15.5.2024 | Svátek má Žofie


FILM: Láska na inzerát - Must Love Dogs

1.11.2005

 

Sarah (Diane Laneová) se na dohled svých čtyřicátých narozenin rozvede, a když ani osm měsíců poté nemá nového pretendenta na okroužkování, rodina se rozhodne jí do této aktivity postrčit. A to právě pomocí internetu. Jsme tak svědky bohatého a barvitého kaleidoskopu, v němž Sarah střídá oblečení, účesy, místa a společníky svých schůzek. Právě tohle vzájemné prolínání nositelů různých prostředí a stylizace vlastní osoby v reálném světě je hlavní charakteristikou, která film odlišuje od standardního chápání internetových seznamek.

Řada zájemců propadne sítem - nakonec Sarah zůstanou dva kandidáti. Jake (John Cussack) je velmi nepraktický výrobce dřevěných veslic v době, kdy lamináty a kompozity jsou jediným uznávaným stavebním materiálem - a stejně nepraktický a idealistický je i v při hledání partnerky. Bob (Dermot Mulroney) se do výběru nedostal přes inzerát - je rozvedeným otcem chlapce, kterého má Sarah ve své třídě, je příjemný, sebejistý - prostě opak Jakea. Asi nejobjektivnějším způsobem výběru by bylo, kdyby si Sarah hodila mincí...

K tomu jsou ve filmu ještě vedlejší zápletky, které se točí okolo Billa (Christopher Plummer), ovdovělého otce Sarah. Bill je velmi sympatický a dokáže si prostřednictvím internetu vytvořit kupodivu nepříliš řevnivý harém, a v této linii se více objevují motivy vázané na internet jako takový.

Příběh tu je zatlačen do pozadí, je to spíše klipový film s volnou linií vyprávění - výsledkem je tedy téměř sto minut odpočinkové romantické zábavy střední váhové kategorie, úkolem tohoto filmu je především pobavit. Díky výbornému výkonu Christophera Plummera, který velmi dobře doplňuje hlavní osu Diane Laneové, se podařilo vytvořit film pro střední a starší generaci, a před jeho návštěvou vůbec nemusíte nic vědět o internetu. John Cussack se své role zhostil právě natolik, aby mu divák věřil, Dermot Mulroney byl však se svými nedotaženými gesty proti němu o kousek slabší.

Láska na inzerát (Must Love Dogs), 2005, 98 min.
režie, scénář, produkce: Gary David Goldberg

Pagi