26.4.2024 | Svátek má Oto


FEJETON: Milé ministerstvo!

18.11.2021

Milé MŠMT, rád jsem si přečetl, co bude v souvislosti se screeningovým testováním žáků dělat ORP a NPI. Trochu váhám, jak jsi to myslelo s tím OTN.

Ministerstvo školství obeslalo školy dopisem s informacemi o testování v termínech 22. a 29. 11. Nejvíce se mi líbí, že je tento dopis víceúčelový. Může se použít i jako pracovní text pro střední a vyšší školy v tématu „Korektury textu“ při výuce českého jazyka, navíc jako poměrně snadný text. Žáci v něm nejspíše chyby snadno odhalí.

Milí žáci, pokud byste přece jen při práci s tímto textem měli potíže, na některé chyby vás teď upozorním.

- testování bude tedy probíhá na všech školách

- standartně

- Testování není bariérové, proto pokud se děti, žáci nebo zaměstnanci neprokáží OTN, mohou se prezenčního vzdělávání účastnit, pokud budou po celou dobu pobytu ve škole nebo školském zařízení nosit příslušnou ochranu úst a nosu (Zde pouze rozeberte smysl daného souvětí. Vyplývá z něj něco o pozitivních či negativních výsledcích testu?)

- Testování bude probíhat na stejném principu jako testování, které proběhlo v září s tím rozdílem, že se testuje pouze v pondělí

- např. ze zdravotní důvody potvrzené lékařem, při činnosti jejíž charakter to neumožňuje

Neustále se volá po sepětí výuky s praxí. Je dobře, že MŠMT zvedlo hozenou rukavici a postavilo se k celému problému čelem. Jistě nezůstane jen u této první vlaštovky. (Milí žáci, tady jsem vám přidal ještě jeden úkol. Najděte v těchto řádcích všechna klišé.)

Převzato z autorovy Palety názorů a ptákovin