15.5.2024 | Svátek má Žofie


HUDBA: Guru irského folkrocku přijíždí do Čech na mini turné

15.11.2005


Počátkem roku 1988 se však díky stresu a přepracování Fergusovi (v té době již trpícímu svalovou dystrofií) utvořily uzliny na hlasivkách a musel přestat zpívat. Nebylo jasné, jestli se bude moci ke zpívání ještě někdy v životě vrátit. Ostatní členové Interference se zatím věnovali jiným projektům. Po měsících se však Fergus skoro zázračně uzdravil, jeho hlas se prakticky vrátil do normálu a kapela začala znovu vystupovat.
V dalších letech pak Interference procestovala skoro celé Irsko, zavítali i do Francie a New Yorku. Na mnoho svých koncertů s sebou brali dva teenagery - Glena Hansarda a Mica Christophera, kteří před nimi hráli jako předkapela 'Blotto Brothers'. Ano, šlo o pozdějšího zakladatele skupiny The Frames a dnes bohužel již nežijícího Mica.

V roce 1993 si Interference vybudovala vlastní studio a založila nahrávací společnost, kde vyšlo EP se čtyřmi písničkami, mimo jiné i singl "Looking For Someone", označený za jednu z nahrávek roku.
Vzápětí ve spolupráci s řadou kvalitních irských muzikantů vydávají studiové CD "Interference", které jim zajistilo věhlas i mimo Irsko, mnoho fantastických hodnocení a uznání napříč médii.
Následoval singl "Vinegar Girl" ve spolupráci s Glenem Hansardem.

Následující léta byla pro Interference hořká, měnilo se obsazení kapely a v létě 1996 hrála kapela naposledy. Cesty členů se rozešly, někdo se i nadále věnoval hudbě, houslista Colm se stal kameramanem televizních zpráv a dlouho to vypadalo na definitivní konec.
Jenže počátkem léta 2002 se stalo něco, co nikdo nečekal. Skupina se dala znovu dohromady,
lístky byly dlouho dopředu vyprodány a při koncertu nikdo nemohl uvěřit, že spolu muzikanti nehráli skoro 6 let. Přijali pozvání na účinkování v třináctidílné televizní hudební show "Other Voices: Songs from a room", kde vystoupili i další významné osobnosti současné irské hudební scény, jako Mundy, Nina Hynes, The Frames, Damien Rice ad. Jejich vystoupení bylo hodnoceno jako jedno z nejlepších a nejpřínosnějších a vyšlo i na samostatném CD "Live in Dingle".

Dnes jejich staronové CD "Interference" s novým obalem znovu okupuje pulty obchodů a prodává se velmi dobře. Fanoušci je milují pro jejich emotivní hudbu sršící energií i pro skvělý Fergusův hlas. Jejich letošní letní vystoupení v Náměšti nad Oslavou, v Uherském Hradišti i na Slovensku měla fenomenální ohlas.

V jejich tvorbě je cítit opravdovost sdělení a také bolesti a radosti jejich životů. Keltské kořeny jejich hudby v nás vyvolávají pocity něčeho dávno známého. Možná právě proto je nám jejich muzika tak blízká.

Interference vystoupí na tomto turné ve složení Fergus O´Farrell (zpěv), Paul Tiernan (kytary, zpěv), Marja Tuhkanen (housle) a Bertrand Galen (violoncello).
Paul z irského Corku za svoji kariéru už spolupracoval s leckým mj. s Donovanem. Z jeho sólových alb stojí za pozornost vedle debutu Who is fooling who? (1995) to poslední "Belle" (2004).
Marja pochází z Finska, hrála i skládala pro tamní kultovní skupinu Tarujen Safari, studovala hru na housle i evropský folklór. Od 2002 působí v irském Corku, kde i dokončila studium houslí. Skvěle improvizuje a spolupracuje s různými hudebníky např. Mariou Doyle Kennedy.
Bertrand se jako aktivní výrobce houslí věnuje hudbě z čistého nadšení. Stejně tak dobře jako na cello hraje na bicí i akordeon. Již od 1999 žije v Corku, kde hrává se skupinami latinskou, africkou, jazzovou a rockovou muziku. V současné době pracuje na různých projektech, např. na barokním Intermezzu a jako první hráč na cello vystupuje se Symfonickým orchestrem města Corku.

Fergus s Glenem Náměšť 05


Program mini-turné:
19.11. od 20:00 hodin
Divadlo Archa, Praha - společný koncert s The Frames
20.11. od 20:00 hodin
Dobeška, Praha
21.11. od 20:00 hodin
k. c. Bazilika, České Budějovice

Prayer Before A Voyage
(O´Farrell/MacClancy)
Be my weather.
Blow through me like the wind.
Wind in invisible shapes about my ribs.
Rain on me.
Be my Winter.

For what do I wish?
Not for stone or for wood,
Nor of water or of flesh.
But to meet you in the space that lies.
Between a joke and a smile,
And beachcomb the empty mile.

Be my weather.
Blow through me like the wind.
Wind in invisible shapes about my ribs.
Rain on me.
Be my Winter.


(Psáno pro Musicweb)

Petr Vlasák