situace před mnichovem. Idea masarykovského humanizmu jej zklamala, celé směřování Československé společnosti - je těžké se vcítit? Prosinec 1938, statisíce vyhnanců ze sudet, češi, moravané, slezané, židé německy mluvící, bez domova, bez práce, bez budoucnosti, němci stále nejsou spokojeni mají další požadavky, jsou vydány zákony proti potulce. Železniční spojení se Slovenskem neexistuje, druhá republika není schopná se ubránit ani uživit. Slováci intrikují s Hitlerem. Rusíni chtějí nezávislost. Není na koho se spolehnout, není kde hledat zastání. Vše směřuje k zániku. Vše v co bylo zničené zradou Beneše a jeho stoupenci (jeho pocit v tehdejší době).  Emauel Moravec je  velkou Shakepearovskou postavou našich dějin (netvrdím že kladnou).

J. Skovajsa 24.7.2012 21:26

Zakázané symboly, zakázané pohyby...

Landův film neznám.K napsání komentáře mne inspiroval nadpis článku. Hodně let mi leží v žaludku okrajování svobody projevu. Právě to mi nejvíc za komoušů vadilo. Po roce 89 jako by se člověk vynořil nad hladinu a pořádně se nadechnul a v euforii věřil, že svobodu projevu nám už nikdo nevezme.

Nikdy mě nenapadlo hajlovat, nikdy mne nenapadlo malovat srpy a kladiva či svastiky. Proč taky, mám dost práce, zájmů a nechci si zaneřádit život politikou.Ale zakazovat symboly a pohyby? To je na hlavu! Protektorátní vtip o Vlastu Burianovi a jeho skeči: "Jak vysoko skáče můj pes." je stejně absurdní jako dnešní "antinacismus". Breivik před soudem zdvihl zaťatou pěst, Pussy Riot zase ukazují pěstí k zemi, Kalousek ( nebo který ďas ) ukazoval prostředníček... Příští atentátník luskne prsty... Luskání zkázat! Další terorista řekne: Nazdar! Dobře, zakážeme "Nazdar".

Omlouvám se všem, že příspěvek není k tématu. Ale snad by mohl podnítit diskuzi

o "utahování šroubů" jako příspěvek demokracii... Nebo z ní zbývá.

J. Matuška 24.7.2012 22:01

Nechci si zaneřádit život politikou,

ale snad bych mohl podnítit diskuzi o utahování šroubů jako příspěvek demokracii, nebo co z ní zbývá...

M. Klas 24.7.2012 15:07

Beneš se zasloužil i o dnešní státy ČR a SR,jen blbci to nechápou!

Benešovi by současní "demokraté",absoloventi dnešního "VUMLu" -Právnické fakulty ZČU a jiných měli líbat podpatky,neboť nebýt jeho,tak by dnes mohli být již zcela pogermánštěni,popřípadě jejich předci úspěšně zplynováni.Kdo nepochopil roli Beneše a jeho zásluhu na setrvávající existenci Československa skrze následníky ČR a SR,tak si zaslouží,aby dělal,"až to opět přijde " sluhu třetí kategorie pogermmántštěnýným-asimiliovaným islámistům,kteří dnes roli nacistů úspěšně zastoupili....Alah Akbar všem,kdo jméno Beneše berou nadarmo!

J. Kanioková 24.7.2012 19:41

Chápu, že to byla šílená situace a těžké rozhodování,

Ale táta od návratu z odvolané mobilizace Benešovi už nikdy neodpustil. Tehdy se Čechům definitivně zlomila páteř. Byť vím, že ten boj by byl marný... Všechno má svá pro a proti, i ten odsun. Okamžitě do Sudet tahaní bezzemci z vděku veeelmi pomohli komunistům v r. 46 ve volbách..

P. Lenc 24.7.2012 13:37

A čemu se divíte?

Nácek nebo bolševik jsou pouze dvě strany jedné mince.Bylo snad po r.1933 málo německých komunistů co přešli k náckům a Hitlera vynášeli jako nového Marxe?

V. Novák 24.7.2012 9:49

Se zájmem a potěšením zjišťuji, že si pan Vlk povšiml ruských nácků.

Ovšem už se nevšiml toho, že právě ruští náckové (a stalinisté) byli jádrem zimních demonstrací proti Putinovi a vládě. Demonstrací mohutně podporovaných českými médii a žumpalisty - včetně těch, kteří vědí o co a koho jde. Těch, kteří znají Limonova a jeho Nacionálně bolševickou stranu s hitlerčickým praporem, kde ovšem háknkrajc nahrazuje  černě vyvedené "nářadí". Když ty fángle před časem vytáhli na nějaké opoziční demonstraci, kam nalákali důchodce, že se bude demonstrovat za zvýšení penzí, dostal od těch důchodců na budky. Neprozřetelně je totiž vytáhli v Petěrburgu...

Velký hrdina našich novinářů Navalnoj je nacionalista až na půdu, spolupořadatel Russkyich maršev ("russkich" ne "rossijskich"!), kdy ruští náckové sekulární i pravoslavní (ti mají na svastice Sv. Jiří) táhnou zejména Moskvou a snaží se porvat s Kavkazany, Tadžiky a vůbec neslovansky vypadajícími lidmi. Všechny ruské náckovské skupiny se hrdě hlásí k různě zamaskované svastice.

Velmi se snaží taky poprat s oslavami pořádanými prokremelským mládežnickým hnutím "Naši". Pro české presstituty ovšem není rozdíl mezi nacismem a státním vlastenectvím a "vynalézavě" Naše titulují "našisty".

Na druhé straně jsou zase zástupy stalinistů vedených dalším miláčkem českého demokratického novinářstva - Udalcovem, vožděm Avantgardy rudé mládeže, spolku Rot Front a bývalým kandidátem do Dumy za Stalinskij blok... Jejich demonstrace manipulátoři v ihned .cz vydávají za provládní - aby bylo jasné, kam patří ta záplava rudých praporů s "nářadím", pěstmi a jinými symboly svobody a demokracie.

Když byly některé z demonstrací stalinistů nebo nácků nepovoleny (nebo jim nebyl umožněn pochod, kde by se mohli střetnout s jinak smýšlejícími), byl to pro demokratické novináře důvod k pokřiku o omezování svobody slova...

V. Vlk 24.7.2012 11:19

Re: Se zájmem a potěšením zjišťuji, že si pan Vlk povšiml ruských nácků.

Milý pane, to víte že jsem si toho všiml.Ale článek byl o něčem jiném. Pitomosti,kdy kdejaký "alternativně " myslící komentátor jásá nad demonstracemi proti Putinovi- ne že by nebylo proč demonstrovat- a zatajuje ty hákové kříže, ruský nacionalismus bolševického typu atd. je jsou mi  známy. Dotyční jsou  stejní "inteligenti",jako ti co píší  jak "arabské jaro" povede k demokracii a že vyhnání Asáda je "bojem spravedlivého lidu" .

Oni už jiní nebudou....

V. Novák 24.7.2012 11:49

Tak to se omlouvám.

Bohužel je to mezi českými novináři naprostá většina; a bohužel je jim většinově věřeno.

Osobně si nemyslím, že by to byla věc alternativní inteligence - spíš dobře zaplacené PR.

S. Netzer 24.7.2012 12:25

Re: Se zájmem a potěšením zjišťuji, že si pan Vlk povšiml ruských nácků.

Demokracie je pro Vás bolševiky tradičně trnem v oku, pro přívlastek "demokratický" nemáte než pohrdání, tolerance cizí slovo a lež a difamace jsou Vašimi nástroji.

Proto má syrský diktátor podporu Vás všech západoazijských inteligentů, soudruhem prezidentem Putinem počínaje, a českými rusofily konče.

V. Novák 24.7.2012 12:53

Můžete mi říci, co je na nacistech a stalinistech demokratického?

Že by se vaše příspěvky vyznačovaly nějakou tolerancí, to se říct nedá, ale to chápu.

S. Netzer 24.7.2012 13:07

Re: Můžete mi říci, co je na nacistech a stalinistech demokratického?

Nechápete. Nepochopil jste ani, že nepíšu o náccích nebo o stalinistech, ale že reaguji na naduté prohlášení Vlka st. o "alternativně inteligentních" žurnalistech.

V. Novák 24.7.2012 13:58

Alternativně inteligentní - nebo dobře zaplacení.

Bohužel jinou variantu nevidím. Přinejmenším u těch českých. Pravidelně se postaví na jednu stranu a tu drží a drží a drží - i když už musí lhát moc.

Příklad - v srpnu 2008 psaly prakticky všechny evropské noviny jen gruzínskou propagandu. Ovšem takový Independent se po cca 4 měsících vzpamatoval, omluvil se čtenářům a ve velkém redakčním článku sebekriticky rozebíral, jak je možné, že redakce podlehla propagandě jedné strany konfliktu a zásobovala čtenáře jednostranným PR místo informování. Vynikající připravenost gruzínské PR kampaně jako sebeomluvu nevzal. V českých novinách jsem si nevšiml jediného takového článku, dokonce ani po roce, když komise OBSE gruzínskou inerpretaci doslova roztrhala na kusy. I dnes se najdou "novináři", kteří na tu prolátlou lež odkazují co na pravdu notoricky známou...

Nebo mnou zmíněná adorace ruských nacistů a stalinistů - a že ti ruští jsou (jak už to ve Velké Zemi bývá) super-óbr-tvrďasové, proti nimž ti čeští, týmiž novináři zatracovaní a žalovaní, jsou beránci mírní, zákona poslušní.

Blbost? Cizí peníze?

V. Váňa 24.7.2012 14:27

Re: Můžete mi říci, co je na nacistech a stalinistech demokratického?

Vážená paní, obávám se, že pan Vlk má na rozdíl od Vás stoprocentní pravdu. Jiný přispěvatel přede mnou zmínil Gruzii, já bych se vrátil k arabskému jaru.

Neumím posoudit, zda nové režimy v arabských zemích jsou demokratičtější, ale určitě jsou co do islámské víry rigidnější.

A proč jen já si stále víc myslím, že islám není ta správná demokratická platforma? No, hádejte!

Mým názorem je, že demokracie v nové době různých úžasných informačních technologií a zkrácení všech vzdáleností dostává zcela jinou podobu. A hlavně její výsledky jsou zcela, a to v celém euroatlantickém valu, téměř nedemokratické. O Arabské části světa v souvislosti s demokracií ještě ani nemůže být řeči.

Pokud mi chcete nadávat do bolševiků, poslužte si. Byl bych ale raději, kdybyste se nad tím, co píšu, zamyslela.

V. Novák 24.7.2012 9:29

Moravec na Beneše skutečně řval,

požadoval po něm, aby nepřijímal Mnichovský diktát a poté se nervově zhroutil a rozplakal. Beneš mu suše vytkl, že v době branné pohotovosti nepovoleně opustil posádku, takže de iure zběhl. Tou dobou byl Moravec ještě horlivým českým nacionalistou  - ostatně on jím zůstal i nadále, "jen" viděl budoucnost českého národa jako součásti Říše.

Moravec byl takový typický "horký nebo ledový, nikdy vlažný" - typ, který osobně nesnáším a typ, který přinášívá neštstí všem okolo. Zároven ovšem typ, který vším vlažným pohrdá a dávává to obvykle hlasitě nejevo. Není takových málo ani v Psích diskusích... Myslím, že Landa si ho zahraje s chutí, protože on k tomu typu patří taky.

S. Ševeček 24.7.2012 9:34

Re: Moravec na Beneše skutečně řval,

Pěkný pohled a text, pane Nováku.

(myslím to doopravdy)

S. Netzer 24.7.2012 8:33

Jaké ponaučení

vyplývá z tohoto moře žluči? Že místo Rusa bude zpívat Bludného Holaňdana Číňan? I kde! Poselstvím tohoto článku je, že nepřítelem českého národa jsou sudetoněmečtí henleinovci a jejich eurohujerská pátá kolona.

A co je historická pravda, určují autor článku, Klub českého pohraničí a podobní bolševismem nedotčení "pečovatelé o národní hygienu".

S. Ševeček 24.7.2012 9:33

Re: Jaké ponaučení

No, německá matrace se zcela jistě nepoučí nikdy.

(jestli se nepletu, tak "národní hygiena" je termín váš, německo-nacistický, madameé)

S. Netzer 24.7.2012 9:47

Re: Jaké ponaučení

Nepoučitelné jsou estébácké svině, Kosmo.

S. Ševeček 24.7.2012 9:50

Re: Jaké ponaučení

A ta "národní hygiena", německá matrace?

S. Netzer 24.7.2012 9:54

Re: Jaké ponaučení

VSP, estébáku.

J. Hejna 24.7.2012 13:45

Re: Jaké ponaučení

Bravo!

Jste nenapodobitelná!

Ono ovšem nenío co stát.

P. Schuh 24.7.2012 8:23

Nelze se divit

Nikdo dnes už naše děti neučí lásce k vlasti. Právě naopak. TV, školy a nakonec i parlament a vláda svým neskrývaným opovržením občany, vyvolává spíše nenávist k vlasti. Proto vznikají radikální "bojůvky" krajní pravice (nacisti) nebo krajní levice (mladí komunisté), které právě svým svérázným způsobem deklarují tolik chybějící vlastenectví a lásku k vlasti.

S. Ševeček 24.7.2012 9:30

Re: Nelze se divit

Až na to, vážený pane Schuhu, že nacisti nejsou krajní pravice, ale nacionalistická levice, s Vámi souhlasím.

Lásce k vlasti - kdo by ty děti učil, když učitelé i rodiče jsou zfamfrnělí obdivem ke západnímu konsumu. Na rozdíl třeba od Francouzů - největší tyran a válešný zločinec 19. století je po letech největším francouzským národním hrdinou. Jakže to říkal TGM - národy že se udržují idejemi, na kterých vznikly? - pro nás, čechy, to bude zřejmě jenom krátké udržení na ideji servility a zaprodanosti.

(to slovo čechy s malým -č- je schválně)

S. Udatný 24.7.2012 8:12

Dobré ráno,

Dr. Beneš otevřel cestu Stalinskému Rusku do Evropy. Byl první evropský představitel, po hitlerovském Německu který, jednal se Stalinem. To je hlavním důvodem proč komunisté prosadili zákon o Benešovi "zasloužil se o stát". Kdyby nezahynul generál M.R. Štefánik nebyl by Beneš presidentem. Benešova aureola je z velké části nafouknutá bublina. Např. Malá Dohoda od počátku nefunkční. Nebýt komunistů nestal by se prezidentem.

S. Ševeček 24.7.2012 9:23

Re: Dobré ráno,

Rozdílná interpretace:

President Beneš byl geniální politik a vlastenec. Podařilo se mu - nezapomínejme také na jeho neopominutelnou zásluhu na vzniku ČSR (bez něho by to TGM nedokázal)  - manévrováním, hrou na postřelenou křepelku, podvolením se a loyalitou vůči spojencům včetně zbabělých Francouzů, trpělivou diplomacií v době války, organizováním odbojových akcí s odvahou rozhodnout o téměř beznadějném plánu atentátu na Heydricha s tušením důsledků a obětí, schopností dát dohromady rozvrácený národ po válce, docílit odsunu Němců nepřátelským k Čechům, pochopením neodvratnosti zasazení ČSR v důsledku jaltských dohod  pokojné podřízení se Říši zla s minimalizací ztrát a dopadů a další pokojný rozvojnaší země.

S. Udatný 24.7.2012 10:36

Re: Dobré ráno,

chápu Vaše stanovisko, dlouho jsem jej též vyznával, ovšem při bližším seznámení s postavou pane Dr. Beneše se Vám budou vkrádat pochyby a čím hlouběji se budete s ním seznamovat, tak více budou pochyby růst a vzrůstat. Zkuste se seznámit s publikacemi, které byly vydány k desátému výročí tragické smrti gen. M. R. Štefánika, budete velmi překvapen jak je hodnocena Benešova práce v zahraničí tj.v době před vznikem republiky. Seznamte se s volebním programem strany v níž nemalou úlohu hrál Beneš, budete velmi překvapen. Beneš tvořil tzv.pátou kolonu bolševického Ruska v naší mladé republice. V případě,že jste komunista, tak toto vše, je Vám známo.

V. Křepelka 24.7.2012 7:57

Emanuel Moravec na prezidenta Beneše skutečně řval.

Viz Prokop Drtina: Československo můj osud. Autor, v Mnichovských dnech jako tajemník prezidenta dlící na hradě popisuje scénu jak plukovník gšt. Emanuel Moravec v polní uniformě a s přilbou na hlavě jako nějaký Mars tuto scénu na Hradě skutečně sehrál. Teprve nedávno jsem se dozvěděl, že k tomuto svévolně opustil svůj útvar na jižní Moravě. Jiná věc je, že takto překrouceně to nějaký ne polo- ale spíše čtvrt- či ještě méně vzdělaný a současně senzachtivý novinář napíše do takto nesmyslně zavádějícího titulku.

A na obranu prezidenta Beneše: Snad žádný politik s výjimkou Winstona Churchilla nestál před tak neřešitelným problémem. Po válce Benešovi většina generality na čele s armádním generálem Ludvíkem Krejčím, když pochopili tehdejší mezinárodní souvislosti, dala za pravdu. A ti kteří za vlast nasazovali - a to skvěle - krk, jako slavní letci - na stará kolena generálové František Fajtl i František Peřina či ti kteří se toho nedožili jako škpt. - W/Cdr Alois Vašátko nezapochybovali o prezidentu Benešovi ani vteřinu. Na rozdíl od bolševiků či řady dnešních chytráků. A ti kteří zůstali na svých nesmiřitelných pozicích, jako generál Lev Prchala - co ten pro obnovení státu kromě opozice proti Benešovi vlastně udělal? Snad už v padesátých letech se smířil se Sudeťáky!

H. Grúbr 24.7.2012 5:16

Osobně interpretuji Benešovy zásluhy po

válce jako nápravu vlastních(Benešových) chyb. Nehledě na fakt, že nás nechal zaprodat Stalinovi, neumožnil, abychom se v 38´bránili. Tím přenesl svou totální zbabělost na všechny čechy a zodpovědnost na lidi jako byl Hácha a Moravec. Beneš byl, dle mého názoru člověk, který nikdy prezident být neměl, protože na to neměl koule.